Головні кіноновинки тижня в кінотеатрах і онлайн / колаж УНІАН, скріншоти

"Любов, брехня та кровопролиття", "Манкімен" та "Бунтівний місяць 2": головні кінопрем'єри тижня

17:01, 17.04.2024
13 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня в українських кінотеатрах вийдуть гостросюжетний романтичний трилер "Любов, брехня та кровопролиття" з Крістен Стюарт, брутальний режисерський дебют Дева Пателя "Манкімен", фільм жахів "Ебіґейл" про дівчинку-вампіра від творців оновленої франшизи "Крик", високо оцінена критиками данська історична драма "Земля короля" з Мадсом Міккельсеном, французька історична драма "На вістрі клинка" та мультфільм "Пухнасті супергерої".

Тим часом, онлайн на Netflix можна буде подивитися другу частину космічної саги Зака Снайдера "Бунтівний місяць". Судячи з перших відгуків, вона сподобалася публіці більше, ніж перша частина.

Крім того, у столичному кінотеатрі "Жовтень" пройде квір-кінофестиваль SUNNY BUNNY, який порадує кіноманів одразу кількома цікавими прем'єрами.

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Любов, брехня та кровопролиття

Love Lies Bleeding (США, Велика Британія, 2024, трилер/мелодрама/кримінал)

В центрі сюжету фільму – відлюдькувата менеджерку тренажерного залу Лу, що зближується з амбітною бодибілдеркою Джекі, яка в гонитві за своєю мрією прямує у Вегас. Їхня пристрасть виливається в небезпечну пригоду, що затягне їх обох у тенета злочинних зв'язків.

Головну роль у фільмі виконала зірка "Сутінок", номінантка на "Оскар" та "Золотий глобус" за роль у фільмі "Спенсер: Таємниця принцеси Діани" Крістен Стюарт. Її партнеркою на екрані стала Кеті М. О'Браєн – зірка гучних проектів Disney "Людина-мураха та Оса: Квантоманія" та "Мандалорець". Образ головного антагоніста втілив чотирикратний номінант на "Оскар" Ед Гарріс ("Світ Дикого заходу", "Шоу Трумена"). Також у фільмі зіграли Джена Мелоун ("Голодні ігри"), Дейв Франко ("Ілюзія обману", "Денна зміна") та Анна Баришніков ("Манчестер біля моря").

Режисеркою фільму виступила Роуз Ґласс, чий повнометражний дебют, хорор "Свята Мод" був номінований на премію BAFTA як найкращий британський фільм року та найкращий дебют. Музику написав Клінт Менселл, автор саундтреків до фільмів "Привид у броні", "Чорний лебідь" та "Реквієм за мрією".

Світова премʼєра фільму відбулася на цього року на головному фестивалі незалежного кіно у США "Санденс". Також картина була показана на Берлінському міжнародному кінофестивалі 2024 року.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,3 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 94% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифіковані свіжість" та 82% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 76 зі 100 балів (відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки"), а широка аудиторія – в 6 з 10 балів ("змішані або середні відгуки).

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Манкімен

Monkey Man (США, Канада, Індія, Сінгапур, 2024, трилер/бойовик/кримінал)

У центрі сюжету фільму – молодий чоловік з кримінальним минулим, який намагається пристосуватись до життя після в’язниці. Заробляючи на існування боями без правил, де він має піддаватись більш популярним бійцям, чоловік розуміє, що світ прогнив через корпоративну жадібність та розмивання духовних цінностей. Будучи жертвою безкарності влади та поліції, він одягає маску Ханумана – мавпоподібного божества, яке є символом страху та покарання для злочинців. Він оголошує війну корупції та її лідерам, які колись вбили його матір.

Фільм є режисерським дебютом номінанта на премію "Оскар", британського актора Дева Пателя ("Мільйонер із нетрів", "Робот Чаппі", "Лев", "Легенда про Зеленого лицаря").

Головну роль у фільмі виконав сам Дев Патель, пройшови той самий курс тренувань, що й Кіану Рівз при підготовці до "Джона Віка". Одну з провідних ролей у блокбастері також зіграв Шарлто Коплі ("Район №9", "Чаклунка", "Елізіум", "Робот Чаппі").

Вперше фільм був показаний глядачам та американській пресі на фестивалі SXSW у березні 2024 року.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,3 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 89% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 84% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 70 зі 100 балів, а широка аудиторія – в 7 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Ебіґейл

Abigail (США, 2024, трилер/жахи)

В центрі сюжету фільму – група злочинців, яких винаймають протягом наступних 24 годин пригледіти за 12-річною дочкою впливової людини, яку викрали з метою отримання викупу в 50 мільйонів доларів. Втім, зовсім скоро викрадачі самі стають здобиччю, опинившись замкненими в одному будинку з кровожерливою балериною-вампіркою, яка виглядає як невинне дитя. Фільм заснований на хорорі "Дочка Дракули" 1936 року з класичної серії фільмів жахів компанії Universal про вампірів.

Роль Ебіґейл виконала 14-річна ірландська зірка Аліша Вейр, яка до цього вже встигла зіграти головну роль у фільмі "Матильда: Мюзикл" та кількох успішних театральних постановках.

Також у фільмі задіяні Мелісса Баррера (дві останні частини франшизи "Крик", серіал "Глибокий вдих"), Ден Стівенс ("Красуня і Чудовисько", "Неідеальний чоловік", серіали "Абатство Даунтон", "Легіон"), Кетрін Ньютон ("Людина-мураха та Оса: Квантоманія"), Кевін Дюранд (серіали "Загублені", "Штам"), Енгус Клауд (серіал "Ейфорія"), Джанкарло Еспозіто (серіали "Пуститися берега", "Мандалорець", "Калейдоскоп") та інші.

Режисерами фільму виступив творчий дует Метта Беттінеллі-Олпіна та Тайлера Джиллетта, які до цього зняли цілу низку успішних хорор-проектів:  два останніх фільми франшизи "Крик", "ЗЛО", "Пришестя Диявола", "Гра в хованки" та інші.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 81% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 64 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Земля короля

Bastarden (Німеччина, Швеція, Данія, Норвегія, 2023, драма/історичний/байопік)

В центрі сюжету фільму – відставний солдат Людвіг Кален, що прибуває 1755 року до безплідної пустелі Ютландії, щоб за королівським наказом підкорити дикі землі, здобувши для себе багатства і почесті. Дуже швидко Кален наживає безжального ворога – місцевого землевласника Фредеріка де Шінкеля, який вважає себе, а не короля, єдиним правителем і володарем цих земель. І він робить усе, щоб не просто вигнати Калена, а ще й жорстоко помститись. Кален не вклоняється, а вперто вступає в нерівний бій, і тепер ризикує не лише власним життям, а й дорогими йому людьми.

Головну роль у фільмі виконав данський актор Мадс Міккельсен ("Полювання", "Ще по одній", "Доктор Стрендж", серіал "Ганнібал").

Зняв фільм данський режисер Ніколай Арсель ("Королівський роман", "Темна Вежа").

Світова прем'єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі 2023 року, а пізніше його було висунуто на "Оскар" від Данії в категорії "Найкращий іноземний фільм" – та потрапив до шортлиста з 15 фільмів, однак не дотягнув фінального списку номінантів.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,7 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 96% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифіковані свіжість" та 94% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 77 зі 100 балів, а широка аудиторія – в 6,9 з 10 балів, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

На вістрі клинка

Une affaire d'honneur (Франція, 2023, драма/історичний)

Події фільму відбуваються у Парижі 1887 року. Дуелі вже офіційно заборонені, але все ще залишаються регулярною практикою – для багатьох це єдиний спосіб захистити свою честь. Майстер фехтування Клеман Лаказ марно намагається вберегти свого племінника від нерівного поєдинку з досвідченішим полковником Бершером. Також перед глядача розкривається історія Марі-Рози Астьє де Вальсайр, котра бореться за рівноправність жінок, намагається показати, що честь – це не лише чоловіча справа.

Режисером фільму виступив швейцарський актор Венсан Перес ("Індокитай", "Королева Марго", "Ворон: Місто янголів"), для якого це вже не перша робота "по той бік камери" – раніше він зняв фільми "Секрет" та "Самі в Берліні". Також він зіграв одну з ролей в своєму новому фільмі.

Фільм вперше був показаний на міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах у 2023 році, де отримав приз симпатій глядачів.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,7 з 10 балів.

Пухнасті супергерої

Combat Wombat: Back 2 Back (Австралія, 2023, пригоди/анімація/сімейний)

Відтоді, як вомбат Меґі вперше вдягла маску супергероя, злочинність у місті практично зникла. Тепер вона постійно роздає автографи, сплачує податки та бере участь у різноманітних шоу. Але нудне життя не для супергероїв. Тож, коли злий геній вирішує захопити місто, в якому всі стали занадто розслабленими, Меґі та її команда супергероїв вступає у бій.

Мультфільм є продовженням анімації "Combat Wombat" 2020 року.

Наразі оцінка сиквелу на IMDb становить 5,2 з 10 балів.

Бунтівний місяць. Частина 2: Та, що лишає шрами

Rebel Moon: The Scargiver (США, 2024, фантастика/пригоди/екшн)

Фільм продовжує епічну історію Кори та решти воїнів, готових пожертвувати всім у боротьбі пліч-о-пліч із народом Вельдту задля захисту донедавна мирного селища, що стало новим домом для тих, чию батьківщину відібрав Материнський Світ. Напередодні битви воїнам доведеться постати перед істиною, що криється у їхньому власному минулому, і кожен із них повідає, за що насправді бореться. Уся міць Реалму опуститься на повстанців, та в скрутну годину утворяться незламні узи, постануть нові герої і зародяться легенди.

У другій частині до своїх ролей повернуться Софія Бутелла ("Kingsman: Секретна служба", "Стартрек: За межами Всесвіту", "Екстаз"), Чарлі Ганнем ("Король Артур: Легенда меча", "Джентельмени"), Джимон Гонсу ("Кривавий діамант", "Король Артур: Легенда меча"), Міхіль Гаусман (серіали "Гра престолів", "Привиди будинку на пагорбі"), Рей Фішер ("Ліга справедливості Зака Снайдера", серіал "Справжній детектив"), Пе Ду На ("Хмарний атлас", серіал "Восьме чуття"), Стаз Нейр (серіали "Гра престолів", "Супердівчина"), Ед Скрейн ("Дедпул", "Аліта: Бойовий ангел", серіал "Гра престолів"), Фра Фі ("Знедолені", серіал "Соколине око") та інші.

Режисером, як і у першій частині, виступив Зак Снайдер ("Світанок мерців", "Людина зі сталі", "Ліга справедливості", "Армія мерців").

Перша частина циклу "Бунтівний місяць: Дитя Вогню" вийшла наприкінці грудня 2023 року. Вона стала рекордною за переглядами, але отримала низькі оцінки від критиків. Фільм хвалили за світобудову та візуальну складову, але критикували за сюжет, розвиток персонажів і вторинність. Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,6 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 21% схвалення від критиків та 58% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йогому 31 зі 100 балів (відповідає характеристиці "в цілому негативні відгуки"), а широка аудиторія – 5,6 з 10 балів ("змішані або середні відгуки").

Водночас, судячи з перших відгуків на другу частину (в обмежений прокат в США вона вийшла за тиждень до релізу онлайн), продовження сподобалося публіці більше – наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,4 з 10 балів.

Широкій аудиторії фільм стане доступний на Netflix з 19 квітня 2024 року.

Кінофестиваль SUNNY BUNNY 2024

З 19 по 26 квітня 2024 року в столичному кінотеатрі "Жовтень" пройде ЛГБТКІА+ кінофестиваль SUNNY BUNNY ("Сонячний зайчик").

Фільмом відкриття заходу стане картина Хуліо Торреса "Проблеміста", одну з ролей в якій зіграла Тільда Свінтон, а фільмом закриття – новий фільм режисера Ітана Коена "Лялі їдуть далі" з Марґарет Кволлі, Джеральдін Вішванатан, Педро Паскалем та Меттом Деймоном.

Водночас однією з найгучніших подій фестивалю стане українська фестивальна прем'єра фільму "Всі ми чужі", що став одним з найбільших кінохітів минулого року. Режисером драми є Ендрю Гейґ, а головні ролі виконали такі зірки, як Ендрю Скотт, Пол Мескал, Клер Фой та Джеймі Белл.

В документальній програмі відбудеться національна прем’єра фільму "Транс-втікачі" незалежної кінорежисерки та ЛҐБТКІА+ активістки Жа Бабаєвої. Стрічка розповідає про те, як трансгендерні активісти та біженці з України намагаються облаштуватися в Берліні під час повномасштабної російської агресії та геноциду в Україні. 

Детальніше з програмою заходу можна ознайомитися в нашому окремому матеріалі.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали квітня 2024 року – цього тижня на Hulu стартує кримінальна драма "Під мостом" з Райлі Кіо та Лілі Гладстон в головних ролях, а на The Roku Channel вийдуть усі серії підліткового фентезі-серіалу "Хроніки Спайдервіка".

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся