Фото фейсбук Мстислава Чернова

Український відеограф та режисер фільму "20 днів у Маріуполі" - Мстислав Чернов - закликав не засуджувати Маріанну Вишемирську, яка зараз втікла до Росії та підтримує диктатора.

Мова йде про породіллю з кров'ю на обличчі, яка була на фото біля розбомбленого окупантами пологового будинку в Маріуполі. Мстислав є автором цієї відомої світлини, яка ще раз показала світу наслідки жорсткої агресії Росії проти України. 

Фото фейсбук Мстислава Чернова

Проте Мстислав не засуджує дії Маріанни, яка тоді дивом залишилася живою, а зараз агітує голосувати за Путіна. Про це він розповів в інтерв'ю ВВС

"Я не знаю її обставин життя, я не знаю, що в неї відбувається. І я вважаю, що кожна людина має право на свою думку. Важливо розуміти, що коли ми говоримо, наприклад, про бомбардування Маріупольського пологового будинку, ми говоримо про потенційні військові злочини. Тому тут треба працювати не тільки зі свідками, тут треба працювати з комплексом доказів", - сказав Чернов.

Та він наголошує, що удар по пологовому будинку в Маріуполі - це приклад справжнього військового злочину РФ, який досі залишається непідтвердженим. 

Режисер також розповів, що спілкується з деякими мешканцями Маріуполя, які зараз там перебувають. 

"Це люди з різними обставинами. Люди, які не хотіли, щоб у них забрали єдине житло, яке в них було, і воно дивом вціліло. Люди, які залишилися там, тому що вони турбуються про своїх літніх батьків, які не хочуть виїжджати. Деякі з цих людей не відмовилися від українського паспорту, вони не взяли російський, і через це у них великі проблеми – вони не можуть виїхати з Маріуполя: їх зупиняють на блокпостах, засуджують на 15 діб, а потім відправляють назад до Маріуполя. Тобто вони фактично живуть у такому гетто", - сказав режисер.

Нагадаємо, докуметальний фільм Мстислава Чернова "20 днів в Маріуполі", який показує весь жах, який відбувався в місті в перші дні війни, став номінантом кінопремії "Оскар-2024" у категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм". 

Вас також можуть зацікавити новини: