Кадр з фільму "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Miramax Films

"Операція "Фортуна": яким вийшов новий шпигунський бойовик Гая Річі з Джейсоном Стейтемом

17:39, 09.01.2023
9 хв.

5 січня в український прокат вийшов новий шпигунський бойовик "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" від короля кримінальної комедії Гая Річі, головну роль в якому виконав зірка бойовиків та давній друг режисера Джейсон Стейтем. Якою вийшла нова робота цього культового тандема, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" (майже без спойлерів).

Передісторія фільму

2019 рік порадував шанувальників творчості Гая Річі новинами про відновлення творчої співпраці культового британського режисера з його давнім другом – актором Джейсоном Стейтемом. У 1998 році вони разом увірвалися в світ "великого кіно" з кримінальною чорною комедією "Карти, гроші, два стволи, що димлять". Свій успіх вони закріпили у 2000 році не менш культовою стрічкою "Великий куш". Далі, зберігаючи при цьому чудові стосунки, кожен пішов розвивати кар'єру власним шляхом, тим не менше, ще раз об'єднавшись у 2005 році, працюючи над кримінальним трилером "Револьвер".

Тож коли восени 2019 року стало відомо, що Стейтем зіграє головну роль в новому фільмі Річі, шанувальники творчості зіркового тандему неабияк зраділи. Невдовзі режисер почав натякати, що він має в розробці більше одного спільного проекту з зірковим актором. Тому коли на початку 2021 року ще активно проводилася промокампанія їхнього спільного трилера "Гнів людський", одночасно стало відомо, що вони вже активно знімають в Туреччині новий фільм – шпигунський бойовик під робочою назвою "П'ять очей".

Кадр з фільму "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Miramax Films

Стрічка, пізніше перейменована на "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги", мала вийти в прокат на початку 2022 року, однак її спіткала низка перенесень. Спочатку прем'єру посунули на весну через чергову хвилю пандемії коронавірусу, а далі – стрічку вирішили трохи відредагувати вже з "етичних міркувань". Річ у тім, що спочатку одними з головних злочинців у фільмі мали стати українці (це навіть обігравалося у першому варіанті трейлера). Втім, після початку повномасштабної війни Росії в Україні, режисер вирішив, що в такі часи робити українців поганцями буде недоречно. Наскільки фільм змінили та як це вплинула на сюжет, для нас залишиться загадкою.

Зрештою, до кінотеатрів стрічка, що є ко-продукцією США, Туреччини та Китаю, потрапила лише на початку 2023 року. Причому, судячи з усього, американські глядачі зможуть подивитися "Фортуну" лише на стрімінгових платформах.

Про що фільм

Отже, фільм "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" (Operation Fortune: Ruse de guerre) має доволі простий сюжет, основну суть якого нам показують вже у трейлері.

В центрі сюжету – супершпигун Орсон Форчун (власне, звідси і назва – так звучить англійською "фортуна"). Його роль як раз і дісталася Стейтему, який вже не одноразово проявляв себе у касових бойовиках на кшталт "Перевізника", "Форсажу", "Адреналіну" тощо, демонструючи відмінну фізичну форму та комедійні навички.

Кадр з фільму "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Miramax Films

Форчун, який формально працює на незалежну організацію, судячи з усього, є доволі цінним кадром, адже британський уряд витрачає шалені кошти на усі його забаганки, як-то приватний літак, колекційне вино чи люксовий відпочинок. Однак, попри усі його навички, з новим завданням він впоратися самостійно не в змозі.

Тут все теж доволі просто – є якась надпотужна секретна зброя, яку потрібно перехопити до того, як вона потрапить в погані руки. Задля цього Орсону доводиться працювати разом з його протеже агентом Джей Джеєм та американською агенткою Сарою Фідель, до якої спочатку він не має довіри – власне, їхні постійні пасажі на адресу один одного розважатимуть глядачів протягом усього фільму. Прикриває команду прямий керівник Орсона Натан Ясмін.

Кадр з фільму "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Miramax Films

Однак невдовзі вони розуміють, що вчотирьох не впораються із завданням – адже пробратися до торговця зброєю, мільярдера Грега Сіммондза не так вже й просто, особливо коли у плани постійно вклинюються агенти конкуруючої організації. Для цього потрібно дещо дійсно ексклюзивне, що Сіммондз не може отримати навіть за свої гроші. Цим чимось виявляється голлівудська зірка Денні Франческо – його улюблений актор, який вже відмовився бути присутнім на дні народження мільярдера за гроші. Через банальний шантаж Орсон і його команда змушують відомого актора зблизитися з Грегом, і так починається найцікавіше.

Хто в головних ролях

Як і більшість фільмів Річі, "Операція "Фортуна" зібрала потужний акторський склад, де абсолютно кожен – на своєму місці та відмінно грає. Це чи не найсильніша сторон цього фільму, яка перекриває якісь інші нюанси.

І, як заведено, чимало з акторів вже раніше працювали з Річі. Приміром, роль актора Денні Франческо дісталася Джошу Гартнетту, який зіграв другорядну, але доволі яскраву роль у попередньому фільмі Річі – "Гнів людський", де його партнером по знімальному майданчику був все той же Стейтем. І, варто зазначити, Гартнетт у "Фортуні" зіграв неймовірно яскраву роль, нагадавши усім, що він таки чудовий актор, а не чергова підзабута багатообіцяюча зірка з нульових.

Кадр з фільму "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Miramax Films

Також до співпраці з Річі повернувся Г'ю Грант, якого до цього можна було бачити у фільмах режисера "Агенти U.N.C.L.E." (2015) та "Джентльмени" (2019). Знову ж таки, зі своєю роллю мільярдера Грега Сіммондза, який явно зловживає автозасмагою, він впорався ідеально, ще раз довівши, що його потенціал виходить далеко за межі романтичних комедій типу "Щоденник Бріджит Джонс" чи "Ноттінг Гілл".

Кадр з фільму "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Miramax Films

Знайшлося тут місце і для Едді Марсана, який до цього зіграв у двох попередніх фільмах Річі, а також виконує роль інспектора Лестрейда у його серії фільмів "Шерлок Голмс". А британський репер Багзі Малоун, на рахунку якого до "Операції "Фортуна" була лише однак акторська робота – у "Джентльменах" Гая Річі – зіграв молодого напарника Орсона Джей Джея.

Тим часом, вперше до Річі приєдналися Обрі Плаза, яка чудово зіграла роль Сари Фідель. Зірка серіалу "Парки та зони відпочинку" стала справжнью окрасою фільму, захоплюючи глядача своєю живою мімікою та жартами.

Кадр з фільму "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Miramax Films

Загалом, у фільмі було ще багато акторів, кожен з яких чудово впорався зі своїми ролями – Річі, здається, взагалі є майстром у цьому плані.

Реакція на фільм

Оскільки фільм тільки починає виходити в широкий прокат, та й, судячи з усього, від широкої промоційної кампанії все ж відмовилися, наразі він має не дуже багато відгуків. Вони в цілому непогані, однак без захоплення. Так, на IMDb "Операція "Фортуна" має оцінку 6,9 балів з 10 на основі 3 тисяч відгуків, тоді як на Rotten Tomatoes критики дали йому 83% схвалення.

Кадр з фільму "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Miramax Films

Наш вердикт

Фільм "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" навряд чи можна назвати найкращим фільмом Гая Річі, однак при цьому він вмістив у собі багато з того, за що глядачі люблять роботи режисера – тут є захоплюючий сюжет, яскрава картинка, увага до деталей, влучний гумор, кілька діалогів "на цитати" та, звісно, цікаві персонажі у виконанні чудових акторів.

З іншого боку, фільм не пропонує нічого революційного, щоб могло закріпити за ним місце в кіноальманахах. Навіть в якійсь мірі може здатися, що команда фільму просто зробила необхідний мінімум, використавши стопроцентно "ходові" елементи, при цьому не надто заморочуючись над чимось більш знаковим.

Кадр з фільму "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Miramax Films

Але як не крути, загалом, стрічка є чудовим прикладом якісного "попкорн"-кіно, на яке сміливо можна йти до кінотеатру і дві години насолоджуватися переглядом, зовсім не нудьгуючи та одночасно не навантажуючи себе надмірними роздумами. Сюжет розвивається динамічно, а мальовничі локації в різних частинах світу блискавично змінюють одна одну. Тут є кілька класичних бійок, є перегони на шикарних авто та гучна стрілянина, а наприкінці не обходиться без кульмінаційного діалогу. І все це виглядає дуже стильно, красиво та розкішно.

Тож, якщо критики і знайдуть за що посварити фільм "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги", обов'язково запропонувавши розгорнутий порівняльний аналіз з попередніми роботами режисера, з позиції глядача ми однозначно рекомендуємо його для походу в кіно за гарним настроєм. 

Загальна оцінка – 7,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів січня 2023 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся