Які свята відзначаємо 5 вересня / ua.depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються День запізнень - подія, яка знімає з вас всякі зобов'язання. Сьогодні можна спокійно всюди запізнюватися і не страждати від мук совісті.

В Україні - День підприємця, в США - День улюбленого каменю, День психоаналітика, День сирної піци, в Білорусі - День білоруської писемності, в Австралії - День батька, в Індії - День вчителя, в Бразилії - День Амазонки, в Єгипті - День інженера, в Данії - День підняття прапора на честь військовослужбовців.

Також сьогодні відзначається Міжнародний день благодійності та Всесвітній день пиріжків "самосу".

Відео дня

Пам'ятні дати 5 вересня, річниці та події

Пам'ятні події сьогодні / фото УНІАН

У 1666 році в цей день закінчилась Велика Лондонська пожежа. Вона тривала 4 дні. За цей час згоріло 13 200 будинків, більше 80 церков і безліч громадських будівель, було спустошено 300 акрів землі. У попіл звернулися Ратуша і Королівська біржа - фінансовий центр міста. Найстрашніші лиха завдала пожежа Собору святого Павла. Примітно, що в пожежі загинули всього кілька людей. Більшості городян вистачило часу, щоб врятуватися. Відразу після пожежі був прийнятий спеціальний закон про відновлення Лондона. Багато районів перепланували, вулиці розширили, а будинки стали будувати в основному з каменю. Але, незважаючи на численні радикальні пропозиції, Лондон був реконструйований за тим же планом, що і до пожежі.

Читайте такожІмена у вересні: як назвати дитину, народжену в перший місяць осеніРеальних винних у виникненні пожежі так і не знайшли. У 1667 році Королівська Рада постановила, що пожежа була нещасним випадком, викликаним "рукою Божою, сильним вітром і дуже сухим часом року". Загальний збиток від пожежі був оцінений в астрономічну на ті часи суму в 10 мільйонів фунтів стерлінгів. До речі, пізніше повідомлялося, що пожежа допомогла позбутися наслідків Великої чуми 1665 року, яка забрала близько 100 тисяч життів, і взагалі назавжди винищила в Лондоні чуму, що лютувала періодично протягом багатьох століть.

У 1862 році англійські аеронавти Глейшер і Коксвелл досягли на повітряній кулі рекордної для того часу висоти - 9000 метрів.

У 1885 році на сервісній станції Джейка Гампера в США був встановлений перший бензиновий насос.

5 вересня 1944 року, більш ніж за півроку до закінчення Другої світової війни, представники ще частково окупованих Німеччиною держав - Бельгії, Нідерландів та Люксембургу - підписали в Лондоні договір про утворення після перемоги економічного союзу Бенілюкс.

5 вересня 1972 року стався теракт на Мюнхенській Олімпіаді. Він був здійснений членами Радикальної Палестинської організації. О 4:10 вісім бойовиків угруповання "Чорний вересень" увірвалися в резиденцію ізраїльської делегації в Олімпійському селі Мюнхена, розстріляли на місці двох спортсменів, а ще дев'ятьох взяли в заручники. Терористи вимагали звільнити членів Організації звільнення Палестини - ув'язнених Ізраїльських в'язниць і в'язниць Західної Європи. Уряд Голди Меїр відмовився виконати цю умову. Поліція провела рятувальну операцію. Але в результаті жертвами теракту стали 11 членів ізраїльської олімпійської збірної (4 тренери, 5 учасників змагань і 2 суддів). Бойовики втратили в перестрілці 5 осіб, Інші 3 були заарештовані поліцією.

Читайте також4 вересня 2021-яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робитиНаступного ранку після трагедії відбулася панахида в пам'ять загиблих ізраїльтян. А ігри хоч і тривали, але достроково їх покинули ряд спортсменів з Алжиру, Нідерландів, Філіппін і США. З Мюнхена виїхала і делегація Єгипту, посилаючись на страх можливої помсти. Ізраїльська розвідка "Моссад", виконуючи спеціальне завдання свого прем'єр-міністра, почала пошук організаторів Мюнхенського теракту - операцію "гнів Божий". Було прийнято рішення про фізичне знищення 13 осіб, прямо або побічно причетних до підготовки та здійснення захоплення заручників. В операції брав участь майбутній прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Барак. Всі ці події лягли в основу ряду художніх фільмів і книг.

У 1980 році в цей день найдовший - 16-кілометровий - залізничний тунель відкрився в Швейцарії.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 5 вересня вшановує пам'ять мученика Луппа Солунського. Інші назви свята: "Брусничник", "Луппа", "Лупенські морози".

Що сьогодні не можна робити

Не можна приносити додому знайдені гроші - киньте їх у водойму. Не сперечайтеся ні з ким.

Прикмети на 5 вересня  

Прикмети погоди 5 вересня / фото REUTERS

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • вранці немає морозу - до кінця вересня погода буде теплою;
  • журавлі відлітають в теплі краї - зима настане рано.

Іменини 5 вересня

Іменини у Луппа, Єфрема, Іринея, Івана, Федора, Павла і Миколи.

Вас також може зацікавити: