Як красиво і правильно посадити гладіолуси / фото ua.depositphotos.com

Гладіолуси прикрасять будь-яку клумбу своїм яскравим цвітінням. Однак щоб порадіти буяння кольорів, потрібно правильно висадити ці квіти. 

Раніше УНІАН розповідав, як позбутися від білих жучків в квітах, тепер же ви зможете дізнатися, як правильно підготувати цибулини гладіолуса до посадки. Насправді, відповіді на питання про те, що покласти під гладіолуси при посадці або що таке протруювання цибулин гладіолусів, дуже прості.

Готуємо цибулини до посадки - важливі моменти

В першу чергу, підготовка до посадки гладіолусів полягає в правильному відборі цибулин. Після зимівлі їх потрібно перебрати. Уважно огляньте кожну з них. Цибулинки з ушкодженнями або хворобами потрібно відкласти. Якщо вони не сильно зіпсовані, зачистите всі уражені ділянки гострим ножем і присипте ці місця пилом з вугілля. 

Відео дня

Якщо вам попалася гнила цибулина, її варто викинути. Не варто шкодувати, адже якщо ви посадите її разом зі здоровими, хвора може "заразити" їх, і всі старання підуть нанівець. Обов'язково враховуйте ці правила перед тим, як задумаєтеся про те, як вибрати гладіолуси для посадки. 

Протруювання цибулин гладіолусів можна робити перед посадкою - така процедура знищує бактерії і грибки. Це допомагає квітці швидше почати зростання безпосередньо в землі. Для протруювання ви можете купити спеціальні засоби або приготувати часниковий настій, взявши:

  • 1 літр води;
  • 100 грам часникового соку.

Помістіть в цей розчин цибулини. За 3 години бактерії і грибки загинуть.

А пророщувати цибулини ще простіше. Просто залиште вже оброблені і зачищені від грибка екземпляри в темному і теплому місці - вони почнуть пускати паростки і тоді швидше "приживуться" в землі. Цим варто займатися в березні або початку квітня.

Коли і як правильно садити гладіолуси

Цибулини гладіолусів можна висаджувати в землю лише тоді, коли земля достатьно прогрілася. Вважається, що грунт повинен нагрітися до +10 градусів. У центральних областях України гладіолуси зазвичай садять на початку травня, а на півдні іноді можна і в кінці квітня. Однак орієнтуватися потрібно не по датах, а по погоді - заморозки можуть вбити гладіолуси. 

Висаджувати квіти потрібно в пухку землю. Лунки варто підготувати заздалегідь. Будь-яка досвідчена господиня без праці скаже, що покласти під гладіолуси при посадці: перегній і трохи золи. 

Щоб красиво і правильно посадити гладіолуси, робіть лунки на відстані приблизно 20 см. Якщо ви висаджуєте цибулини рядами, між ними потрібно залишати приблизно 30 сантиметрів. Так ваша клумба буде рівномірною - квітучі гладіолуси зіллються воєдино. Занадто глибоко садити цибулини не варто - буде достатньо 10-20 сантиметрів. 

Обирайте для гладіолусів сонячне місце, вони не люблять тінь і прекрасно квітуть, коли купаються в променях світла. Після посадки наберіться терпіння і чекайте - гладіолуси починають цвісти в липні, а деякі навіть в серпні.

Вас також можуть зацікавити новини: