Місячний посівний календар на травень / фото depositphotos.com

У травні у власників дач і клумб дуже багато турбот. Останній весняний місяць підходить для посіву і посадок практично всіх відомих культур. На городі в травні сіють овочі і полуницю, на клумбі висаджують квіти, а в саду садять Саджанці дерев. Крім посадок в цьому місяці поливають і удобрюють ділянку, доглядають за молодими рослинами, борються з хворобами і шкідниками.

Здоров'я і врожайність рослин залежать не тільки від погоди, але і від фази місяця. Місячний посівний календар підкаже вам, коли робити різні види робіт на ділянці, і які дні вважаються найбільш врожайними для посівів.

Раніше УНІАН писав, коли садити картоплю 2023 - головну овочеву культуру травня.

Відео дня

Сприятливі дні для посіву різних культур в травні

Щоб рослини добре прижилися на ділянці, їх варто садити в найвдаліші дні для конкретної культури. Найбільш урожайними днями травня для різних культур вважаються такі дати:

  • цибуля і часник - 3, 9, 10, 13, 14, 22 травня;
  • помідори - 13, 15 травня;
  • кріп, петрушка та інша зелень - 3, 17, 29 травня;
  • морква - 16, 17 травня;
  • буряк - 14-17, 24 травня;
  • капуста - 2, 14, 21, 24, 30 травня;
  • баклажани, перець - 7, 11, 19 травня;
  • кабачки, гарбуз - 2, 10, 15, 22-25 травня;
  • картопля - 3, 5, 6, 12, 21-25, 27, 28 травня;
  • однорічні квіти - 1, 2, 3, 29, 30 травня;
  • полуниця, виноград - 2, 14, 24, 30 травня;
  • багаторічні квіти - 14, 15, 30, 31 травня;
  • плодові дерева - 9, 12, 13 травня.

Є в травні також дні, в які не рекомендується взагалі нічого сіяти, оскільки вони вважаються неврожайними. Ці дати - 5, 19, 20 травня.

Місячний посівний календар на травень 2023 на кожен день

1-3 травня - посів будь-якої зелені, цибулі, часнику, мангольду, огірків і бобових культур, посадка розсади капусти. Можна садити також полуницю і виноград. Проріджування сходів, прополка бур'янів, боротьба з шкідниками. Дуже хороші дні для посадки будь-яких квітів, особливо троянд. Дозволені рясні поливи і підгодівлі, але не рекомендується обробляти рослини отрутохімікатами.

4-6 травня - дні повного місяця. У ці дати краще нічого не садити і не сіяти, якщо є можливість перенести роботу на інші дні.

7-8 травня - посадка картоплі, часнику, редису, перцю, салату, прянощів і лікарських рослин, кукурудзи. Хороші дні для посадки цибулинних квітів. В саду можна садити полуницю, плодові та ягідні дерева, жимолость, жасмин. Можна полоти і удобрювати рослини, білити дерева, обрізати вуса суниці. Не рекомендується обрізати коріння і гілки, оскільки рани довго гояться.

9-12 травня - посадка картоплі, цибулі та часнику, кабачків, гарбуза, розсади капусти. Також можна посіяти редис, буряк і моркву для зимового зберігання. Посадка багаторічних квітів і вічнозелених рослин, а також газону і зеленої огорожі. Дозволена санітарна обрізка, боротьба з хворобами, рясні поливи і щеплення. Не рекомендується працювати з корінням рослин.

13-15 травня - висадка розсади огірків, помідорів перцю і всіх видів капусти. Посів у відкритий грунт кабачків, гарбуза, селери, картоплі. Можна поливати і підгодовувати рослини, але дуже помірно. В саду можна садити смородину, малину, ожину і агрус. Не рекомендується обрізати рослини і вносити мінеральні добрива.

16-17 травня - не дуже врожайні дні. Можна вирізати сухі і хворі гілки, прищеплювати рослини, перекопувати і розпушувати грунт, боротися зі шкідниками і хворобами. Не рекомендується поливати і підгодовувати рослини, пікірувати і пересаджувати.

18-20 травня - дні молодика. Посіви і посадки рослин не проводяться, але можна полоти бур'яни і розпушувати грунт. 

21-24 травня - гарні дні для посадки овочів з довгим стеблом - дині, кавунів, гарбуза, гороху, квасолі, полуниці. В цілому - дуже врожайні дні для посіву будь-яких культур, а також будь-яких дерев і квітів. Можна обрізати гілки, пасинкувати і прищеплювати рослини, білити дерева. Не рекомендується пересаджувати цибулинні рослини.

25-26 травня - не дуже врожайні дні, але можна садити лікарські рослини і прянощі, а також кабачки і гарбуз. Можна рихлити і перекопувати ділянку, вирізати вуса полуниці, проводити санітарну обрізку. Не рекомендується підгодівлі, поливи, пасинкування, замочування і пророщування насіння.

27-29 травня - посів всіх видів перцю, зелені, картоплі, редису, всіх кольорів. Можна садити тільки декоративні дерева, такі як бузок і жасмин. Пасинкування томатів, формування батогів огірків, обприскувати дерева від шкідників і видаляти зайві пагони.

30-31 травня - посадка картоплі, бобових культур, редису, всіх видів капусти, помідорів, огірків. Хороші дні для посадки багаторічних квітів, особливо троянд. В саду можна садити малину, смородину, ожину. Дозволені підгодівля рослин, полив, розпушування, пікіровка, прищіпка, проріджування сходів. Не рекомендується вносити мінеральні добрива і обробляти отрутохімікатами.

Вас також можуть зацікавити новини: