Кадр з фільму "Учительська" / фото Arthouse Traffic

8 лютого 2024 року в обраних кінотеатрах України вийде німецька драма "Учительська" (Das Lehrerzimmer), яка нещодавно отримала номінацію на премію "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний фільм".

Прокат фільму буде обмежений та триватиме недовго, тож похід у кінотеатр не варто відкладати. УНІАН разом з кінокомпанією "Артхаус Трафік" розповідають, чому на картину варто звернути увагу та чого від неї очікувати.

Про що німецький номінант на "Оскар"

"Можете собі уявити сучасний шкільний клас – у німецькій школі середнього розміру з пристойним фінансуванням – настільки несхожий на той, де вчилися ви, що геть невпізнаваний" – з цього розпочинається рецензія на "Учительську" у профільному виданні Variety, яке назвало цю стрічку захопливим трилером. Саме сучасна школа стає ареною подій цієї картини.

Головна героїня – молода вчителька-ідеалістка Карла Новак. У школі сталася крадіжка, і коли несправедливі підозри посипалися на одного з її учнів, жінка вирішує взяти справу в свої руки. Однак її дії призводять до непередбачуваних наслідків, і вона опиняється сам на сам із недосконалою шкільною системою, стурбованими батьками, допитливими учнями та розгніваними колегами.

Німецький хіт

Цьогорічна оскарівська номінація "Найкращий міжнародний фільм" цікава тим, що в ній представлені роботи одразу двох німецьких режисерів. Наразі триває прокат "Ідеальних днів" – фільму німецької легенди Віма Вендерса (ми розповідали про нього раніше), який на здобуття премії висунула Японія. Поряд із цим майстром ім’я режисера Ількера Чатака звучить як нове, проте цей кінематографіст уже добре зарекомендував себе у світі, а на батьківщині він взагалі вважається зіркою.

Всесвітньої слави цей митець набув ще до того, як почав знімати повні метри – за свій короткометражний фільм "Садакат", що був відзначений студентським "Оскаром" у 2015 році.

Щодо "Учительської" – ця картина стала однією з найтитулованіших у Німеччині. Після прем’єри на торішньому Берлінале, де її відзначили призом Label Europa Cinemas і Нагородою C.I.C.A.E, вона також здобула 5 нагород Німецької кінопремії, зокрема і в головній категорії "Найкращий фільм", обійшовши нашумілий "На Західному фронті без змін".

Реальний досвід в основі історії

Ількер Чатак написав сценарій спільно зі своїм шкільним другом і давнім творчим партнером Йоганнесом Дункером. Деякі ідеї, зокрема обшук учнів після крадіжки, ґрунтувалися на інцидентах, які насправді мали місце в колишній школі Чатака та Дункера.

"У нашому класі було двоє хлопців, які крали з курток і кишень інших учнів під час фізкультури. Це тривало досить довго. Ми всі про це знали, але нічого не казали, бо ніхто не хотів бути "стукачем". Я дуже чітко пам'ятаю, як одного разу – ми сиділи на уроці фізики – зайшли троє вчителів і сказали: "Всі дівчата геть, усі хлопці – гаманці на стіл!".

Кадр з фільму "Учительська" / фото Arthouse Traffic

Цей випадок згадався, коли ми з Йоганнесом разом були у відпустці. Я розповідав, як прибиральницю моїх батьків спіймали на крадіжці. А Йоганнес розповів мені про свою сестру, яка працює вчителькою математики. В її школі стався випадок, коли в учительській були скоєні крадіжки. Ця розмова повернула нас у наші шкільні часи, і ми подумали: це може бути захоплива історія", – коментує режисер фільму Ількер Чатак.

Леоні Бенеш – акторка, зірка якої сходить

Головну героїню зіграла актриса, добре відома тим, хто дивився картину "Біла стрічка" режисера Міхаеля Ганеке або ж серіал Тома Тиквера "Вавилон-Берлін". Леоні Бенеш також зіграла кілька епізодів у більш відомій "Короні".

Кадр з фільму "Учительська" / фото Arthouse Traffic

За свою роль в "Учительській" вона отримала нагороду Німецької кінопремії як найкраща акторка, а також приз Міжнародної федерації кінопреси (ФІПРЕССІ) на Міжнародному кінофестивалі у Палм-Спрінґз. Також у 2023 році вона претендувала на звання найкращої європейської акторки.

Схвальні відгуки

Нині оцінка фільму на IMDb становить 7,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes у нього 98% схвалення від критиків із відзнакою "Сертифікована свіжість". На Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 84 бали зі 100, а від широкої аудиторії – 8,7 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Видання Associated Press назвало фільм "блискуче напруженим і захопливим", а Los Angeles Times – таким, що "змушує кусати нігті".

Вас також можуть зацікавити новини: