Настій кропиви можна наносити безпосередньо на рослини, також їм можна удобрювати грунт / фото ua.depositphotos.com

Кропиви в городі дуже важко позбутися, багато садівників витрачають на це чималі суми грошей і зусилля. Найкраще перетворити обридлу рослину в свого друга. Читайте на УНІАН, чим корисна кропива для городу.

Раніше УНІАН писав, що приготувати з кропиви вдома.

Завдяки сусідству з кропивою інші рослини отримують "імунітет". Наприклад, дуже добре висаджувати біля "пекучки" помідори - овочі будуть менше чутливі до фітофтори, або капусту - щоб позбутися гусениць і слимаків.

Відео дня

Гумус з-під кропиви невеликими порціями радять додавати в лунки з розсадою. Але треба бути обережними, інакше рослини замість того, щоб плодоносити, почнуть відрощувати густу і пишну зелень.

Як використовувати кропиву в якості добрива - перевірений настій

Властивості кропиви дозволяють їй збагачувати мікроелементами сам грунт. На місці кропиви потім можна садити будь-які рослини. Можна удобрювати кропивою і кімнатні рослини. В цьому випадку слід попередньо приготувати настій - так званий зелений чай.

Для класичного садового настою подрібніть листя кропиви, заповніть ними третю частину великої пластикової ємності (в металевій бочці кропива може "втратити" всі вітаміни), залийте окропом і залиште все на 10-14 днів під щільно закритою кришкою на вулиці.

Якщо температура повітря висока, процес бродіння пройде швидше. Для прискорення реакції можна додавати і свіжі дріжджі, а неприємний запах нейтралізувати коренем валеріани чи деревною золою. Не забувайте щодня перемішувати все дерев'яною палицею. Настій буде готовий, коли потемніє.

Настій кропиви можна наносити безпосередньо на рослини, також ним можна удобрювати грунт.  

Які рослини люблять настій кропиви, а які - ні

Перед тим, як готувати настій кропиви, переконайтеся, що рослини, які ви збираєтеся таким чином удобрювати, перенесуть концентрований сік "пекучки". Намагайтеся наносити настій на грунт біля стебла. Ось рослини, яким кропивний розчин дуже корисний:

  • Полуниця. Обробіть кущі полуниці кропив'яним настоєм з хлібом або свіжими дріжджами. Калій зробить ягоди солодшими, а дріжджі підживлять кореневу систему рослини. Процедуру повторювати в залежності від температури повітря два-три рази на тиждень до трьох тижнів.
  • Квіти. Добриво з кропиви для кімнатних рослин дуже корисно. Перш за все це хороша профілактика від попелиці. В даному випадку візьміть настою кропиви разом із золою, щоб підживити кореневу систему. Однієї чашки настою два рази в тиждень вистачить для процедури на один кущ квітів.
  • Розсада помідорів і огірків. Щоб убезпечити овочі від городніх інфекцій, про профілактику треба подбати вже на початковому етапі. Візьміть 1-2 чашки кропив'яного настою на 2-3 куща розсади. Повторювати процедуру бажано не менш як раз на тиждень.

А ось що не можна поливати настоєм кропиви, так це горох, квасолю, цибулю і часник. Щодо них розчин може повести себе дуже "агресивно", в результаті городні культури не дадуть нормальний урожай, а перетворяться у зелені "кущі".

Вас також можуть зацікавити новини: