Кадр з фільму "Шазам! Лють Богів" / фото Warner Bros. Pictures

Біллі Бетсон зустрічає жінку мрії: огляд фільму "Шазам! Лють Богів"

15:01, 17.03.2023
8 хв.

16 березня 2023 року в український прокат вийшов комедійний супергеройський фільм "Шазам! Лють Богів". У сиквелі фільму 2019 року Біллі Бетсон, який може перетворюватися на дорослого супергероя, разом зі своєю родиною протистоїть мстивим богиням, які хочуть забрати суперсили у героїв та попутно знищити людство. Що з цього вийшло, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Шазам! Лють Богів" (Shazam! Fury of the Gods) за коміксами DC.

Обережно, в тексті є спойлери.

Трохи передісторії

Перший фільм із серії "Шазам!" вийшов у 2019 році, коли розширений всесвіт DC переживав не найкращі часи. На тлі занадто пафосних і страждальних попередників на кшталт "Бетмена проти Супермена", "Диво-жінки" чи "Ліги справедливості", які все ніяк не могли відшукати вдалу формулу, щоб конкурувати з Marvel, бадьора та наївна комедія про підлітка, який отримав можливість перетворюватися на дорослого супергероя, але все ще залишився дитиною з типовими проблемами, була справжнім ковтком свіжого повітря.

Фільм отримав схвальні відгуки критиків, та й публіці сподобався, тож не дивно, що практично одразу сценарист Генрі Гайден взявся за написання сиквелу. Згодом стало відомо, що до режисерського крісла повернеться Девід Ф. Сандберг, а до продюсерського – Пітер Сафран, які всі разом відповідали за перший фільм.

Кадр з фільму "Шазам! Лють Богів" / фото Warner Bros. Pictures

"Шазам!" 2019 року хоч і мав відсилки до всесвіту DC, все ж був цілком незалежним проектом, який вибивався із загальної концепції, і його легко можна було дивитися окремо від попередніх проектів. Власне, така ж сама історія повторилася і з другою частиною. Так, фільм 2023 року помітно більше пов'язаний як з першою частиною, так і з іншими проектами, та все ж, якщо раптом ви забудете передивитися перед походом до кінотеатру першу частину чи "Чорного Адама", з якими він має прямий зв'язок, нічого страшного не відбудеться – ключові моменти вам нагадають на початку фільму.

Про що фільм

Події фільму "Шазам! Лють Богів" розгортаються приблизно за 3-4 роки після першого – Біллі Бетсон, якому невдовзі має виповнитися 18 років, досі живе з родиною Вазкезів, де окрім нього виховуються ще п'ятеро прийомних дітей, які теж отримали суперсили у першій частині. Живуть вони більш-менш дружно, і паралельно з вирішенням типових підліткових проблем, намагаються рятувати місто. Сам Біллі прагне бути лідером команди, однак втримати всіх разом в нього виходить не дуже переконливо – діти ростуть і задумуються над власним майбутнім.

На початку фільму глядачів без зайвих церемоній знайомлять з антагоністами фільму – богинями Гесперою та Каліпсо, які вриваються до афінського музею Акрополь, щоб забрати потужний артефакт (він вже фігурував у першому фільмі).

Тим часом, у Філадельфії юні герої вирушають на нову справу – врятувати людей, які застрягли на мосту, який ось-ось розвалиться. І хоча герої всіх рятують, преса не перестає кепкувати з них.

Тим часом, оборонці привертають інтерес не лише журналістів, але й тих самих загадкових древніх богинь – дочок Атласа, що прагнуть повернути своєму виміру магію, яку в них колись відібрав чарівник Шазам і пізніше наділив цими силами Біллі. Тепер лиходійки мають намір відібрати сили у Біллі та його команди, а як бонус – знищити людський світ. Юні герої мають завадити їм у цьому, паралельно подолавши внутрішні суперечки та ризикнувши піти на великі жертви.

Персонажі та актори

У новому фільмі до своїх ролей повернулися більшість головних акторів – Ешер Енжел/Закарі Лівай (Біллі Бетсон/Шазам), Джек Ділан Грейзер/Адам Броуді (Фредді Фрімен), Фейт Герман/Міґан Ґуд (Дарла Дадлі), Ян Чен/Росс Батлер (Юджин Чой) та Джован Арманд/Дональд Джозеф Котрона (Педро Пенья). Єдина зміна в команді юних супергероїв – Мері Бромфілд, яка є найстаршою з дітей сімейства Васкез. Її роль як в звичайній, так і в Шазам-версії виконує Грейс Фултон, тоді як в першій частині вона грала лише дитячу версію, а роль дорослої виконувала Мішель Борт.

Кадр з фільму "Шазам! Лють Богів" / фото Warner Bros. Pictures

Джимон Гонсу знову повторив роль чарівника Шазама, яку він вже грав у фільмах "Шазам!" та "Чорний Адам".

Крім того, у новій частині до своїх ролей повернулися Купер Ендрюс та Марта Міланс, які зіграли люблячих прийомних батьків головних героїв – Віктора та Розу Васкез.

Серед нових імен в касті – Гелен Міррен ("Калігула", "Королева", "Форсаж 9"), Люсі Лью ("Ангели Чарлі", "Вбити Білла", "Елементарно") та Рейчел Зеглер ("Вестсайдська історія", "Білосніжка"), які зіграли богинь Гесперу, Каліпсо та Антею.

Кадр з фільму "Шазам! Лють Богів" / фото Warner Bros. Pictures

Не обійшлося у фільмі й без мега-камео, хоча, на жаль, сюрприз був дещо зіпсований. Річ у тім, що у фільмі з'явився добре знайомий персонаж Диво-жінки у виконанні Галь Гадот – і цей момент без погодження з режисером включили в телевізійну рекламу фільму напередодні прем'єри. Так чи інакше, але оскільки досі неясно, якою буде доля цього персонажа у розширеному всесвіті DC від Джеймса Ганна та Пітера Сафрана, можливо, це остання поява Галь Гадот у ролі Діани Принс.

Крім того, в сценах після титрів з'явилися персонажі Емілія Гаркорт (Дженніфер Голланд) та Джон Економос (Стів Ейджі), яких вже можна було бачити у фільмі "Загін самогубців: Місія навиліт" та серіалі "Миротворець", а також головний антагоніст з першого фільму доктор Тадеус Сівана (Марк Стронг).

Сцени після титрів

Фільм "Шазам! Лють Богів" має одразу дві сцени після титрів, які роблять певні натяки на можливе майбутнє персонажа у всесвіті DC (хоча офіційно ще нічого не підтверджено).

Зокрема, у першому ролику Гаркорт та Економос приходять до Шазама, щоб завербувати його до команди Товариства Справедливості Америки, з яким глядачі вже познайомилися у фільмі "Чорний Адам". Він залюбки погоджується доєднатися до команди, однак постійно перепитує, чи буде там Диво-жінка, на яку він явно "запав".

Кадр з фільму "Шазам! Лють Богів" / фото Warner Bros. Pictures

У другій сцені до доктора Сівани, який досі перебуває у в'язниці, знову навідується черв Містер Майнд, який продовжує виношувати свої суперлиходійські плани.

Реакція на фільм

Світова прем'єра "Шазаму 2" відбулася 14 березня в Лос-Анджелесі, а в широкий прокат він офіційно виходить 17 березня. За підсумками перших показів новинка отримала змішані відгуки, при цьому критики оцінили її набагато гірше, ніж глядачі.

Так, на IMDb фільм наразі має оцінку 6,9 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 55% схвалення від критиків проти 84% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кінооглядачі дали йому оцінку 47 балів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки", тоді як широка аудиторія оцінила його на 6,2 бали ("в цілому позитивні відгуки").

Кадр з фільму "Шазам! Лють Богів" / фото Warner Bros. Pictures

Одна з головних претензій критиків до нового "Шазаму!" – це поверхневий сюжет та слабкі антагоністи, ніби десь трохи недопрацювали, десь полінувалися. При цьому, на думку багатьох критиків, фільм втратив золотий баланс між супергеройським фільмом та підлітковою комедією, який багатьом так сподобався у першій частині.

Наш вердикт

Щоб там не казали критики та зануди, фільм "Шазам! Лють Богів" є чудовим варіантом для того, щоб провести приємний розслаблюючий вечір – це те, чого часом так не вистачає українцям у нинішні важкі воєнні часи.

Так, ми частково погоджуємося, що антагоністи у фільмі могли б бути краще прописані, але ж "Шазам!" і не претендує на звання серйозного складного кіно. Зрештою, тут хороший каст, приємні персонажі, гарні костюми, хороші спецефекти та купа зрозумілих жартів. А також повно відсилок як до всесвіту DC, так і до поп-культури – від "Гри престолів" та "Форсажу" до єдинорогів, "Скітлз" та фастфуду.  

Кадр з фільму "Шазам! Лють богів" / фото Warner Bros. Pictures

При цьому, на відміну від тієї ж "Мавки", "Шазам" підходить не лише дитячий аудиторії – його приємно подивитися як всією родиною, так і компанією цілком дорослих друзів. Водночас фільм залишає після себе приємний післясмак.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів березня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся