Часник - один з найбільш невибагливих на городі. Йому не потрібен якийсь особливий догляд або регулярний полив. Але є у нього одна особливість - його важливо вчасно викопати, аби він не був молодим, але і не перезрів. Розповідаємо, коли можна копати часник і що з ним робити після збору.
- Як визначити, що часник готовий до збору
- Коли копати озимий часник
- Коли копати ярий часник
- Як правильно викопати і зберегти часник
Як визначити, що часник готовий до збору
У озимого і ярого часнику різні терміни збору. Озимий часник (той, який садять восени), як правило, в середній смузі викопують з середини липня до початку серпня. Ярий часник (посаджений навесні) - пізніше, з другої половини серпня і до середини вересня. Терміни збору залежать також від сорту: ранні готові через 85-90 днів, пізні - через 100-110 днів. Але сказати з точністю, якого числа треба копати часник - просто неможливо. Багато залежить від регіону, погоди і особливостей грунту. Тому, щоб визначити, можна копати часник чи ще не можна, в народі навчилися орієнтуватися на кілька основних ознак.
Коли копати озимий часник
Є кілька способів, як визначити, коли копати часник:
- найпростіший - спостерігати за його стрілками. Для цього при видаленні стрілок на часнику залишають кілька "контрольних". Як тільки стрілка випрямилася і стала вгору, коробочка лопнула і показалося насіння - пора копати;
- можна також орієнтуватися на перо і листя: два нижніх пера повинні повністю висохнути, а верхні листки - почати жовтіти;
- копніть на грядці кілька часничин - якщо корінь з яскраво-білого став світло-сірого кольору і почав підсихати, то можна копати весь.
Також у стиглого часнику лушпиння повинне стати щільним і сухим, фіолетового або білого кольору, в залежності від сорту.
Коли копати ярий часник
Для ярого часнику "працюють" ті ж правила, що і для озимого. Але є ще кілька ознак:
- часник припиняє рости;
- листя і стебла починають лягати;
- коренева шийка всихає.
Чому важливо викопати часник вчасно: все просто - якщо з цією справою запізнитися або поквапитися, то овоч буде погано зберігатися, може почати гнити і не долежить до нового врожаю.
Як правильно викопати і зберегти часник
Є кілька основних правил збору часнику, щоб він довше зберігся:
- приблизно за 1-1,5 тижні до збору не поливайте його;
- копайте часник в сухий день - вранці або ввечері, активне полуденне сонце може пересушити його;
- підкопуйте часник вилами - лопатою можна пошкодити його;
- після збору залиште часник на 7-10 днів в добре провітрюваному приміщенні - він повинен просохнути, тому його потрібно розкласти;
- після висихання обріжте стебло (залиште десь 10 см) і коріння.
Перезрілий і пошкоджений часник відкладіть і використовуйте в першу чергу.
З цибулею ситуація схожа - немає єдиного універсального терміну для її збору, бо це залежить від регіону, погоди та сорту. Але є кілька вірних ознак: у зрілої цибулі починає жовтіти перо і пригинатися до землі, шийка засихає, а шкірка починає лущитися.