Кадр з фільму "Химера" / фото Arthouse Traffic

В обраних українських кінотеатрах 23 травня 2024 року виходить пригодницька романтична комедія "Химера" (La Chimera) від італійської режисерки Аліче Рорвахер. Головну роль у фільмі виконав зірка "Суперників" Луки Гуаданьїно – британський актор Джош ОʼКоннор.

"Химера" – це захопливий мікс пригод, комедії, фентезі та романтики. У центрі сюжету – чоловік із таємничим минулим на ім'я Артур, який повертається в рідне містечко. Там він стикається з місцевою бандою розкрадачів гробниць і долучається до їхньої небезпечної, та водночас спокусливої діяльності. Артур має унікальний дар – уміння відчувати порожнечу в землі, що допомагає знаходити приховані скарби. Але його здібності призводять до несподіваних наслідків.

УНІАН разом з кінокомпанією "Артхаус Трафік" підготували сім цікавих фактів про цей чарівний фільм, які варто дізнатися перед його переглядом.

Режисерка – одне зі світил сучасного італійського кіно

Так Аліче Рорвахер називає видання Rolling Stone. Вона справді є однією з найяскравіших постатей нової генерації італійських кінематографістів. Її попередні стрічки "Дива" та "Щасливий Лазар" здобули призи Каннського кінофестивалю – Ґран-Прі журі та нагороду за найкращий сценарій відповідно, а торік Рорвахер уперше потрапила в поле зору Американської кіноакадемії – її короткометражка "Учениці" була номінована на "Оскар".

Зірки світового кіно в головних ролях

Роль Артура виконав британець Джош О'Коннор — один із найпомітніших акторів травня, адже зовсім нещодавно на великих екранах відшуміла стрічка "Суперники" Луки Ґуаданьїно за його участі. Також його впізнають фанати серіалу "Корона", де він зіграв молодого принца Чарльза, за що був відзначений премією "Еммі" за найкращу чоловічу роль.

Кадр з фільму "Химера" / фото Arthouse Traffic

Крім того у фільмі знялися легенда світового кіно Ізабелла Росселліні ("Синій оксамит", "Смерть їй личить") та сестра режисерки Альба Рорвахер ("Щасливий Лазар", "Ідеальні незнайомці").

Особиста історія режисерки

"Химера" – дуже особистий фільм для Аліче Рорвахер. Вона виросла в італійській глибинці, де й відбувається дія картини. З дитинства майбутню режисерку оточували перекази про таємничі розкопки, скарби етрусків і пригоди чорних археологів. Ці легенди про загадковий світ, що ховається під землею, закарбувалися в пам'яті Рорвахер і надихнули її на створення фільму.

Майстри за камерою

Рорвахер зібрала потужну творчу команду. Операторка – француженка Елен Лувар, яка раніше знімала фільм режисерки "Щасливий Лазар", а також працювала над серіалом "Моя геніальна подруга".

Монтажем займалася Нелі Кетьє – постійна співробітниця Леоса Каракса ("Аннетт", "Корпорація "Святі мотори").

Кадр з фільму "Химера" / фото Arthouse Traffic

Неймовірні краєвиди Тоскани

Події "Химери" розгортаються в мальовничому регіоні Тоскана. За словами Аліче Рорвахер, фільм став своєрідною одою цим місцям: "Тоскана – це світ, де поєднуються священне й буденне. Ви можете копнути лише кілька сантиметрів униз, і на поверхні з'являться уламки стародавніх цивілізацій. Ця близькість життя й смерті, сучасності та минувшини завжди мене зачаровувала".

Операторка Елен Лувар майстерно відобразила на екрані красу цього регіону. Кадри Тоскани з її безкрайніми полями, ошатними палацами та звивистим узбережжям Тірренського моря перетворюють "Химеру" на справжню візуальну поему.

Прем'єра в конкурсі Каннського кінофестивалю

"Химера" була однією з 21 стрічок, відібраних до головного конкурсу Канн у 2023 році. Це надзвичайно престижно, адже попасти туди мріють усі кінематографісти світу.

Кадр з фільму "Химера" / фото Arthouse Traffic

Потім фільм вирушив у фестивальний тур – його показали в програмах топових кіноподій у Торонто, Нью-Йорку. Українська прем'єра відбулася під час Київського тижня критики восени 2023 року.

Нагороди й номінації престижних кінопремій

На Європейській кінопремії "Химера" здобула нагороду за найкращу роботу художника-постановника (Емітта Фріґатто), а виконавець головної ролі Джош О'Коннор номінувався як найкращий актор.

На батьківщині стрічка претендувала на Національну кінопремію "Давид ді Донателло" в 11 номінаціях, але так званий "італійський Оскар" картина так і не отримала, поступившись у більшості категорій фільму "Я – капітан!", який цього року представляв Італію на "Оскар" в категорії "Найкращий іноземний фільм".

Кадр з фільму "Химера" / фото Arthouse Traffic

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,3 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 94% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 70% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 91 зі 100 балів з відзнакою "Обов'язкове для перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 6,6 з 10 балів ("в цілому позитивні відгуки").

Вас також можуть зацікавити новини: