Токсичні стосунки не завжди помітні на початковому етапі / фото ua.depositphotos.com

Токсичні стосунки можуть поступово знизити вашу самооцінку, нашкодити психічному та фізичному здоров’ю. Проблема в тому, що часто люди не здатні усвідомити, що їхній партнер є токсичним – аж поки це не почне позначатися на психіці.

Експерт із саморозвитку, продуктивності, стосунків і бізнесу Мал Джеймс на сторінках видання Hackspirit наводить перелік основних ознак токсичного партнера, аби ви могли вчасно зрозуміти, що маєте проблему зі стосунками.

1. Партнер часто перебиває вас і говорить від вашого імені

Перебивати інших — це грубо й не ввічливо, але, чесно кажучи, іноді це трапляється. У всіх нас тут і там бувають погані дні. Але це не повинно відбуватися постійно. Якщо руйнівна поведінка вашого партнера є постійною, це явна ознака того, він вас не поважає. Це ще більше вірно, якщо він робить це в компанії друзів або родини. 

Відео дня

2. Партнер не вміє вибачатися

Ми всі час від часу робимо щось погане. Але токсичні люди відмовляються визнати та загладити свою провину за нечутливі слова чи дії, які завдали вам болю. 

Навіть коли ви вказуєте їм на це прямо, вони починають захищатися та звинувачують інших, замість того, щоб вислухати вас. Вони навіть можуть спробувати виправдати свою поведінку, згадавши про ваші недоліки з далекого минулого.

Змістовні вибачення потребують співчуття та зміни поведінки в майбутньому — якщо ви не можете отримати вибачення, коли це явно виправдано, це говорить багато про що.

3. Партнер регулярно заперечує факти з вашого спільного минулого

"Цього ніколи не було" або "Це зовсім не те, що я сказав" – типові фрази токсичного партнера. Такі люди часто заперечують свої дії та висловлювання в минулому, звинувачуючи інших в тому, що вони все неправильно зрозуміли чи запам’ятали.

4. Партнер часто скасовує ваші спільні плани в останню хвилину

Ми розуміємо, що життя є таким: виникають надзвичайні ситуації, які ми не можемо контролювати, і треба все кидати, аби вирішити нову проблему. Але токсичні партнери дивним чином мають такі "пожежі" постійно. І постійно зривають ваші плани через це. І часто причина для зміни планів є досить сумнівною.

5. Партнер вимагає вільного доступу до всіх ваших пристроїв і облікових записів

Нам усім потрібні хвилини усамітнення, навіть у найближчих стосунках. Контролююча або ревнива поведінка, яка порушує ваші особисті кордони, просто неприйнятна. 

Незалежно від того, чи він наполягає на тому, щоб знати ваш пароль електронної пошти, переглядає ваші текстові повідомлення, коли ви виходите з кімнати, чи постійно запитує вас, з ким ви розмовляєте, це гігантські червоні прапорці, які ви не повинні ігнорувати. 

6. Партнер не цінує ваші здобутки

Уявіть собі: ви щойно отримали значне підвищення на роботі і хочете поділитися новиною зі своїм партнером. Природно, ви очікуєте радості та привітань, але замість цього він відповідає зневажливо: "О, це приємно. Але вгадай, що зі мною сьогодні сталося?"

Ділитися своїми перемогами та віхами з людьми, які нам не байдужі, живить наші душі. Однак токсичні люди, здається, завжди псують момент. 

Замість того, щоб святкувати ваше підвищення, вони якимось чином спрямовують розмову на себе. Вони можуть навіть робити глузливі зауваження на зразок "Мабуть добре", щоб кинути тінь на ваш успіх. 

7. Партнер очікує від вас великих жестів, але сам докладає мало зусиль

Ми всі знаємо, що відносини передбачають взаємність, компроміс і баланс. 

Багато токсичних людей, здається, не дотримуються цього. Вони мають високі стандарти щодо того, як інші мають ставитися до них, не застосовуючи ті самі принципи до своєї поведінки. 

Вони наполягають на екстравагантних подарунках на день народження; вони хочуть, щоб ви кинули все, коли їм потрібна підтримка або публічні жести.  Але коли ролі міняються місцями, у них зручно розвивається амнезія щодо ваших особливих подій або вони рідко роблять все можливе, щоб ви відчули турботу.

8. Партнер "жартома" часто робить грубі зауваження

Токсичні люди маскують свою зневагу до інших під "саркастичний гумор", аби не брати на себе відповідальність за навмисне заподіяння вам болю. Зверніть особливу увагу, якщо "жартівливі" образи стосуються того, що ви й самі вважаєте своїм головним недоліком. 

9. Партнер перешкоджає вам проводити час з друзями та рідними

Контролюючі або ревниві особистості часто намагаються ізолювати своїх партнерів. 

Вони можуть робити непрямі заборони на кшталт "Тобі не потрібно повсякчас звертатися до мами". Але іноді вони можуть прямо заборонити зустрічі з певними людьми через дріб'язкові причини. 

10. Ви часто відчуваєте тривогу в присутності партнера

Подумайте про те, які відчуття зазвичай викликає у вас проведення часу з партнером. Якщо ви постійно відчуваєте тривогу, занепокоєння, невпевненість під час або після вашої взаємодії, варто подумати, чому так відбувається. 

Ви заслуговуєте на людей у ​​своєму житті, які змушують вас відчувати турботу, енергію та цінність, а не пригнічення.

Інші цікаві матеріали про стосунки

Як писав УНІАН, експерти назвали три види брехні, які підуть на користь вашим стосункам. Існують ситуації, коли правда нашкодить, а брехня буде корисною.

Також ми розповідали, які фрази краще ніколи не говорити партнеру. Фахівці відзначили, що ці фрази насправді дуже поширені, але вони негативно впливають на взаємини.

Вас також можуть зацікавити новини: