Страви з кропиви / фото ua.depositphotos.com

Кропива - дуже корисна і популярна в українській кухні рослина. Ці дари природи навіть не потрібно купувати – інгредієнт для смачних страв росте повсюдно. Після приготування кропива втрачає ласощі, стає ніжною і злегка солодкуватою.

УНІАН підготував найкращі рецепти з кропивою для вас та вашої родини, а раніше ми говорили про те, які можна приготувати салати з бур'янів.

Щі з кропиви

  • Яловичина – 500 г.
  • Картопля – 3 шт.
  • Кропива – 300 г.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Зелена цибуля, петрушка, кріп – 100 г.
  • Олія – 3 ст. л.
  • Сіль, спеції, сметана за смаком.

Яловичину відварити до готовності в 3 літрах води, періодично знімаючи піну. М'ясо вийняти з бульйону, нарізати і покласти в бульйон. Картоплю очистити і порізати кубиками, покласти в бульйон. Варити 30 хвилин. Моркву і цибулю дрібно нарізати і обсмажити на олії до готовності.

За 5 хвилин до готовності картоплі додати в суп смажену моркву з цибулею і рубану кропиву. Посолити і поперчити суп. Подавати щі з зеленню і сметаною.

Салат з кропивою і яйцем

  • Кропива – 100 г.
  • Яйця – 3 шт.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Часник – 1 зубч.
  • Огірок – 1 шт.
  • Петрушка – пучок.

Кропиву залити окропом на 2 хвилини і промити холодною водою. Яйця зварити круто і нарізати кубиком. Петрушку порубати, огірок нарізати кубиком. Часник подрібнити. Змішати всі інгредієнти і заправити салат сметаною. Посолити і поперчити. 

Страви з кропиви / фото ua.depositphotos.com

Зелені оладки з кропивою

  • Кропива і шпинат – по 200 г.
  • Зелена цибуля – 100 г.
  • Яйця – 2 шт.
  • Молоко – 400 мл.
  • Борошно – 300 г.
  • Розпушувач – 1,5 ч. л.
  • Масло для смаження.

Читайте такожБез ГМО і консервантів: 5 простих рецептів домашнього морозиваКропиву, шпинат, зелену цибулю на кілька хвилин опустити в киплячу воду, відкинути на друшляк і нашаткувати. Збити яйця з молоком, посолити, додати борошно, розпушувач і рубану зелень. Перемішати до однорідності. Сформувати оладки. У розігріте на сковороді масло ложкою викладати тісто і обсмажити з обох сторін.

Медові кекси з кропивою

  • Вершкове масло – 225 г.
  • Патока – 150 г.
  • Мед – 250 г.
  • Борошно – 300 г.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Яйця – 3 шт.
  • Кропива – 100 г.

Кропиву на 3 хвилини опустити в окріп. Подрібнити блендером. У каструлі з товстим дном розігріти масло, патоку і мед до перших бульбашок, остудити. Змішати з борошном, розпушувачем і содою. Яйця добре збити, влити в тісто і додати кропиву. Все перемішати. Тісто розкласти в змащені маслом форми і випікати 40 хвилин при температурі в 170ºc.

Вас також можуть зацікавити новини: