Місячний посівний календар на листопад 2023 Україна / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У листопаді у городників робота не стоїть на місці. Час готуватися до зими і допомогти рослини пережити морози. На городі закінчують посів озимих культур, у саду висаджують багаторічні квіти та плодові дерева. В останній місяць осені рослини підгодовують і вкривають на зиму, а з опалого листя роблять компост. Загалом для власників ділянки місяць не особливо клопітний, але відповідальний - від нього залежить, як рослини переживуть заморозки.

На ріст і врожайність рослин дуже впливає Місяць. Залежно від фази Місяця і дня місячного місяця культури по-різному реагують на догляд. Місячний посівний календар на листопад 2023 року підкаже, які дні листопада вважаються найбільш вдалими для посівів і посадок, а коли краще утриматися від робіт на ділянці.

Місячний посівний календар на листопад 2023 на кожен день

1 листопада - проведення робіт зі збирання та зберігання пізнього врожаю, вигонка мангольду, цибулі, селери та петрушки на зелень. Рекомендується розпушувати та замульчувати ґрунт. Також актуальні посадка квітів з довгими і кучерявими стеблами, укриття на зиму троянд і клематисів, обрізка сухих гілок та видалення хворої кори на деревах. Важливо провести побілювання стовбурів та обробку саду від шкідників, хоча не рекомендується пересаджувати рослини в цей час.

Відео дня

2-4 листопада - період із високою родючістю. Підходить для посадки озимої цибулі та часнику, посіву шпинату та петрушки, посадки овочів у теплиці. Це вдалий час для висадки багаторічних квітів та осіннього посіву однорічників. Якщо тепло, можна провести посадку плодових дерев. Важливо уникати збирання врожаю з метою тривалого зберігання та застосування отрутохімікатів для обробки рослин.

5-6 листопада - дні, не придатні для сільськогосподарських робіт. Рекомендується зайнятися перекопуванням, внесенням добрив та мульчуванням ґрунту, а також викопуванням цибулин квітів. Вдалий час для укриття на зиму троянд та цибулинних квітів, санітарної обрізки дерев та чагарників, мульчування малини. Збір врожаю, полив та підгодовування рослин не рекомендуються.

7-9 листопада - вдалий час для посадки зелені та листових салатів на підвіконні або в теплиці. Рекомендуються перекопування, розпушування та мульчування ґрунту, підгортання кущів та квітів. Ці дні сприятливі для посадки озимих культур та багаторічних квітів. У саду можна провести обрізку та побілку дерев, скошування газону та обрізку зеленої огорожі, а також подбати про виноград. Не рекомендується замочування насіння.

10-11 листопада - можна провести підзимовий посів моркви, селери, зелені та буряків на підвіконні та в теплиці. Також рекомендується вигонка культур на зелень. Період сприятливий для рясних поливів та внесення добрив, але не рекомендується використовувати отрутохімікати для обприскування рослин. На клумбі - гарний період для посадки різних квітів та укриття рослин на зиму. У південних регіонах можлива посадка плодових дерев.

12-14 листопада - фаза молодика. Посівний календар не радить працювати із рослинами.

15-16 листопада - вдалий час для посадки озимої цибулі та часнику, збирання коренеплодів на зберігання, перекопування, розпушування та мульчування ґрунту. На клумбі рекомендується висаджування в'юнких квітів у горщиках, а також викопування цибулин на зберігання. У саду проводиться обрізка сухих і хворих гілок, мульчування ствольних кіл і укриття на зиму молодих саджанців. Не рекомендується підгодовувати та білити рослини.

17-18 листопада - дні підходять для посіву на вигонку шпинату, петрушки та буряків, проріджування сходів, прополювання та прищипки рослин, а також внесення добрив. Допускається полив рослин, обрізка винограду та полуниці, обробка озимих культур від хвороб та шкідників. На клумбі рекомендується висаджування багаторічних і бульбоцибулинних квітів, в саду - обрізка дерев і чагарників (рани швидко гояться). Уникайте пошкодження коріння рослин.

19-20 листопада - не рекомендується проводити посіви, посадки більшості культур, а також підживлення та поливи рослин. Можна займатися прополюванням бур'янів та розпушуванням ґрунту, мульчуванням зимуючих овочів у городі, викопуванням на зберігання цибулин квітів. У саду актуальні обрізка хворих і сухих гілок, збирання з дерев сухих плодів, а також згрібання та компостування опалого листя.

Місячний посівний календар на листопад 2023 таблиця / фото УНІАН

21-22 листопада - дні високої родючості, які підходять для посіву овочів у теплиці та на підвіконні, а також для посадки озимих культур на городі. Також рекомендується вигонка салатів, цибулі та мангольду для отримання зелені. На клумбі можна провести посадку різних кольорів. У саду рекомендується провести побілку дерев та видалення хворої кори. Підживлення та поливи допускаються, але мають бути помірними. А обрізка та обробка рослин хімікатами не рекомендується.

23-24 листопада - дозволяється мульчування грядок з багаторічними квітами та озимими культурами. Можна вкрити на зиму троянди, шипшину, гортензію, виноград та молоді дерева. У саду проводиться обрізка та побілка. Не рекомендується проводити посіви та посадки більшості культур, пересадку рослин, укорінення, полив та підживлення.

25-26 листопада - дні підходять для посадки озимої цибулі та часнику, а також підзимового посіву моркви, редиски та петрушки. Рекомендується провести збір врожаю на зберігання та вигонку на зелень цибулі, петрушки, селери та буряків. Ці дні сприятливі для посіву квітів, які вимагають стратифікації, таких як дельфініум, люпин, рудбекія, аквлігея. У саду можна зайнятися побілкою дерев та очищенням старої кори. Не рекомендується пересаджувати рослини та пошкоджувати коріння.

27-28 листопада - дні повного місяця. Робота з рослинами не проводиться.

29-30 листопада - родючі дні. Можна садити озимі культури і сіяти будь-які рослини в теплиці і на підвіконні, мульчувати зимуючі в грунті культури, поливати і вносити органічні добрива. В саду проводиться побілка і укриття теплолюбних дерев на зиму. Не рекомендується обприскувати рослини отрутохімікатами.

Вас також можуть зацікавити новини: