Кадр з фільму "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" / фото Warner Bros. Pictures

Аня Тейлор-Джой запалює у "Фуріозі": огляд приквела "Шаленого Макса"

18:51, 22.05.2024
10 хв.

УНІАН ділиться враженнями про новий фільм з культової кінофраншизи "Шалений Макс".

23 травня 2024 року в широкий український прокат виходить видовищний постапокаліптичний екшн "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" (Furiosa: A Mad Max Saga) від культового австралійського режисера Джорджа Міллера – з Анею Тейлор-Джой та Крісом Гемсвортом в головних ролях. Якою видалася новинка, читайте в огляді УНІАН.

Трохи передісторії

У 1979 році нікому невідомий австралійський режисер Джордж Міллер представив свій дебютний повнометражний фільм, постапокаліптичний бойовик "Скажений Макс" з таким же маловідомим австралійським актором Мелом Гібсоном в ролі Макса Рокотанскі – антигероя, що мандрує пустельними дорогами світу недалекого майбутнього після падіння нашої цивілізації, кидаючи виклик бандам безжальних байкерів.

І хоча через брак коштів (Міллер збирав гроші на проект кілька років) та технічних можливостей режисеру не вдалося зняти 20% запланованих автомобільних погонь, фільм став справжнім культурним феноменом – він отримав схвалення критиків і глядачів, а також статус найприбутковішого фільму усіх часів за найвищим співвідношенням касових зборів і бюджету аж до виходу хорору "Відьма з Блер: Курсова з того світу" у 1999 році.

Кадр з фільму "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" / фото Warner Bros. Pictures

Звісно, що після такого успіху постало питання продовження – і вже у 1981 році вийшов фільм "Шалений Макс 2", що був прямим продовженням історії. Причому на його розробку Міллер отримав суттєве фінансове покращення – 2 мільйони доларів проти 350 доларів США бюджету першого фільму. І на виході продовженню вдалося не потрапити у пастку сиквела – він відзначився касовим успіхом, а також отримав захоплені відгуки від критиків та глядачів.

У 1985 році на екрани вийшов фільм "Шалений Макс 3: Під куполом грому", в якому одинокий майстер дорожніх перегонів Макс Рокотанскі допоміг створити передумови для відновлення цивілізації та фактично завершив свій шлях. Заключна частина трилогії вважається найменш успішною фінансово та хоча й отримала позитивні відгуки, вони все ж були нижчими, ніж у попередніх двох частин.

Далі Міллер відклав історію про Шаленого Макса на довгих 30 років. За цей час режисер встиг попрацювати над безліччю абсолютно різних проектів – від хоррор-комедії "Іствікські відьми" до серії сімейних комедійних фільмів "Поросятко Бейб". Більш того, у 2007 році він отримав свій перший "Оскар" за… анімаційний фільм "Веселі ніжки" про танцюючого пінгвінчика.

І ось у 2015 році Міллер вирішив повернути свою культову франшизу на екрани фільмом "Шалений Макс: Дорога люті". Події фільму відбувалися десь між першим та другим оригінальними стрічками, а роль Макса тепер грав Том Гарді. Втім, багато критиків вважають, що центральним персонажем тут став не він, а абсолютно нова героїня – однорука жінка-войовниця Фуріоза, роль якої блискуче втілила Шарліз Терон. Що стосується візуальної складової, то з нинішніми спецефектами та бюджетом 150 мільйонів доларів Міллер, схоже, зміг нарешті втілити на екрані усе, про що він мріяв – і як критики, так і широка аудиторія оцінили його роботу: стрічка отримала високі оцінки та вдвічі окупилася в прокаті.

Кадр з фільму "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" / фото Warner Bros. Pictures

Тож зовсім не дивно, що фільм отримав продовження, а точніше приквел – присвячений його головній зірці Фуріозі, на розробку якого витратили близько 170 мільйонів доларів.

Про що новий фільм

У фільмі "Шалений Макс: Дорога люті" глядачі дізналися не так багато про походження Фуріози, і от новий фільм як раз має виправити ситуацію, розповівши про походження героїні та обставини, які призвели до рішень, які вона ухвалила у фільмі 2015 року.

Зокрема, з нового фільму глядачі дізнаються, що Фуріоза походить матріархального Зеленого Місця Багатьох Матерів – можливо, єдиного місця на австралійському континенті, де у мирі, злагоді та достатку живуть здорові та щасливі люди.

Про це місце ходять легенди, і періодично банди байкерів намагаються відшукати та привласнити його. Під час одного з таких набігів маленьку Фуріозу викрадають та везуть до Дементуса – лідера великої Байкерської Орди, який залишає дівчину собі.

Пробираючись разом Пусткою, вони натрапляють на Цитадель Несмертела Джо. Поки два тирани воюють за панування, на Фуріозу чекає багато випробувань у спробі віднайти шлях додому. У новому фільмі глядачі дізнаються, як маленька дівчинка перетворилася на безстрашну воїтельку та потрапила на службу до Несмертела Джо, а також дізнаються про болючі втрати в її житті та навіть її любовний інтерес.

Актори та персонажі

Коли тільки стало відомо, що Джордж Міллер вирішив зняти сольний фільм про Фуріозу, спочатку ходили чутки, що до її ролі повернеться Шарліз Терон з використанням техніки омолодження, але в підсумку режисер вирішив відмовитися від цієї ідеї.

Натомість на її роль обрали Аню Тейлор-Джой, яка на ряду з Зендеєю, напевно, є однією з найяскравіших та найбільш затребуваних голлівудських акторок сучасності. У 2015 році вона потужно зарекомендувала себе головною роллю фільмі жахів Роберта Еґґерса "Відьма", закріпивши успіх участю у психологічному трилері "Спліт" М. Найт Ш'ямалана.

Кадр з фільму "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" / фото Warner Bros. Pictures

Попри чимало інших помітних ролей протягом наступних кількох років – від серіалу "Гострі картузи" до фільмів "Емма" та "Нові мутанти", по-справжньому популярною Аня стала після виходу серіалу "Ферзевий гамбіт" від Netflix 2020 року. І понеслось – протягом наступних кількох років акторка стала однією з топ-зірок та отримала головні ролі у цілій купі гучних проектів, серед яких – "Дюна" та "Фуріоза". Її слава розрослася настільки, що деякі кіномани навіть почали висловлювати невдоволення тим, що її тягнуть в усі гучні проекти.

Але повернімося до "Фуріози". Перед Тейлор-Джой стояло дійсно складне завдання – стати гідною наступницею Шарліз Терон у цій ролі. Чи впоралася вона? Скоріше так – наскільки це було можливо, втім перевершити свою колегу вона навряд чи змогла. Персонажка Тейлор-Джой, можливо, видався трохи більш м'яким, ніж у Терон, але тут можна списати на еволюцію персонажа шляхом втрат та досвіду. Ймовірно, у Терон все ж більше харизми, але то скоріше справа смаку. Загалом Аня все ж проробила чудову роботу, надавши персонажу трохи більше людяності.

Кадр з фільму "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" / фото Warner Bros. Pictures

Щодо інших персонажів – єдиним дійсно гучним іменем у касті, окрім героїні, став Кріс Гемсворт, який зіграв головного ворога юної Фуріози – лідера Байкерської орди, якому вона прагне помститися за вбивство матері та не тільки за це. Втім, тут у нас виник жарт: Кріс Гемсворт – каже, що втомився від ролі Тора, теж Гемсворт – грає Дементуса, підозріло схожого на Тора, який опинився на дні. Ті ж біле довге волосся, той же накачаний оголений торс, та навіть той же червоний плащ. І, тим не менш, акторові вдалося створити крутого та в певній мірі харизматичного антагоніста.

Кадр з фільму "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" / фото Warner Bros. Pictures

Окремо хочеться виділити персонаж Преторіанця Джека, образ якого втілив англійський актор Том Берк ("Манк", "Диво", серіали "Страйк", "Корона"). На тлі усіх мерзенних негідників це, ймовірно, один з найбільш позитивних та гідних персонажів у фільмі, наскільки це взагалі можливо у світі "Шаленого Макса". Саме він навчив Фуріозу мистецтву дорожнього воїна-перевізника, а також проявив до неї людяність у той момент, коли вона вже втратила надію, та зв'язок з ним однозначно вплинув на її особистість у майбутньому.

Чи є сцена після титрів

Напередодні виходу фільму в прокат у соцмережах почалися спекуляції, чи матиме "Фуріоза" сцену після титрів. Маємо розчарувати глядачів – сцени, яка б натякала на майбутнє продовження франшизи, там немає, а є лише нарізка кадрів з фільму "Шалений Макс: Дорога люті".

Чи буде у фільму продовження? Наразі невідомо, адже фактично завершення стрічки підводить глядачів до фільму 2015 року. Втім, якщо продовження таки буде, Джордж Міллер напевно зможе придумати щось гідне – чи то про вже відомих персонажів, чи про нових.

Реакція на фільм

Прем'єра фільму відбулася на 77-му Каннському кінофестивалі 15 травня 2024 року, а 17 травня він вийшов в прокат в Австралії. У решті світу, в тому числі в Україні, його почнуть показувати в кінотеатрах з 23-24 травня.

За підсумками перших переглядів "Фуріоза" отримала скоріше позитивні відгуки. Критики хвалять фільм за сценарій, емоційну складову та акторську гру Тейлор-Джой та Гемсворта. Дехто навіть назвав картину "найкращим приквелом в історії".

Кадр з фільму "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" / фото Warner Bros. Pictures

Звісно, знайшлись і ті, хто розкритикував новинку – дехто жалівся, що фільм став зайвим, точкою, на якій варто було б зупинитися, а також на надмірне, непотрібне насильство.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 8,1 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 87% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість". Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 80 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Наш вердикт

Джордж Міллер вчергове зняв видовищне та жорстоке кіно, витримавши канони культової постапокаліптичної франшизи "Шалений Макс". Фільм дуже яскравий, з купою перегонів, вибухів та загалом "смачних" кадрів. І ще там дивовижна увага до деталей – від костюмів до транспорту, просто око милує.

Водночас стрічка виявилася більш м'якою та людяною, навіть попри наявність деяких вельми жорстоких сцен. Загалом же фанати серії та подібного жанру мають залишитися задоволеними.

Кадр з фільму "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" / фото Warner Bros. Pictures

За відсутності самого Шаленого Макса, у фільмі, тим не менш, чимало інших яскравих персонажів, також здатних захопити глядача. Актори чудово справилися з роботою, їх персонажів добре прописали, костюми і грим теж на рівні.

Водночас фільм триває майже 2,5 години, і по ходу є кілька нерівномірностей. Там є кілька моментів, які здаються дещо затягнутими, і навпаки – дечому хотілось би приділити більше уваги. Але загалом стрічка пролітає доволі швидко та тримає увагу глядача до останнього кадру.

Загальна оцінка – 8,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів травня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся