Кадр з фільму "Ми, наші улюбленці та війна" / скріншот з YouTube

"Ми, наші улюбленці та війна": яким вийшов документальний фільм Антона Птушкіна

14:01, 03.04.2024
7 хв.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Ми, наші улюбленці та війна", який вже з завтрашнього дня можна буде подивитися в кінотеатрах України.

4 квітня 2024 року в широкий прокат виходить документальний фільм "Ми, наші улюбленці та війна", що став повнометражним режисерським дебютом відомого українського блогера і мандрівника Антона Птушкіна. УНІАН вже встиг подивитися новинку і готовий поділитися враженнями.

Про що новий фільм

Автори фільму позиціонують його як спробу показати події в Україні під іншим кутом – не через людські трагедії чи бойові дії, а через стосунки людей та тварин, що стали як свідками, так інколи і жертвами цієї війни.

Робота над фільмом тривала 1,5 роки, тож тут зібрані кадри у часовому проміжку з весни 2022 року до другої половини 2023 року.

У фільмі кілька сюжетних ліній – більшість з них розвиваються протягом усього фільму та мають щасливий кінець, але, на жаль, є і трагічні історії.

Головні персонажі

Герої фільму – це не тільки коти, собаки, ведмеді, леви, лемури та інші брати наші менші, які стали жертвами війни, але й люди, що їх рятують, ризикуючи своїм життям. Тут і активісти "Зоопатруля", і військові, і ДСНСники.

Кішка Шафа/Глорія у фільмі "Ми, наші улюбленці та війна" / скріншот з YouTube

У фільмі є як доволі медійні хвостаті персонажі – як, наприклад, знаменитий чернігівський пес-сапер Патрон чи кішка Шафа/Глорія з Бородянки. Також згадуються історії кількох притулків для тварин у Київській області, історії яких широко висвітлювалися в ЗМІ на початку повномасштабного вторгнення Росії до України, а ще історії київського та миколаївського зоопарків і засновника "Зоопатруля" Дмитра Ревнюка.

Окрема увага приділена волонтерці з Київщини Наталії Поповій, яка рятує з гарячих точок покинутих великих хижаків, як-то левів, тигрів та ведмедів, а потім відправляє їх закордон – нині вони знайшли новий дім у центрах для диких тварин в Європі та навіть африканських природних парках, де тварини тепер живуть на вільному вигулі.

Один з врятованих Наталею Поповою левів / скріншот з YouTube

Також у картині показані менш відомі, але не менше важливі історії. Наприклад, про військового із Запоріжжя Артема Дементія, до якого прибився безпритульний собака. Птушкін зустрівся з чоловіком та його несподіваним улюбленцем в зоні бойових дій влітку 2022 року, а у травні 2023 року військовий загинув на фронті на Донеччині. Пізніше волонтери розшукали собаку та передали його родині бійця. Саме Дементію цей фільм і присвячений.

Крім того, у стрічці задіяно чимало іноземців, для яких героїзм українців під час порятунку тварин став справжнім відкриттям. Деякі з них долучилися до порятунку тварин і допомагають їм досі. Наприклад, німецька волонтерка, яка покинула роботу та переїхала до Києва – щоб допомагати вивозити тварин з гарячих точок та облаштувати для них притулок. Чи жителька Нідерландів, яка приймає у себе врятованих в Україні собак та шукає їм нові родини в своїй країні.

Про режисера

Фільм є повнометражним режисерським дебютом відомого українського блогера і мандрівника Антона Птушкіна. Широкому загалу Птушкін став відомий у 2017 році, коли його обрали новим ведучим популярного тревел-шоу "Орел і решка".

Вже у 2018 році він залишив шоу та почав самостійно, без допомоги операторів, монтажерів та сценаристів, знімати відеоролики про подорожі для YouTube – вони набули величезної популярності та надихнули багатьох українців на подорожі.

Кадр з фільму "Ми, наші улюбленці та війна" / скріншот з YouTube

Наприкінці 2021 року Птушкін разом з ресторатором Михайлом Кацуріниним розпочали спільне фуд-тревел-шоу на YouTube каналі останнього, з метою показати світ, людей та культуру через їжу. Після початку повномасштабної війни його формат був змінений на вітчизняний – тепер публіку знайомили з особливостями гастрономічного життя в різних містах України, таким чином підтримуючи місцевий бізнес, який зараз опинився у скрутних умовах.

Також з лютого 2022 року Птушкін, який сам родом з Луганська, активно займається волонтерством.

Прем'єра фільму

Офіційна прем'єра фільму відбулася 28 березня 2024 року під час відкриття 12-го кінофестивалю Doc Kyiv Fest, а 2 квітня відбулася його велика прем'єра за участі творців, героїв та медіа-спільноти.

З 4 квітня фільм можна буде подивитися в кінотеатрах по всій Україні, а після завершення прокату він має з'явитися на офіційних українських онлайн-платформах.

10 квітня в столичному кінотеатрі "Жовтень" відбудеться спеціальний показ фільму за участю творчої групи в форматі "питання-відповіді".

Пес Патрон зі своїм власником Михайлом Ільєвим у фільмі "Ми, наші улюбленці та війна" / скріншот з YouTube

Крім того, наприкінці березня стало відомо, що міжнародну версію документального фільму "Ми, наші улюбленці та війна" покажуть у США в рамках серії Nature від великого американського мовника PBS.

Власне, за словами самого Антона Птушкіна, фільм в першу чергу був орієнтований на західну аудиторію – на початку великої війни іноземці були вражені тим, як українці рятували своїх улюбленців, і саме ця риса знайшла відгук в багатьох серцях за кордоном.

"Цей фільм від початку знімався з орієнтиром на західну аудиторію, бо мені здавалося, що в Україні й так всі все знають. Але потім прийшло усвідомлення, що багато з того, що я відзняв, буде цікавим і зрозумілим саме українцям. Так народилася ідея зробити окремий фільм для наших глядачів і показати його в українських кінотеатрах, а не в ютубі. Мені цікаво, що з цього вийде", – розповідав раніше Птушкін.

Як підкреслив один з героїв-іноземців у фільмі, те, що відбулося в Україні, стало найбільшою евакуацією тварин під час війни – ніколи раніше до інших країн не прибувало стільки людей з гарячих точок, які рятували не лише себе, а й своїх улюбленців.

Наш вердикт

Фільм "Ми, наші улюбленці та війна" навряд чи претендуватиме на лаври світила світової документалістики. Птушкін завжди працював в блогерському форматі "все сам" – і ця стрічка не стала виключенням.

Водночас фільм цікаво дивитися, особливо тим, хто любить тварин. Глядачі на екранах побачать чимало відомих хвостатих персонажів, їхніх власників та волонтерів, які свого часу захопили соціальні мережі.

Засновник "Зоопатруля" Дмитро Ревнюк  у фільмі "Ми, наші улюбленці та війна" / скріншот з YouTube

А ще – це дуже душевна картина, яка повертає віру в людяність і, можливо, змусить вас пустити сльозу. Як сказала одна з героїнь фільму, 79-річна засновниця Гостомельського притулку для тварин Ася Серпинська: "Рятувати тварин, щоб залишатися людиною".

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся