Новинки в кінотеатрах і онлайн з 8 лютого / колаж УНІАН, скріншоти

"Інший Франко", "Учительська" та "Фаворитка Міллера": що нового в кінотеатрах та онлайн

09:03, 08.02.2024
14 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня.

Цього тижня в прокат виходять українська біографічна драма "Інший Франко", фільм-номінант на "Оскар-2024" від Німеччини "Учительська", смілива комедійна драма "Фаворитка Міллера" з Дженною Ортегою та ще кілька новинок.

Для тих, хто хоче трошки освіжити пам'ять перед прем'єрою "Дюни 2", стартують ретроспективні покази першої частини франшизи.

Тим часом, онлайн вийдуть драма "Сонячний берег" з Вуді Гаррельсоном та романтична комедія "Підвищення" з зіркою "Рівердейла" Камілою Мендес.

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Інший Франко

Another Franko (Україна, 2021, драма)

Фільм розповідає про біографію сина великого українського письменника Івана Франка – Петра. Він був одним із засновників організації "Пласт", льотчиком і засновником авіації в Галицькій армії, науковцем, який мав 36 наукових патентів на винаходи, а ще депутатом Верховної Ради УРСР. Молодший Франко був репресований радянською владою та вивезений у Сибір, але дорогою він загинув за загадкових обставин.

Роль Петра Франка зіграв В’ячеслав Довженко, відомий насамперед завдяки ролі Серпня у фільмі Ахтема Сеітаблаєва "Кіборги". Сам Сеітаблаєв ("Хайтарма", "Кіборги", "Додому", "Захар Беркут") зіграв колишнього друга Петра, який обрав інший політичний шлях на початку радянської окупації України.

Режисером байопіку виступив Ігор Висневський, для якого ця стрічка стала повнометражним дебютом. Більше про зйомки можна дізнатися за посиланням.

Прем'єра фільму відбулася ще у 2021 році, однак до українських кінотеатрів він потрапив тільки зараз.

Учительська

Das Lehrerzimmer (Німеччина, 2023, драма)

Головна героїня фільму – молода вчителька-ідеалістка Карла Новак. Коли одного з учнів школи підозрюють у крадіжці, вона вирішує докопатися до суті справи. Однак її, на перший погляд, невинні дії згодом призводять до непередбачуваних наслідків. Події розгортаються у бік найгірших сценаріїв, викриваючи всі негативні риси системи освіти, впливу вчителів, батьків та учнів одне на одного. Одна драматична подія перетворюється на психологічну війну, а сама Карла опиняється між своїми ідеалами та шкільною системою, де наслідки її дій загрожують зламати її саму.

Режисер і співавтор сценарію – володар студентського "Оскара" 2015 року за короткий метр "Садакат" Ількер Чатак, а головну роль виконала Леоні Бенеш, відома за своїми роботами в серіалах "Корона" та "Вавилон-Берлін".

Світова прем’єра фільму відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі 2023 року в секції "Панорама", де його відзначили двома нагородами. Також стрічка була номінована на премію Європейської кіноакадемії 2023 року в двох номінаціях – за найкращі жіночу роль та сценарій. Крім того, картина отримала одразу п’ять відзнак від Німецької кінопремії: за Найкращі фільм, режисерську роботу, жіночу роль, сценарій і монтаж. У січні 2024 року стало відомо, що "Учительська" була номінована на "Оскар" в категорії "Найкращий іноземний фільм" як фільм-представник Німеччини.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 98% схвалення від критиків із відзнакою "Сертифікована свіжість", але лише 45% від глядачів. На Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 84 бали зі 100, а від широкої аудиторії – 8,7 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Фаворитка Міллера

Miller's Girl (США, 2024, комедія/драма)

У центрі сюжету фільму – складний зв'язок між викладачем Джонатаном Міллером та його талановитою студенткою Каірою Світ. Коли письмове завдання призводить до некомфортної реальності, герої усвідомлюють, що вони перейшли межі академічної взаємодії, поставивши під загрозу кар’єру та сімейне життя Міллера. Фільм розповідає про невблаганне тяжіння між зрілим чоловіком та юною дівчиною, що стають одночасно героями та злочинцями власних історій, та про болісне дорослішання через відвертість та вразливість.

Головні ролі у фільмі виконали зірка серіалу "Венздей" та франшизи "Крик" Дженна Ортега та Мартін Фріман (трилогія "Гоббіт", серіал "Шерлок", фільми "Перший месник: Протистояння", "Чорна пантера").

Зняла фільм Джейд Хеллі Бартлетт, для якої він став повнометражним режисерським дебютом.

Прем'єра фільму відбувся 11 січня під час Міжнародного кінофестивалю у Палм-Спрінгз, де він отримав змішані відгуки.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 5,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 33% схвалення від критиків та 45% від глядачів. На Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 41 бали зі 100 (відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки"), а від широкої аудиторії – 6,2 бали з 10 ("в цілому позитивні відгуки").

Елла та чорний ягуар

Le dernier jaguar (Канада, Франція, 2024, пригоди/сімейний)

В центрі сюжету фільму – дівчинка Елла, яка виросла в тропічних лісах Амазонки. Вона живе з Гоуп, милим дитинчам ягуара, яке колись прихистила. Обставини змушують дівчинку переїхати до Нью-Йорка. Однак, дізнавшись, що Гоуп загрожує смертельна небезпека, Елла знову повертається у джунглі, щоб врятувати ягуара.

Головні ролі у фільмі виконали Емілі Бетт Рікардс (серіали "Зелена стріла", "Флеш"), а також Лумі Поллак, Пол Ґрін, Вейн Бейкер, Келлі Гоуп Тейлор, Лукреціа Піні та інші. 

Зняв фільм Жиль де Метр ("Вовк і лев", "Пригоди Мії і білого лева").

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,8 з 10 балів.

Кохання за викликом

Good Luck to You, Leo Grande (Великобританія, 2022, комедія, драма)

Колись головна героїня фільму Ненсі була зразковою дружиною, та життя кардинально змінилося після того, як її чоловік пішов. Тепер вона прагне надолужити нестачу пригод, активно досліджуючи межі того, на що здатна піти. Ненсі зустрічає хлопця, набагато молодшого за неї. Він гарний, привабливий та готовий на будь-які експерименти. Головній героїні лише потрібно вчасно оплачувати його послуги. Ненсі готова на будь-які витрати, аби задовольнити свій потяг до нових відчуттів. Зрештою, вона вирішує не відмовляти собі ні в чому.

Головні ролі у фільмі виконали оскароносна Емма Томпсон ("Маєток Говардс Енд", "Розум і почуття", "Реальна любов", франшиза "Гаррі Поттер") та Деріл МакКормак (серіали "Гострі картузи", "Колесо часу").

Режисеркою фільму виступила Софі Гайд ("52 вівторка", "Тварини").

Світова прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі "Санденс"  ще у січні 2022 року. Фільм отримав схвальні відгуки критиків, а також номінації на премію BAFTA та "Золотий глобус" для Емми Томпсон.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,2 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 93% схвалення від критиків із відзнакою "Сертифікована свіжість" та 84% від глядачів. На Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 78 балів зі 100, а від широкої аудиторії – 7 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Якби ти був останнім

If You Were the Last (США, 2023, мелодрама/фантастика)

Дрейфуючи у своєму зламаному космічному шатлі з маленькою надією на порятунок, двоє астронавтів сперечаються – як їм краще провести решту днів, як друзі чи щось більше.

Головні ролі у фільмі виконали Ентоні Макі ("Перший месник", "Месники", "Чорне дзеркало", "Видозмінений вуглець") та Зої Чао ("Випускний рік", серіал "Вечірка").

Нині оцінка фільму на IMDb становить 6,3 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 86% схвалення від критиків та 81% від глядачів. На Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 70 балів зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Хижа ніч

Sunrise (США, Велика Британія, 2024, трилер/жахи)

Коли колишній поліцейський Феллон повертається на місце жахливого злочину, жителі сільського містечка незабаром дізнаються, що цей похмурий гість насправді вампір, який живиться кров'ю та страхом. Після того як з ним подружилася добра сім'я іммігрантів, інстинктивний вбивця опиняється перед вибором між помстою та спокутою.

Головні ролі у фільмі виконали Алекс Петтіфер ("Супер Майк", "Страшенно красивий") та Гай Пірс ("Пам'ятай", "Король говорить").

Зняв фільм ірландський режисер Ендрю Бейрд, також відомий за науково-фантастичним трилером "Зона 414".

Прем'єра фільму відбулася в січні 2024 року і він отримав вельми посередні відгуки. Нині оцінка фільму на IMDb становить 3,7 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього всього лише 29% схвалення від критиків та 14% від глядачів.

Монахині на драйві!

Juste ciel! (Франція, 2022, комедія)

В центрі сюжету фільму – п'ять монахинь, які вирішують взяти участь у великій велогонці, щоб виграти грошовий приз, який вони планують витратити на ремонт будинку для літніх людей. Але є одна проблема – ніхто з них не вміє їздити на велосипеді.

Нині оцінка фільму на IMDb становить 4,8 з 10 балів.

Супер Крила

Super Wings the Movie: Maximum (Південна Корея, Китай, 2023, пригоди/анімація)

У центрі сюжету – літак-трансформер Джетт, який разом з друзями допомагає всім, кому потрібно потрапити до різних куточків світу. Але на Землі з'явився підступний лиходій, який збирається влаштувати на планеті хаос. Щоб досягти своєї підступної мети, противник відправляє до міст своїх сучасних роботів. Зупинити машини здатні лише головний персонаж та його друзі, головною зброєю яких є  супершвидкость, суперсміливость та супердружба.

Нині оцінка фільму на IMDb становить аж 8,8 з 10 балів, однак на основі лише 20 відгуків.

Дюна

Dune: Part One (США, 2021, пригоди/фантастика/драма)

Вже 29 лютого 2024 року в український прокат вийде фільм "Дюна 2". З цієї нагоди для тих, хто хоче освіжити в пам'яті події першої частини, вирішили влаштувати її ретроспективні покази.

Події першого фільму розгортаються на пустельній планеті Аракіс, яка є єдиним у всесвіті джерелом меланжу або "прянощі" – безцінної речовини, яка подовжує людське життя і забезпечує міжзоряні подорожі. Новими правителями планети призначають впливовий рід – Дім Атрідів, проте колишні її господарі – Дім Харконненів не мають наміру так просто здаватися. В результаті змови вони вбивають голову Дому Атрідів герцога Лето I, а його спадкоємець Пол вирішує приєднатися до фременів – корінного народу Аракіса, щоб виконати мету свого батька – принести мир на планету.

Головні ролі у першій частині виконали Тімоті Шаламе ("Король", "Маленькі жінки", "Вонка"), Оскар Айзек ("З машини", "Зоряні війни", "Сцени подружнього життя"), Ребека Фергюсон ("Місія нездійсненна", "Доктор Сон"), Зендея ("Людина-павук", "Ейфорія"), Джош Бролін ("Старим тут не місце", "Месники"), Стеллан Скарсгард ("Німфоманка", "Тор"), Дейв Батіста ("Вартові Галактики", "Армія мерців"), Хав'єр Бардем ("Старим тут не місце", "Вікі Крістіна Барселона"), Джейсон Момоа ("Гра престолів", "Аквамен"), Шарлотта Ремплінг ("Нічний портьє", "Меланхолія"), Девід Дастмалчян ("Людина-мураха", "Загін самогубців: Місія навиліт") та інші.

Зняв обидві частині "Дюни" франко-канадський режисер Дені Вільньов, який до цього поставив такі науково-фантастичні блокбастери, як "Той, що біжить по лезу 2049" і "Прибуття", а також детективний трилер "Полонянки".

Нині оцінка фільму на IMDb становить 8 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 83% схвалення від критиків із відзнакою "Сертифікована свіжість" та 90% від глядачів. На Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 74 бали зі 100, а від широкої аудиторії – 7,9 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Наш огляд фільму читайте в окремій рецензії.

Сонячний берег

Suncoast (США, 2024, драма)

В центрі сюжету – дівчина-підліток, яка допомагає своєму братові впоратися з важкою хворобою, паралельно заводячи несподівану дружбу з ексцентричним активістом.

Головні ролі у фільмі виконали Ніко Паркер (серіал "Останні з нас", фільм "Дамбо"), Вуді Гаррельсон (серіал "Справжній детектив", фільми "Природжені вбивці", "Вітаємо у Зомбіленді") та Лора Лінні ("Шоу Трумена", "Таємнича річка").

Фільм є режисерським дебютом акторки та сценаристки Лаури Чінн (ситком "Дівчата з Флориди"), він частково заснований на її власній історії.

Прем'єра фільму відбулася в січні 2024 року на фестивалі "Санденс". Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 65% схвалення від критиків та аж 100% від глядачів. На Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 59 балів зі 100, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

"Сонячний берег" стане доступний на Hulu з 9 лютого 2024 року.

Підвищення

Upgraded (США, 2024, романтика/комедія)

Коли під час робочої поїздки Ану переводять у перший клас літака, вона зустрічає красеня Вілла, який приймає дівчину за її боса. Ця брехня запускає гламурний ланцюг подій, сповнений романтики та можливостей, доки правда не загрожує спливти на поверхню.

Головні ролі у фільмі виконали зірка серіалу "Рівердейл" Каміла Мендес та Арчі Рено, найбільш відомий за серіалом "Тінь та кістка". Також у стрічці задіяні Маріса Томей (тітка Мей у франшизі "Людина-павук"), Лена Олін ("Дев'ята брама", серіал "Шпигунка") та Ентоні Гед ("Баффі – переможниця вампірів").

Зняла фільм акторка та режисерка Карлсон Янг (серіали "Крик", "Емілі в Парижі").

Нині оцінка "Підвищення" на IMDb становить 6,5 з 10 балів.

Фільм стане доступний на Prime Video з 9 лютого 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали лютого 2024 року – цього тижня на ABC стартує третій сезон хітового ситкому "Початкова школа Ебботт", а на Paramount+ відбудеться прем'єра другого сезону науково-фантастичного екшну Halo. Тим часом, на Netflix вийде 1 сезон романтичної комедії "Один день".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся