Кадр з фільму "Всі ми чужі" / скріншот

З 19 по 26 квітня 2024 року в столичному кінотеатрі "Жовтень" пройде ЛГБТКІА+ кінофестиваль SUNNY BUNNY ("Сонячний зайчик"), що є однією з конкурсних програм Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість". Сьогодні організатори фестивалю оголосили його повну програму.

УНІАН розповідає, на які фільми в рамках кінофестивалю SUNNY BUNNY варто звернути увагу.

Фільмом-відкриття фестивалю стане картина Хуліо Торреса "Проблеміста" (Problemista, США, 2023). Для актора та сценариста Saturday Night Live фільм є режисерським дебютом, в якому він також виконав головну роль. Крім того, в стрічці зіграли такі зірки, як Тільда Свінтон, Ізабелла Росселіні, Ґрета Лі та репер RZA. Сюжет переосмислює так звану "Американську мрію", коли дизайнер іграшок Алехандро приїздить до Нью-Йорка з рідного Ель-Сальвадора, щоб втілити свої прагнення.

Однією з найгучніших подій фестивалю стане українська фестивальна прем'єра фільму "Всі ми чужі" (All Of Us Strangers, Велика Британія, США, 2023), що став одним з найбільших кінохітів минулого року. Режисером драми є Ендрю Гейґ, а головні ролі виконали такі зірки, як Ендрю Скотт, Пол Мескал, Клер Фой та Джеймі Белл. Стрічка знята за мотивами роману Таічі Ямади "Незнайомці" 1987 року. У своїй майже порожній багатоповерхівці в сучасному Лондоні Адам випадково зустрічає таємничого сусіда Гаррі, що порушує ритм його повсякденного життя. Коли між ними зав'язуються стосунки, Адама охоплюють спогади про минуле, і його тягне назад у передмістя, де він виріс, та в будинок дитинства, де, як виявляється, живуть його батьки – точнісінько так само, як і в день їхньої смерті 30 років тому. Стрічку називають одним з найважливіших незалежних фільмів року, вона увійшла в топ-10 кінокартин 2023 року за версією Національної ради кінокритиків США. Також фільм отримав шість номінацій на премію BAFTA, зокрема і як "Найкращий британський фільм".

В документальній програмі відбудеться національна прем’єра фільму "Транс-втікачі" (Trans Runaways, Україна, 2024) незалежної кінорежисерки та ЛҐБТКІА+ активістки Жа Бабаєвої. Стрічка розповідає про те, як трансгендерні активісти та біженці з України намагаються облаштуватися в Берліні під час повномасштабної російської агресії та геноциду в Україні. 

В рамках міжнародного конкурсу відбудеться українська прем’єра фільму "Усе буде добре" (All Shall Be Well, Гонконг, Китай, 2024). В лютому цього року стрічка отримала нагороду Teddy Award на Берлінському міжнародному кінофестивалі – одну з найстаріших квір-премій в світі. Фільм розповідає про гонконзьку пару Енджі та Пет, яка прожила разом понад чотири десятиліття. Після несподіваної смерті Пет Енджі опиняється в залежності від своєї великої родини, намагаючись зберегти свою гідність і дім, у якому вони мешкали понад тридцять років.

Ще одним безперечним гітом цьогорічного SUNNY BUNNY стане фільм "LIL NAS X: Нехай живе Монтеро" (Lil Nas X: Long Live Montero, США, 2023). Він  зображує перший тур у житті репера-новатора, співака й автора пісень Lil Nas X. Знятий у формі щоденника, фільм є напрочуд відвертим портретом митця, який, шукаючи відповіді на питання ідентичності, сім’ї, очікувань і прийняття, рефлексує про свою роль у спадщині чорношкірих квір-виконавців. Lil Nas X є одним з найвідоміших реп-виконавців сучасної музичної сцени, зокрема, його пісня Old Town Road, випущена 5 років тому, протрималась 19 тижнів на верхівці Американського чарту. Це стало абсолютним рекордом за всю його історію.

Також в межах фестивалю відбудеться показ фільму "Гість" (The Visitor, Велика Британія, 2024) культового для світової квір-спільноти канадського режисера Брюса ЛяБрюса. Світова прем’єра картини відбулась на цьогорічному фестивалі "Берлінале" у програмі Panorama. Стрічка є вільною інтерпретацією класики від П’єра Паоло Пазоліні "Теорема".

Як раніше повідомляв УНІАН, 53-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість", що є найстарішим з усіх діючих українських кінофестивалів, відбудеться з 26 жовтня по 3 листопада 2024 року в Києві.

Вас також можуть зацікавити новини: