Фільмографія режисера налічує понад 60 картин / Фото з відкритих джерел

У віці 96 років помер режисер Йонас Мекас, якого називають "хрещеним батьком" авангардного кіно. Він помер у своєму будинку в Нью-Йорку. Про це йдеться на сторінці кінематографіста у Facebook.

Серце Йонаса зупинилося вранці 23 січня. У цей момент режисер перебував з родиною.

Йонас Мекас народився 24 грудня 1922 року в литовському селі Семенішки. У 1949 році переїхав до США, де разом зі своїм братом заснував журнал авангардного кіно Film Culture. Через кілька років разом з іншими авангардистами створив Кооператив кінематографістів.

Відео дня

Фільмографія режисера налічує понад 60 картин. Найвідоміші його фільми - "Спогади про поїздку до Литви", "Щоденники, нотатки і шкіци", «Рухаючись вперед, іноді я бачив короткі проблиски краси", "Зброя дерев", «Народження нації", "Втрати, втрати, втрати".

Мекас також займався організацією кінофестивалів та писав критичні статті про кіно. Крім того, співпрацював з безліччю найвідоміших представників американської культури - Енді Уорхолом, Джоном Ленноном, Йоко Оно, Сальвадором Далі та іншими.

Мекас - володар двох французьких орденів Мистецтв і літератури, а також Національної премії Литви в галузі літератури та мистецтва.

Як повідомляв УНІАН, раніше стало відомо про смерть зірки фільму "Тупий та ще топіший".