Коли і як сіяти баклажани на розсаду - поради досвідчених дачників / фото ua.depositphotos.com

З наближенням весни дачники починають висаджувати розсаду. Однак щоб урожай був рясним, важливо посадити насіння правильно і вчасно. Це стосується будь-яких овочів. У цьому матеріалі розберемося, коли і як сіяти баклажани на розсаду.

Коли сіяти баклажани на розсаду в 2024 році

Зазвичай насіння сіють в кінці лютого, березні і квітні. Згідно з місячним календарем на 2024 рік, сприятливими днями для посіву, щоб розсада баклажан була міцною, є 12-19 березня, 10-17 квітня. Також можна сіяти насіння в період з 10 по 17 травня, однак тоді урожай може бути пізнім. 

Тепер, коли ми розібралися, коли сіяти баклажани на розсаду, давайте поговоримо про несприятливі дні. Згідно з місячним календарем, це 10 і 25 березня, 8 і 24 квітня, 8 і 23 травня. 

Відео дня

Що робити, щоб розсада баклажан виросла швидше - інструкція

Кращий спосіб посіяти баклажани на розсаду - використовувати торф'яні горщики або спеціальні касети. Перший варіант буде куди більш зручним, адже при висадці в грунт стаканчик можна не викидати - він послужить відмінним добривом. 

Як правильно висаджувати розсаду баклажан:

  • посійте насіння в стаканчики або касети і приберіть в тепле місце (температура повинна бути близько 24-26 °С);
  • через три дні обприскайте ґрунт водою кімнатної температури з пульверизатора;
  • на 5-7 день почне сходити насіння - на цей період потрібно перенести розсаду в сонячне місце, де температура буде 14-16 °C;
  • далі температуру потрібно поступово підвищувати - до 25 °C вдень і 17 °С Вночі. 

Тепер розберемося, скільки сходить розсада баклажан. Якщо ви все зробили правильно, то приблизно через 30-35 днів у вас повинні вирости стебла з двома листочками.

Але навіть знання того, скільки днів росте розсада баклажан, не допоможе без одного важливого нюансу. Йдеться про полив. Досвідчені дачники рекомендують робити це раз на тиждень відстояною водою. Що любить розсада баклажан - так це теплу воду, тому температура її повинна бути біля 28 °C. Але важливо не переборщити, інакше стебла почнуть чорнішати.

Що любить розсада баклажан - як виростити міцну

Щоб збирати синенькі відрами, перед висадкою кущі необхідно загартувати. Робити це потрібно за місяць до пересадки рослин у відкритий ґрунт. Одна з речей, що любить розсада баклажанів, - це свіже повітря і сонячне світло. Якщо температура на вулиці 15 °C і вище, а також немає вітру, можна відкривати вікна або виносити рослини на балкон (вулицю), поступово збільшуючи час.

Тепер давайте розберемося, як правильно висаджувати розсаду баклажан. Цей процес відіграє вирішальну роль у тому, яким буде урожай. Є кілька важливих нюансів, які говорять про те, що час переходити до висадки: 

  • на кущах розсади є 8-12 листків;
  • з моменту посіву насіння пройшло 80 днів;
  • середньодобова температура не нижче 15 °C (як правило, така погода настає не раніше травня). 

Перед висадкою розсади обов'язково потрібно підготувати ґрунт. Приблизно за 20-25 днів потрібно перекопати землю, гарненько її розпушивши. Також можете удобрити її компостом або перепрілою тирсою. 

Щоб кущі прижилися і дали хороший урожай, досвідчені дачники радять висаджувати їх у відкритий грунт або ввечері, або в похмурий день. Викопайте лунки глибиною від 15 до 20 см. Між кущами має бути близько 25-30 сантиметрів, а між рядами - до 70 сантиметрів. І не забудьте залишити місце для підв'язки кущів, коли вони розростуться. Рясно полийте лунки водою і після пересаджуйте кущі.

Далі дуже важливо вчасно поливати синенькі - робити це треба вранці і ввечері, а температура води повинна бути близько 25°C. Не допустіть пересихання ґрунту, але і надмірно заливати їх теж не рекомендується. 

Приблизно через два тижні після висадки у відкритий ґрунт, починайте підгодовувати кущі готовим добривом або розчином з курячого посліду (розводити з водою в пропорції 1:15, щоб не спалити стебла і листя). Повторюйте таку підгодівлю раз в кілька тижнів, і від врожаю відбою не буде.

Вас також можуть зацікавити новини: