Оскар Айзек в ролі Вільяма Телля / кадр з фільму "Холодний розрахунок"

Трагедія зовсім не про покер і суворий магнетизм Оскара Айзека: рецензія на фільм "Холодний розрахунок"

12:41, 24.09.2021
7 хв.

23 вересня 2021 року в українських кінотеатрах стартували покази напруженого драматичного трилера "Холодний розрахунок" (The Card Counter) з Оскаром Айзеком у головній ролі. УНІАН вже встиг подивитися новинку і тепер ділиться враженнями про фільм по гарячих слідах.

Ще до виходу на широкі екрани до фільму "Холодний розрахунок" була прикута підвищена увагу і від нього багато чого чекали. Воно й не дивно. Все ж це продюсерський проект самого Мартіна Скорсезе, постановником якого стала дуже важлива в житті та творчості легендарного режисера людина – Пол Шредер, який свого часу написав сценарії до його культових фільмів "Таксист", "Скажений бик" і "Остання спокуса Христа". Головну роль у фільмі виконав харизматичний Оскар Айзек, який за останнє десятиліття досить заслужено увірвався в акторську еліту Голлівуду.

Прем'єра фільму відбулася на Венеціанському фестивалі на початку вересня цього року. І хоча фільм залишився без нагород, він прихопив з собою повну валізу позитивних відгуків від критиків. Фільм навіть називали сучасною версією "Таксиста" і новою американською трагедією, а гру Айзека порівнювали з Аль Пачіно в "Хрещеному батькові". Загалом, все це заздалегідь закладало в підсвідомість глядача високі очікування від фільму, і як же приємно було вийти з кінозалу з відчуттям, що вони з лишком виправдалися.

На зйомках фільму "Холодний розрахунок" / фото vlg.film

Вже на самому початку стає зрозуміло, що на вас чекає фільм зовсім не про покер. Карткова гра – це скоріше фон, з яким можна вдало проводити паралелі основної проблематики. Глядач відразу ж знайомиться з головним героєм – загадковим гравцем Вільямом Теллем. Він чудово вміє рахувати карти і щовечора виходить з казино переможцем. Однак для нього це не хобі, не пристрасть і не залежність. Він не грає по-крупному і не ризикує. Для нього це просто спосіб заробити грошей, практично щодня переїжджаючи з міста в місто і залишаючись при цьому непомітним. І, як він сам каже, спосіб "вбити час". В якійсь мірі, це його власна в'язниця з щоденною рутиною і однаковою картинкою, без права радіти життю і з постійним почуттям провини.

І це не випадково. Свого часу Вільям відсидів 10 років у в'язниці, де, власне, і набув чудові навички гри в карти завдяки уважності, терпінню і спокою. Ось тільки це була не звичайна в'язниця, а дисциплінарна військова установа, і холоднокровність героя має зовсім інші витоки. Потрапив Телль в цю установу після того, як розкрилася правда про одну з американських секретних в'язниць, де найжорстокішим чином вибивають зізнання з потенційних "ворогів Америки". Телль потрапив туди рядовим солдатом, спочатку бентежачись через все, що відбувається, одного разу навіть задавши своєму наставнику вельми резонне питання: "А що, якщо їм немає в чому зізнаватися?". Однак з часом він втягнувся, зловивши так званий "дрифт" – коли подібно гравцеві в покер, чим ризикованіші ставки і чим міцніший "супротивник", тим сильніший азарт. Втім, як зазвичай буває в таких історіях, коли всі жахи про методи допиту в цій установі стали надбанням громадськості, під суд потрапили рядові солдати, а їхнє начальство продовжило будувати успішну кар'єру.

Кадр з фільму "Холодний розрахунок"

Тим не менш, Вільям не заперечує свою провину і не звинувачує систему. Навіть вийшовши з в'язниці, він продовжує карати себе, страждаючи від нічних кошмарів і сподіваючись на спокуту. І одного разу він отримує такий шанс. Телль зустрічає молодого чоловіка, який також побічно постраждав від цієї системи і мріє про відплату. Він сподівається, що, якщо допоможе хлопцеві налагодити життя і відрадить його від здійснення незворотних помилок, він, можливо, спокутує гріхи системи, нехай навіть перед однією єдиною людиною, і це принесе йому довгоочікуване полегшення.

Кадр з фільму "Холодний розрахунок"

На тлі всього цього вперше за довгі роки Вільям дозволяє собі проявити інтерес до жінки, яка йому сподобалася, а, судячи з усього, близькості у нього не було ну дуже довго. Ця боязка ніжність так контрастує з основним настроєм фільму. Однак чи зможе ця жінка його прийняти, коли правда вилізе назовні?

Кадр з фільму "Холодний розрахунок"

Як уже згадувалося вище, "Холодний розрахунок" західна преса порівнювала з "Таксистом". Подібно герою Роберта Де Ніро, персонаж Оскара Айзека, що має багаж травмуючого досвіду і страждає від почуття самотності, колесить машиною з міста в місто і одного разу знаходить заблудлу душу, яку він вирішує врятувати. Він також має проблеми зі сном, але при цьому він цілком адекватний (якщо закрити очі на його деякі рутинні ритуали), він навіть прагне стати кращим і не вважає правильним вирішувати проблеми насильством. І дуже важливо прислухатися до закадрового голосу героя, адже там приховано багато важливих деталей.

Варто відзначити, Оскар Айзек відмінно впорався з роллю похмурого гравця, змученого почуттям провини. Він тут має якийсь особливий суворий магнетизм. Персонаж мало емоційний і завжди напружений, і Айзек вивозить його не за рахунок бурхливої міміки, він грає в першу чергу очима і жестами. Та чого вже там, його персонажу навіть щиро співчуваєш і співпереживаєш.

Взагалі, Оскар Айзек з тих акторів, які так вдало вживаються в роль, що в ході перегляду забуваєш про актора, цілком занурившись в персонажа. І у всіх фільмах він абсолютно різний, при тому, що актор має "фірмову", навіть дещо екзотичну зовнішність.

Кадр з фільму "Холодний розрахунок"

При цьому, маючи яскраво вираженого центрального персонажа, "Холодний розрахунок" не стільки про окрему людину, а про систему сумнівного правосуддя "в ім'я Америки". Систему, яка ламає долі не тільки ув'язнених, а й молодих солдатів, що потрапили в неї, і яка закриває очі на справжніх винуватців.

Кадр з фільму "Холодний розрахунок"

Крім Оскара Айзека у фільмі зіграли Тай Шерідан ("Першому гравцеві приготуватися", франшиза "Люди Ікс", "Нічний портьє"), Тіффані Хеддіш ("Гламурний бізнес", "Королеви криміналу", "Ульотні дівчата") і чотирикратний номінант на премію "Оскар" Віллем Дефо ("Остання спокуса Христа", "Святі з Бундока", "Антихрист", "Маяк").  

Окрему увагу хочеться приділити аудіовізуальній частини. Зізнаюся, ця складова завжди чинить сильний вплив на мою оцінку кіно, часом навіть більше, ніж сюжет. Фільм досить тягучий, плавно розвивається, витриманий в холодних тонах, подібно головному герою. Лише зрідка розмірений сюжет перебивається неоновими вогнями ігрових автоматів і досить жорстокими сценами спогадів з минулого Телля, щоправда, без смакування подробиць. Справжня жесть тут описується словами.

Кадр з фільму "Холодний розрахунок"

А ще протягом усього фільму звучить саундтрек, над яким попрацював американський музикант Роберт Левон Бін – учасник відомого рок-гурту Black Rebel Motorcycle Club. Власне, це був ще один аргумент, який підігрівав мій інтерес до фільму. Для мене BRMC відносяться до тих груп, які не входять в число твоїх улюблених, але до яких ти регулярно повертаєшся протягом ось уже пари десятків років. Здається, музичний стиль Біна ідеально вписався в загальну атмосферу фільму.

Наш вердикт. "Холодний розрахунок" – це відмінне кіно поза часом, з продуманим сюжетом, неприкритим символізмом, чудовою акторською грою, красивою картинкою і атмосферним звучанням. При всій трагічності сюжету фільм не можна назвати занадто важким, він не залишає депресивного осаду, але, разом з тим, це не банальне розважальне кіно.

***

Про інші кіносеріальні прем'єри тижня читайте в нашому окремому матеріалі.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся