Джейсон Стейтем у фільмі Гая Річі "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги" / фото Kinomania Film Distribution

"Операція "Фортуна", "Щедрик" та "Блідо-блакитне око": що подивитися на вихідних

08:05, 05.01.2023
10 хв.

У перший тиждень 2023 року в український прокат вийдуть одразу кілька цікавих новинок – шпигунський трилер Гая Річі "Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги", українська історична драма "Щедрик", сімейна анімація "Дивовижний Моріс" та науково-фантастичний фільм жахів "М3ГАН". Онлайн, тим часом, вийде трилер "Блідо-блакитне око" з Крістіаном Бейлом. Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Операція "Фортуна": Мистецтво перемоги

Operation Fortune: Ruse de guerre (США, 2022)

Новий шпигунський трилер від короля кримінальної комедії Гая Річі ("Великий куш", "Шерлок Холмс", "Джентльмени", "Гнів людський") мав вийти набагато раніше, однак кілька разів переносився – спочатку через пандемію коронавірусу, а потім через те, що після початку війни Росії в Україні творці фільму вирішили змінити національність бандитського угруповання з етичних міркувань, адже за оригінальним сюжетом поганцями тут були українці.

В центрі сюжету фільму – супер-шпигун Орсон Форчун, який має вистежити і зупинити продаж нової смертоносної зброї, технологією якої володіє мільярдер і торговець зброєю Грег Сіммондс. Неохоче об'єднавшись із деякими з кращих оперативників світу, герой і його команда наймають голлівудську кінозірку Денні Франческо, щоб той допоміг їм у їхній секретній місії з порятунку світу.

Головні ролі у фільмі виконали Джейсон Стейтем ("Великий куш", "Гнів людський", "Форсаж: Гоббс та Шоу", "Перевізник"), Обрі Плаза ("Скотт Пілігрим проти світу", "Парки та зони відпочинку"), Х'ю Грант ("Щоденник Бріджит Джонс", "Реальна любов", "Джентльмени"), Джош Хартнетт ("Перл Гарбор", "Одержимість", "Гнів людський"), Едді Марсан ("Атомна блондинка", "Шерлок Холмс", "Джентльмени") та інші.

Рецензію на фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Щедрик

Carol of the Bells (Україна, Польща, 2022)

Події цієї історичної драми розгортаються на початку Другої світової війни, а в центрі сюжету – три родини, які живуть під одним дахом. Українська, єврейська та польська сім’ї однаково відчули на собі утиски як Третього Рейху, так і карального режиму СРСР. У безвиході поневолення українська родина приймає до себе дітей, батьки яких стали жертвами окупантів, та самовіддано оберігає їх, наче власну донечку Ярославу. Дівчинка понад усе мріє примирити увесь світ завдяки українському "Щедрику", який намагаються стерти з її пам'яті. Та слова святкової пісні ведуть до світла у суцільному мороці німецького та радянського поневолення.

Режисером фільму виступила Олеся Моргунець-Ісаєнко ("Депортація 44-46", "Грубешівська операція"), а головні ролі у фільмі виконали Яна Корольова, Поліна Громова, Євгенія Солодовник, Христина Ушицька, Йоанна Опозда, Андрій Мостренко, Томаш Собчак та інші.

Фільм був готовий до випуску ще у 2021 році, а його світова прем'єра відбулася у березні 2022 року. Після цього стрічка проїхалася низкою кінофестивалей. Наразі у "Щедрика" на IMDb доволі висока оцінка 8,2 бали з 10 на основі 48 відгуків.

Дивовижний Моріс

Amazing Maurice (Великобританія, Німеччина, 2022)

Сімейний анімаційний фільм "Дивовижний Моріс", знятий за романом британського письменника-фантаста Террі Пратчетта, розповідає про казковий світ, в якому деякі тварини отримали здатність говорити. Серед них – рудий кіт-авантюрист Моріс та зграйка розумних щурів. В компанію хлопця-сироти Кіта вони подорожують з міста до міста, спочатку "створюючи" навалу щурів, а потім майстерно рятуючи місто. Втім, одного разу все йде не за планом – і героям доводиться дати бій великому злу.

Сценарій до мультфільму розробив популярний американський сценарист та продюсер Террі Россіо, відповідальний за безліч масштабних проектів, серед яких "Пірати Карибського моря", "Шрек", "Маска Зорро", "Годзілла", "Скарб націй", оригінальний "Аладін" та інші. Режисерами фільму виступили німці Тобі Хенкель та Флоріан Вестерман.

В оригінальній версії головних героїв фільму озвучували Х'ю Лорі ("Доктор Хаус", "Дживс та Вустер", "Історія Девіда Копперфілда), Емілія Кларк ("Гра престолів"), Девід Теннант ("Доктор Хто"), Девід Тьюліс (франшиза про Гаррі Поттера), Джемма Артертон (Kingsman: Початок), Х'ю Бонневіль ("Абатство Даунтон"), Химеш Патель ("Тенет", "Не дивися вгору") та інші зірки британського кіно. В українському дубляжі голоси героям дали такі зірки, як Анна Трінчер, Тетяна Парфільєва, Євген Таллер, Богдан Шелудяк, Вікторія Маремуха, Іван Кришталь та Анастасія Єлісєєва.

Прем'єр "Дивовижного Моріса" відбулася в листопаді 2022 року, фільм отримав в цілому позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 6,3 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 83% схвалення від критиків.

Детальніше про фільм "Дивовижний Моріс" читайте в окремому матеріалі.

М3ГАН

M3GAN (США, 2022)

Науково-фантастичний фільм жахів "М3ГАН", спродюсований студією Blumhouse та Джеймсом Ваном (творець франшиз "Пила", "Астрал" та "Закляття"), розповідає про ляльку нового покоління, створену за допомогою штучного інтелекту високотехнологічною іграшковою компанією. Унікальна іграшка відразу стає невід’ємною частиною життя осиротілої дівчинки. Розроблена, щоб захищати свою власницю, М3ГАН швидко еволюціонує від безневинної ляльки до неконтрольованої вбивчої машини.

Головні ролі у фільмі виконали Еллісон Вільямс ("Пастка", "Патрік Мелроуз"), Вайолет Макґроу ("Привиди будинку на пагорбі", "Друзі назавжди") та Амі Дональд ("Ласун").

Режисером фільму виступив Джерард Джонстоун, який до цього працював на серіальних теренах. Сценарій до фільму написав Акела Купер, який раніше писав сюжети до багатьох популярних серіалів, серед яких "Люк Кейдж", "Американська історія жахів" та "Грімм", а також фільмів "Втілення зла" та "Прокляття монахині 2".

Прем'єра фільму в США відбулася на початку грудня 2022 року. Оскільки стрічка отримала в цілому позитивні відгуки та добре показала себе в прокаті (на IMDb у нього оцінка 6,1 бал з 10), то студія Universal допустила ймовірність сиквелу.

Сьомий секрет

7th Secret (США, 2022)

Цей романтичний трилер розповідає про молоду дружина впливового адвоката, яка має все – багатство, красу, любов. Поки таємничий чоловік не пропонує їй життя, повне заборонених задоволень. Тепер жінка повинна вибрати: або чинити опір і бігти, або поступитися своїй покірній стороні, щоб втілити свої найсміливіші фантазії і ризикнути своїм ідеальним життям.

Фільм вийшов в прокат в США ще навесні 2022 року та отримав негативні реакції – на IMDb у нього оцінка 3,8 балів з 10.

8 жінок

8 femmes (Франція, Італія, 2002)

В рамках ретроспективи українські кіномани зможуть подивитися на великих екранах музичну детективну комедію "8 жінок" від режисер Франсуа Озона ("Франц", "Басейн"). Головні ролі у фільмі виконали вісім знаменитих французьких акторок – Катрін Денев, Ізабель Юппер, Еммануель Беар, Фанні Ардан, Людівін Саньє, Вірджинія Ледоєн, Даніель Дар'є та Фірміні Рішар.

Події фільму відбуваються в 1950-х роках у французькій провінції, де під Різдво у приватному будинку збирається велика родина. Але радість зустрічі затьмарює страшна подія: господаря будинку знайдено мертвим у своїй спальні. Відрізані від навколишнього світу вісім жінок, близьких до господаря дому, починають самостійне розслідування, адже поліція приїде ще не скоро. Перелякані жінки починають з підозрами розпитувати одна одну про те, що робила кожна з них у ніч вбивства, однак паралельно назовні виривається ціла купа страшних сімейних таємниць.

Прем'єра стрічки відбулася на початку 2002 року, невдовзі після цього вона отримала "Срібного ведмедя" на Берлінському кінофестивалі. Окрім цього, "8 жінок" отримали ще цілу низку престижних нагород та номінацій. На IMDb у фільму оцінка 7 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 79% схвалення від критиків та 76% від глядачів.

Блідо-блакитне око

The Pale Blue Eye (США, 2022)

В цьому похмурому трилері майстер перевтілень Крістіан Бейл, відомий за фільмами "Американський психопат", "Машиніст", "Бетмен" та "Ford проти Ferrari", грає роль ветерана-детектива Августа Ландора, який у 1830 році розслідує серію вбивств у Військовій академії Сполучених Штатів у Вест-Пойнті. В цьому йому допомагає молодий курсант академії Едгар Аллан По. Останнього зіграв Гаррі Меллінг, найбільш відомий за роллю Дадлі Дурслі в серії фільмів про Гаррі Поттера.

Також у фільмі зіграли Джилліан Андерсон ("Секретні матеріали", "Корона", "Статеве виховання"), Шарлотта Генсбур ("Антихрист", "Німфоманка", "Джейн Ейр"), Тобі Джонс ("Перший месник", "Голодні ігри", "Світ Юрського періоду 2"), Роберт Дюваль ("Хрещений батько", "Апокаліпсис сьогодні"), Фред Хехінгер ("Вулиця страху", "Білий лотос") та інші.

Режисером фільму виступив Скотт Купер, відомий як режисер фільмів "Шалене серце" (2009), "З пекла" (2013), "Чорна меса" (2015), "Вороги" (2017) та "Ненаситний" (2021).

Світова прем'єра фільму відбулася наприкінці грудня 2022 року, а з 6 січня він стане доступний на Netflix. Наразі фільм має змішані відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 6,5 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 64% схвалення від критиків і 80% від глядачів. Водночас він вже зумів окупитися в прокаті майже в два рази.

***

До речі, також цього тижня в українському сегменті Netflix стала доступна українська комедія "Скажене весілля". Усі три частини. Не дякуйте.

Також з 5 січня сервіс випустить козацький фентезі "Максим Оса: золото Песиголовця", який, як стверджують його творці, є першою в Україні екранізацією коміксу.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливає комендантська година, повітряні тривоги та відключення електроенергії.

Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують рідко.

Щодо відключення електроенергії, то у деяких кінотетрах вже є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла. Якщо ж у кінотеатрі немає генератора та сеанс скасовують, тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали січня 2023 року – цього тижня стануть доступні нові серіали "Калейдоскоп", "Ковбой з Копенгагена", "Та, що несе смерть" і відбудеться прем'єра містичного серіалу "Мейфейрські відьми".

Також пропонуємо ознайомитися з добірками найочікуваніших фільмів 2023 року, на які обов'язково варто йти до кінотеатру, та найочікуваніших серіалів 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся