Посадка редиски навесні у відкритий ґрунт - що додати в лунки /колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Редис вирощувати нескладно і з цим завданням впораються навіть городники-початківці. Радує і те, що ранні сорти дозрівають вже через 20-25 днів після появи сходів. Головне - знати кілька основних моментів, і вирощування редиски у відкритому ґрунті стане для вас задоволенням.

Посадка редиски у відкритий ґрунт - як сіяти і що покласти в лунку при посадці

Редиску у відкритий ґрунт можна сіяти з квітня по вересень - залежно від сорту. Навесні садять ранні сорти, влітку і восени - середньостиглі та пізні. Ранні хороші тим, що на столі незабаром будуть свої вітаміни. Але зате середньостиглі та пізні славляться тим, що вони смачніші та корисніші - у них більший період вегетації (25-35 днів і більше 35 днів відповідно), і за цей час вони встигають накопичити більше цукрів і вітамінів.

Перед тим, як посіяти редиску, потрібно зробити таке:

Відео дня
  • розпушити грядку на глибину мінімум 20 см;
  • внести в неї 0,5 відра перегною - з розрахунку на 1 кв.м;
  • якщо ґрунт кислий - додати доломітове борошно (0,5 л на 1 кв.м), якщо глинистий - пісок (1 відро на 1 кв.м).

Гній додавати не радять - у ньому багато азоту, який може спровокувати утворення пустот у редисці. І з перегноєм теж важливо не переборщити. 

Гній і перегній складаються з однієї сировини. Гній - екологічно чисте добриво з екскрементів сільськогосподарських тварин. Перегній - це перепрілий гній або органіка рослинного і тваринного походження, які розкладалися понад 2 роки. Перегній - більш делікатне добриво, ніж гній.

Сіють редис на відкритій, але захищеній від вітру ділянці:

  • на грядці роблять борозенки глибиною 2-3 см на відстані 10-15 см одна від одної;
  • через кожні 5 см кладуть насіння - цю відстань зручно вимірювати сірниковою коробкою.

Порада: щоб насіння швидше зійшло, його можна протягом 2-3 днів проростити у вологій серветці.

І ще одна хитрість: посадки редиски можна замульчувати - наприклад, укрити соломою або будь-якою іншою рослинною мульчею. Це врятує посіви від переохолодження і збереже вологу в ґрунті. Альтернативний варіант - накрити посадки агроволокном, воно, крім усього, захистить і від нічного холоду.

Деякі городники також припудрюють грядку золою, але пам'ятайте, що вона олужнює ґрунт.

Використовують для редиски також і дріжджове підживлення: потрібно розвести 10 г свіжих (або 5 г сухих) дріжджів у 10 л теплої води і додати 3 ст. л. цукру. Настояти 2-3 години і поливати рослини під корінь.

Щоправда, щодо такого підживлення думки розходяться - деякі городники вважають його марним. Але ось те, що точно сподобається вашій редисці - це регулярний полив. Ґрунт на грядці з редискою завжди має бути помірно вологим, оскільки вода для цього овоча - це його "їжа". За нестачі вологи коренеплоди стають гіркими і в'ялими, а за полив редис віддячить багатим урожаєм.

Раніше ми розповідали, що покласти в лунку при посадці огірків для гарного врожаю.

Вас також можуть зацікавити новини: