Кадр з фільму "Холодний розрахунок"

В українських кінотеатрах з 23 вересня 2021 року стартує новий трилер про покер і спокуту "Холодний розрахунок" (The Card Counter) з Оскаром Айзеком у головній ролі. 

Актор, який зараз буквально нарозхват завдяки "Дюні", "Сценам з подружнього життя" і майбутньому "Місячному лицареві" за коміксами Marvel, в "Холодному розрахунку" грає професійного гравця в покер, який тягне за собою вантаж загадкового минулого. Фільм, знятий живим класиком Полом Шредером за власним сценарієм і спродюсований Мартіном Скорсезе, був представлений в основному конкурсі кінофестивалю у Венеції і зовсім скоро добереться до українських кінотеатрів. Разом з vlg.film ми вирішили розібратися, в чому ж вся сіль цього проекту.

Про сюжет

Вільям Телль – професійний гравець в покер, холодна витримка якого не дає йому йти на зайвий ризик. Він тримається на середньому рівні в світі малих ставок, раз по раз встаючи з-за столу переможцем. Для нього покер – це скоріше професія, що дозволяє жити в постійних переїздах і уникати як зайвої уваги, так і людей в цілому. У нього є рутина, якої він свято дотримується. І таємниці, які він зберігає. Але, звісно, таке існування не може бути вічним. Вільям зустрічає чарівну Ла Лінду, агента в світі покеру, яка не може зрозуміти, як такий гравець досі не грає в найбільш грошових турнірах, і молодого Кірка, з батьком якого пов'язане минуле життя Вільяма. А що найгірше – в одному з готелів він зустрічає військового, з волі якого свого часу відсидів у в'язниці 8,5 років, і рутинному життю Телля приходить кінець.

Кадр з фільму "Холодний розрахунок"

Сам режисер Пол Шредер вважає "Холодний розрахунок" фільмом про довгий шлях до спокути, а покер – ідеальною системою, що з'єднує логіку та інтуїцію. Два принципи, які так цінує Вільям Телль.

Творець

Виконавчим продюсером "Холодного розрахунку" виступив легендарний режисер Мартін Скорсезе. І це абсолютно не випадково. Адже творець фільму Пол Шредер, двічі номінант на премію "Оскар", написав сценарії до трьох культових фільмів Скорсезе – "Таксист", "Скажений бик" і "Остання спокуса Христа". Кожна з цих картин стала візитною карткою Мартіна Скорсезе.

Сам Шредер – теж не новачок в режисурі. Серед найбільш його відомих робіт – "Американський жиголо", "Люди-кішки" і недавній "Щоденник пастиря", за який Шредер отримав номінацію на "Оскар" за найкращий оригінальний сценарій.

Кадр зі зйомок фільму "Холодний розрахунок"

У саундтреку "Холодного розрахунку" крім музичного супроводу будуть і нові оригінальні пісні, написані спеціально для фільму Робертом Левоном Біном з культового гурту Black Rebel Motorcycle Club. А на пост головного оператора Шредер вдруге після "Щоденника пастиря" залучив Олександра Дайнана, який постійно працює над шоу "Мільярди".

Хто в ролях

Роль загадкового покерного профі Вільяма Телла дісталася Оскару Айзеку. Айзек і Пол Шредер познайомилися багато років тому. Актор відразу після закінчення Джульярдської акторської школи проходив прослуховування у іменитого сценариста і режисера для фільму "Єзуїт". "Для мене творчість Пола Шредера – одна з основ американського кінематографа, – зізнається Айзек. – Він справжній титан кіно, його сценарії і фільми підштовхнули мене до акторської кар'єри".

Незважаючи на те, що "Єзуїт" не звів їх на одному знімальному майданчику, Айзек і Шредер подружилися. Режисер завжди тримав кандидатуру актора в розумі, коли підбирав виконавців ролей у своїх фільмах.

Кадр зі зйомок фільму "Холодний розрахунок"

"Холодний розрахунок" Шредер відразу писав, тримаючи Оскара Айзека в голові: "Очевидно, він дуже хороший актор, в ньому відчувається певна динаміка. У Айзека яскрава зовнішність, його темперамент дозволяє глядачам самим розуміти мотиви його героїв. А якщо він хоче, щоб глядачі не зрозуміли його мотивів, вони не зрозуміють. Оскар може грати на інтуїтивному рівні як ніхто інший", – говорить про зірку свого фільму Пол Шредер.

На роль загадкової людини з минулого Вільяма Телля був запрошений тричі номінант на премію "Оскар" і давній колаборант Пола Шредера – Віллем Дефо. Вони познайомилися ще на початку 80-х, а трохи пізніше саме Дефо був запрошений на головну роль в "Останній спокусі Христа" Мартіна Скорсезе за сценарієм Шредера.

Кірка, молодого протеже головного героя, зіграв Тай Шерідан з блокбастера "Останньому гравцеві приготується", арт-хітів "Мад" і "Древо життя". До речі, Шерідан і Айзек вже зустрічалися разом в комікс-блокбастері "Люди Ікс: Апокаліпсис". А на роль покерного агента Ла Лінди була запрошена комедіантка Тіффані Хеддіш, яка очевидно готова змінити звичне амплуа. 

Кадр зі зйомок фільму "Холодний розрахунок"

Перші реакції і прем'єра в Україні

"Холодний розрахунок" виїхав з Венеції без призів, але з великим шлейфом позитивної реакції від перших глядачів і журналістів. Фабула сюжету отримала порівняння з легендарним "Таксистом", гра Оскара Айзека – з перфомансом Аль Пачіно в "Хрещеному батькові", а сам фільм був названий Vanity Fair – новою американською трагедією. Що ж, і ніякі призи не потрібні, коли преса роздає таку похвалу. Безумовно, чуття Мартіна Скорсезе на неординарні проекти нікуди не випарувалося, як і навички Пола Шредера створювати сценарії про героїв-одинаків, які проходять довгу дорогу до спокути. А як вона може бути швидкою, коли навколо тебе покер і великі ставки, причому не завжди на гроші?

В українських кінотеатрах "Холодний розрахунок" Пола Шредера з Оскаром Айзеком у головній ролі стартує з 23 вересня.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали