Замерзлу картоплю легко можна "оживити" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Досвідчені городники знають, що висаджування картоплі навесні і навіть на початку літа - ризикована процедура. Усе тому, що є загроза повторних нічних заморозків. Дізнайтеся, що робити, якщо замерзли сходи картоплі і як реанімувати посадки.

Скільки градусів морозу може витримати картопля

Спочатку потрібно розібратися, що буде з картоплею, якщо вона замерзла. По-перше, далеко не завжди нічні заморозки загрожують загибеллю коренеплоду. Деякі сорти можуть витримати температуру до -3 градусів Цельсія, але не нижче. Якщо стовпчик термометра опускається до -4 і далі донизу, то міжклітинний простір починає вкриватися кристалами льоду, а це вже головна причина загибелі коренів і всієї системи рослини.

Цікаво, що головна умова, за якої картопля 100% не ростиме і не розвиватиметься далі - це саме наявність льоду. Він утворюється з води, яка під час заморожування просочується з цитоплазми. Якщо льоду не буде, то багато сортів картоплі здатні нормально пережити навіть температуру до -7 градусів Цельсія.

Відео дня

Що робити, якщо картопля потрапила під заморозки - лайфхак

Кожен городник має знати, як врятувати замерзлу картоплю і не залишитися потім без урожаю. Пропонуємо кілька перевірених способів.

Обприскати водою

Підмерзлу картоплю можна обприскати водою зі шланга, використовуючи дрібний розпилювач. Це необхідно робити саме вранці, поки немає сонця, щоб вода, яка не встигла розтанути, не перетворилася на лід і не почала "розривати" клітини. Наступний крок після поливу - створити рослинам тінь (накрити картоном, плівкою, лопухами - не важливо). У такій обстановці вода танутиме повільно, не створюючи проблем і не будучи небезпечною для картоплі.

Використовувати азотні та калійні добрива

Заморозки часто стають причиною нестачі зеленої маси у картоплі, адже рослина переживає серйозний стрес через зниження температури. Ідеальний варіант у такому разі - внести коров'як (на відро води достатньо буде 1 л добрива). Перемішати, знову розвести водою у співвідношенні 1:1 і цим розчином полити бадилля. Додатково можна всипати 300 гр деревної золи під кожен кущ - це допоможе забезпечити картоплю бонусною порцією вітамінів і мікроелементів.

Вас також можуть зацікавити новини: