Яке свято 30 Липня / Фото ua.depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день дружби, День "Поділіться обнімашками", День системного адміністратора, Всесвітній день вишивання, Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, Всесвітній день сноркелінга.

В Україні - День системного адміністратора, в США - День чізкейку, День кострубатості, Фестиваль повітряних куль, День розмови в ліфті, День підтримки громадської освіти, День книги в м'якій обкладинці, День тестя і свекра, День інформаторів, в Таджикистані - День працівників пожежної охорони, на Кубі - День мучеників революції, в Марокко - День трону, в Малайзії - День народження султана Паханга, в Австралії - шкільний день дерева, на Бермудах - День Сомерса.

Пам'ятні дати 30 липня, річниці та події

У цей день в 1935 році британське видавництво "Penguin Books" здійснило революцію у видавничій справі - випустило першу в світі "кишенькову" книжку. Ідея випуску дешевих (за ціною 10 сигарет) книжок у виключно м'якій обкладинці і кишенькового формату, прабатьком якої є глава видавництва Аллен Лейн, забезпечила масові тиражі як популярних, так і класичних творів.

Відео дня

Читайте такожІменинники 30 липня: яке ім'я дати дитині і у кого імені сьогодніУ 1956 році офіційний девіз США "In God We Trust" з'явився на американських доларах. Ця фраза взята з гімну країни, текст якого був написаний в 1814 році Френсісом Скоттом Кі. Вперше вона була використана в 1864 році Салмоном Портлендом Чейзом при карбуванні монети номіналом 2 центи.

30 липня 1984 року відбулася прем'єра багатосерійного телесеріалу "Санта-Барбара". Він транслювався по 15 січня 1993 року на телеканалі NBC. Всього знято 2137 серій.

Яке сьогодні церковне свято

Церковне свято 30 Липня / ua.depositphotos.com

Православна церква 30 липня вшановує пам'ять великомучениці Марини Антіохійської, яка стала жертвою гонінь на християн. Також церква вшановує пам'ять преподобного Лазаря Галісійського. Інші назви свята: "Марина з Лазарем", "вогняна Марія", "Зорі з лазорами". У народі свята Марина асоціювалася з великою водою, точніше з великим дощем, а преподобний Лазар - з блакитними відблисками блискавок.

Що сьогодні не можна робити

У предків було повір'я, що в цей день не можна дивитися на зірниці.

Прикмети на 30 липня    

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • гроза - осінь буде дощовою, а зима - з хуртовинами;
  • день жаркий - зима буде холодною;
  • зірниці блакитні - буде багато горіхів;
  • дощ - до зміни погоди.

Іменини 30 Липня

Іменини у Маргарити, Марини, Лазаря, Леоніда і Вероніки.

Вас також може зацікавити: