Фото фейсбук Мстислава Чернова 

Український фільм "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова отримав цього року кінопремію "Оскар". Він здобув перемогу у категорії "Найкращий документальний повнометражний фільм".

Сам Мстислав розповів, що під час роботи над дебютною кінострічкою, він пережив великий спектр емоцій. Зокрема, він часто плакав. 

"У кожній точці цього шляху мене переповнюють емоції. Коли я знімав, я плакав. Коли я монтував, я плакав. Коли я дивився цей фільм в кінотеатрі, я плакав. Тобто емоції завжди залишаються. І це боляче. Це завжди боляче. Але це те, що робить нас людьми", - розповів Мстислав в інтерв'ю для видання DW.

Він також додав, що вважає за потрібне, аби всі росіяни з часом також переглянули фільм "20 днів у Маріуполі" та нарешті зрозуміли весь масштаб свого терору. 

"Я сподіваюся, що якщо не зараз, то, може, за рік, за два, за три буде момент, коли впевненість багатьох росіян в тому, що це вторгнення чимось виправдане, похитнеться. І тоді вони подивляться цей фільм і зможуть інтерпретувати ці кадри отак, як воно було насправді. Тому що, якщо вони його подивляться зараз, то це нічого не дасть. Ті самі наративи, які були, вони й залишаться: це все неправда, це все актори... Я вже зараз бачу реакції в російських Telegram-каналах на перемогу фільму на "Санденсі": що це знову фейкньюс, знову постановка і так далі. Але фільм буде чекати тих людей, які захочуть знати правду", - наголосив український режисер.

Що відомо про фільм "20 днів у Маріуполі"

Український військовий кореспондент Мстислав Чернов зафільмував 20 днів, які він провів зі своїми колегами в обложеному Маріуполі після початку вторгнення Росії в Україну у 2022 році. 

Вперше кінокартина побачила світ на фестивалі незалежного кіно у США "Sundance-2023". Там вона здобула приз глядацьких симпатій. Згодом фільм також отримав багато престижних премій: BAFTA та премію Гільдії режисерів Америки в категорії "Видатні режисерські досягнення в документалістиці". 

Нагадаємо, раніше Мстислав Чернов висловився про відому породіллю з Маріуполя, яка підтримує Путіна.

Вас також можуть зацікавити новини: