Кадр з фільму "Вавилон" / фото Paramount Pictures

Блискучий бруд Голлівуду: огляд провокаційного "Вавилону" з Бредом Піттом та Марго Роббі

16:05, 20.01.2023
10 хв.

19 січня в український прокат вийшла провокаційна комедійна драма "Вавилон" про голлівудську кінотусовку 1920-х років від оскароносного режисера "Ла-Ла Ленду" Дем'єна Шазеля. Якою видалася стрічка з зірковим акторським складом на чолі з Бредом Піттом та Марго Роббі, що викликала чимало суперечок серед американських критиків, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Вавилон" (майже без спойлерів).

Основні події "Вавилону" відбуваються у 1920 та 1930-х роках, тобто на старті "золотого віку Голлівуду", коли невеличке каліфорнійське селище завдяки студійній системі з "клепання" зірок та фільмів поступово перетворилося на центр світового кінематографу.

В центрі всього цього – кілька творчих особистостей, які прокладають собі шлях на вершину слави, паралельно потопаючи у розкоші, вечірках без табу та несамовитих оргіях. Усе це опиняється для них під загрозою, коли на зміну німому кіно приходить звуковий кінематограф. Від того, чи зможуть вони пристосуватися до нових реалій, залежить не тільки їхня кар'єра та багатство, але й їхнє життя.

Персонажі та хто в головних ролях

Ще задовго до виходу фільм вразив кіноманів заявленим акторським складом, що зібрав цілий оберемок топ-зірок не тільки на ролях центральних персонажів, але й в епізодах. Бред Пітт, Марго Роббі, Тобі Магуайр, Олівія Вайлд, Самара Вівінг, Флі, Ерік Робертс, Джин Смарт – це далеко не повний список гучних імен, задіяних у картині.

Отже, центральним персонажем у фільмі є талановитий хлопчина Менні Торрес, роль якого виконав мексиканський актор Дієго Кальва, до цього найбільш відомий за роллю злочинця Артуро Бельтрана Лейви в серіалі "Нарко: Мексика". За роль у "Вавилоні" Кальва отримав номінацію на "Золотий глобус" (як і Марго Роббі та Бред Пітт).

Менні, який цурається свого мексиканського походження і навіть категорично не вживає справжнє ім'я Мануель, працює хлопчиком на побігеньках у розпещеного студійного боса Дона Воллока, виконуючи завдання на кшталт доставки слона на вечірку-вакханалію чи вирішення питання з передозуванням наркотиками юною акторкою. Однак насправді він мріє про набагато більше – відшукати своє місце в чарівному світі кіно, як він сам каже, стати частиною чогось величного.

І такий шанс він отримує після доленосної вечірки, з якої починається фільм, де він знайомиться з кінозіркою Джеком Конрадом у виконанні Бреда Пітта. Вміння Менні розрулювати навіть безвихідні ситуації настільки вражає останнього, що той приводить його на знімальний майданчик, і поступово хлопець отримує роботу на одній з впливових кіностудій, навіть в якийсь момент ставши там доволі впливовим.

Загалом, під час з тієї самої вечірки, яка по факту є півгодинною оргією і відвертість якої часом шокує непідготовленого глядача, глядач знайомиться з більшою кількістю основних персонажів. Серед них – дівчина з низів Неллі Ларой, яка обманом пробирається на вечірку, щоб пробити собі шлях у світ кіно. Менні одразу звертає на неї увагу, та навіть допомагає їй потрапити всередину. Їхні нездорові стосунки проходитимуть червоною стрічкою через весь фільм та в підсумку призведуть до плачевних наслідків.

Роль Неллі блискуче зіграла дворазова номінантка на "Оскар", красуня Марго Роббі, яка ще раз довела, що вона неймовірно талановита акторка, котра може перевтілюватися на абсолютно різні образи. Дика та безсоромна Неллі спочатку готова піти на все заради зіркового статусу, тим паче, що її образ є абсолютно новим для індустрії кіно і вмить стає популярним. Втім, часи змінюються, і, на відміну від Менні, вона не готова адаптуватися, не втрачаючи при цьому себе, тож її кар'єра і життя просто сипляться на дрібні шматочки.

Так сама доля спіткала і героя Бреда Пітта. Свого часу Джек Конрад був першою великою зіркою Голлівуду та найбільш оплачуваним актором, втім, на відміну від Неллі в нього не було проблем в плані адаптації до нових технічних вимог – він чудово володів голосом і завжди професійно працював у кадрі, вміючи ідеально зібратися для роботи навіть будучи смертельно п'яним. Просто с часом він вийшов у студії в тираж, і його просто замінили новими обличчями. Його творчий шлях дійсно можна назвати великою трагедією, адже, на відміну від норовливої Неллі, він докладав усіх можливих зусиль для порятунку кар'єри.

Бред Пітт у ролі Джека Конрада просто на висоті, можливо, його роботу навіть можна назвати найкращою у фільмі. Чого тільки варта друга велика сцена у фільмі, присвячена зйомкам лицарського епосу з Конрадом в головній ролі!  Вона взагалі цілком претендує на звання найпотужнішої у фільмі – прекрасні тут усі: і Пітт, і Кальва, і Роббі.

Більшість персонажів у "Вавилоні" вигадані, за винятком хіба що "вундеркінда Голлівуду", продюсера Ірвінга Тальберга, найбільш відомого з роботою на студію Metro-Goldwyn-Mayer, та ще кількох епізодичних персон зі світу бізнесу.

Решта ж персонажів, хоч і натхнені реальними персоналіями, все ж є скоріше збірними образами. Наприклад, в основу персонажа Бреда Пітта ліг образ зірки німого кіно Джона Гілберта.

Є у фільмі й ще один центральний персонаж, чий творчий шлях вийшов кардинально протилежним – джазовий музикант Сідні Палмер у виконанні Джована Адепо ("Оверлорд", серіали "Вартові" та "Протистояння"). Він роками працював в оркестрі в тіні акторів, аж поки йому не видався шанс вийти на передній план. Зрештою, він отримав багатство, визнання і стабільний контракт, але коли йому довелося поступитися власною гідністю заради роботи, зрештою, він вибрав перше. Можливе, це рішення врятувало його в майбутньому.

Також важливу роль у фільмі відіграє кінокритик Елінор Сент-Джон, роль якої виконала Джин Смарт. Саме вона веде головних героїв крізь увесь фільм, по-різному впливаючи на їхні долі.

При цьому у "Вавилоні" багато епізодичних ролей виконали імениті зірки – когось ви ледь помітили, як, наприклад, Олівію Вайлд у ролі першої дружини Джека Конрада, а хтось навпаки дуже вразив. Наприклад, дуже яскравим видався персонаж Тобі Магвайр – жорстокий гангстер Джеймс Маккей, який відіграє важливу роль у фільмі ближче до розв'язки. Ні, чесно, настільки огидного персонажа ще пошукати треба, особливо враховуючи, що найбільше глядачі пам'ятають Магвайра як виконавця позитивних ролей.

Візуальна складова

Аудіовізуальна частина – ще одна потужна складова "Вавилону", за яку фільм дуже хочеться похвалити. Гримери, костюмери, дизайнери сцен, декоратори, композитори – та загалом всі, хто працював над звуком та картинкою – виконали величезний обсяг роботи, щоб відтворити дух "золотого віку Голлівуду".

Щоб досягти цього, команда проекту домоглася дозволу на зйомку в декількох історичних будівлях, пов'язаних з Голлівудом тих часів, в тому числі в кінотеатрах та особняках кінодіячів. А для постановки сцен були створені цілі декорації всередині декорацій, щоб показати процес зйомки фільмів зі сторони і зсередини.

Особливо заморочилися творці фільму над гардеробом, адже, за словами самого режисера Дем'єна Шазеля, в цьому фільмі герої здебільшого визначають себе через те, у що вони одягнені. Подейкують, всього для фільму було створено близько 7 тисяч костюмів, які герої постійно змінювали.

В американський прокат "Вавилон" вийшов у грудні 2022 року і, попри всі покладені на нього надії, отримав доволі суперечливі відгуки. З одного боку, критики хвалили його за акторську гру, звук та зйомку, однак критикували за сценарій, режисуру, розтягнутий хронометраж та занадто відверті сцени. Тим не менше, це не завадило фільму отримати цілий оберемок номінацій на "Золотий глобус" та ще низку престижних кінопремій.

Наразі на IMDb у фільму оцінка 7,5 балів з 10, що є хорошим показником. Так само непогано фільм оцінили і на Metacritic, де кінооглядачі дали йому 61 бал зі 100, а широка аудиторія – 6,9 з 10, в обох випадках оцінки відповідають характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

А ось на Rotten Tomatoes фільм "рознесли" – 56% схвалення від критиків та 52% від глядачів. Це дуже низький показник для настільки амбіційного проекту.

Водночас наразі фільм вважається провальним в прокаті, адже майже за місяць в домашньому прокаті він зумів зібрати лише 15 мільйонів доларів при бюджеті близько 80 мільйонів. Світовий прокат, який розпочався цього тижня, звісно, може трохи виправити ситуацію, але навряд чи фільм вдасться хоча б окупити.

Сам режисер Дем'єн Шазель днями відреагував на критику фільму, заявивши в інтерв'ю Insider, що він знав, що проект розділить аудиторію та критиків у всьому світі, й він вважає це абсолютно нормальним.

"Це добре, коли є щось, що стимулює розмови та дебати, а також багато різких думок з обох сторін. Ми всі знали, що фільм розбурхає та розлютить деяких людей, і я думаю, що це добре. Більше фільмів повинні робити це", – сказав Шазель.

Вже маючи перед очима відгуки та оцінки від американської аудиторії, ми дещо насторожено йшли на сеанс "Вавилону", втім, у підсумку отримали протилежну реакцію. Можливо, американців, для яких Голлівуд з усіма його вадами та багатствами є чимось більш сакральним, посягання на що не всім припало до душі. Але по факту фільм вийшов гідним того, щоб його переглянути (хоча дітей на сеанс все ж краще не брати).

У фільмі чудова акторська гра, чудові декорації і чудовий звук. Фільм поділений на кілька ключових сцен, кожна з яких прекрасно вибудована і відіграє свою важливу роль для основної сюжетної лінії. Ну добре, першу сцену, яка фактично є півгодинною оргією, можна було б дещо скоротити. Можливо, дещо можна було б трошки менше смакувати, як, наприклад, ту ж саму вечірку-вакханалію чи сцени у гангстерському бункері. Втім, ну ми ж не сноби! Й взагалі, Шазель свідомо прагнув шокувати публіку, спровокувати її на дебати, витягнувши на поверхню увесь бруд та безжальність кіноіндустрії, і це йому вдалося.

Щодо хронометражу – нехай вас не лякають ті 3 години 9 хвилин. Насправді фільм пролітає на одному диханні.

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***