Стиліст Андрій Попов / Скріншот Instagram

Андрію, розкажіть, які головні тренди будуть навесні 2024?

Насправді, зараз складно говорити саме про тренди, тому що частіше говорять про fashion core, так звані, швидкоплинні тренди. Це міні-тенденції, які приходять і йдуть.

Про весну 2024 можна сказати, що більш популярними будуть кольори, а не форми і фасони. Незважаючи на те, що колір року Peach Fuzz (персиковий пух), стилісти більше схиляються до темно-вишневого і оливкового кольорів. Наприклад, на початку зими на піку популярності був total red, але зараз більше віддають перевагу іншим відтінкам.

Відео дня

Якщо говорити про силуети, то в тренді будуть більш жіночні, підкреслена лінія талії, відсилання до діорівського new look.

По взуттю - зручне, на низькому ходу. Я б рекомендував звернути увагу на балетки.

Які п'ять речей обов'язково повинні бути в гардеробі кожної модниці цієї весни?

Номер один - великий палантин або шарф. По-друге, маленька трикотажна шапочка, схожа на плавальну. По-третє, я б радив придбати приталений жилет, який підкреслить жіночність. Також варто звернути увагу на кольорові колготки, але не червоні, як я вже говорив. І ще один тренд - рукавички за поясом. Він може бути середньої ширини. Такий пояс ідеально поєднується з пальто або навіть пуховиком. А головний плюс в тому, що ви не втратите свої рукавички.

Ви сказали, що в моду повертаються балетки, які ми кілька років не бачили і не чули. Якось про них всі забули. Чому зараз вони знову в тренді?

Мода циклічна, і те, що стосується балеток, зараз в цілому підйом у всьому світі. Чомусь люди почали цікавитися балетними елементами. Кілька сезонів тому були популярні балетні пачки, тому чи не на кожній модниці можна було побачити сукню або спідницю такого фасону. 

Я б не говорив, що це саме тенденція, я б назвав це кором. Балетки, насправді, дуже зручні. А зараз дизайнери експериментують з різними матеріалами - шкіра, штучна шкіра, замш, тканинні балетки.

До слова, ще один кор, який прийшов до нас з осені - вовняні шкарпетки під балетки. Навіть Prada випустила колекцію з таким трендом. При цьому їх можна комбінувати не тільки з балетками, але і з босоніжками.

Даша Квіткова носить балетки / скріншот Instagram

Цікаво... Раніше багато сміялися над шкарпетками під босоніжки, а зараз це стало мегапопулярним...

Насправді, цьому тренду вже років 5. Завдяки шкарпеткам, взуття не натирає ноги. Плюс до всього в вовняних шкарпетках тепло, а яскраві кольори піднімають настрій навіть в найбільш похмуру погоду.

Давайте трохи поговоримо про джинси. На які моделі варто звернути увагу?

Слава Богу, низька посадка з 90-х не прижилася, тому популярною буде висока. Також варто звернути увагу на широкі джинси, джинси-кльош, але в межах розумного. В тренді залишаються джинси-баггі, укорочені джинси і потертості. Що стосується останнього, то чим більше - тим краще.

Модні джинси 2024 / скріншот Instagram

Зовсім скоро дівчата знімуть затишні і теплі спортивні костюми і почнуть одягати сукні. Які будуть в тренді?

Я б віддав перевагу жіночним силуетам, посиленій лінії плеча, натуральній тканині - юавовна, шовк, льон, трикотаж. Що стосується принта, то в моді залишається квітковий і горох. 

Які речі, на вашу думку, мають дорогий вигляд?

Я завжди кажу, що максимально дорогий вигляд має природність. Якщо говорити саме про речі, то вони повинні бути без якихось видимих дефектів. Наприклад, якщо у вас є якісний вовняний светр, то він повинен бути без катишків, без налиплих волосків. 

Не менш актуальними і дорогими будуть офісні костюми - брюки-сигарети і приталений піджак, а не оверсайз. І, звичайно, аксесуари. 

Що ви можете порадити при виборі аксесуарів?

Ультрамодними будуть або дуже маленькі, або дуже великі сумки, класична стримана форма годинника, браслети і сережки з перлами. До речі, ще в минулому році перли стали трендом. Вони підходять під все - як під класичний одяг, так і під спортивний. 

Чокер з перлами / скріншот Instagram

А ланцюги залишаються в моді?

Не особливо, але якщо у вас street look або анімалістичний, то можуть бути ланцюги. Але в цілому від них варто відмовитися на користь знову-таки перлів. 

Перша леді України Олена Зеленська вже давно стала іконою стилю в нашій країні. А зараз їй на п'яти наступає дружина екс-головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного - Олена. Як ви оцінюєте стиль цих жінок?

У Олени Залужної дуже стриманий класичний стиль. Мені найбільше подобається те, що 90% гардероба і Олени Залужної, і нашої першої леді Олени Зеленської складається з українських брендів. 

Що стосується Зеленської, то я б не сказав, що її стиль дуже змінився за час війни. Він, скоріше, став більш продуманим. Можливо, стиліст, який займається її одягом, більше вкладається в речі, які поза трендів. Він підкреслює її стиль і індивідуальність.

Ті речі, які є у першої леді, можна комбінувати і з іншими, створювати нові капсули. Тобто це дуже правильно і продумано. Зі стилістичної точки зору, до жодного виходу Зеленської причепитися неможливо.

Олена Залужна з'явилася в стильному костюмі / фото ОПУ

Давайте тепер визначимо головні антитренди весни.

Низька посадка, яка була дуже популярною минулої весни, обтислі силуети і стрип-платформи. 

Не всі українці можуть дозволити собі дорого одягатися. Дайте пораду, як економити на речах.

Є проста формула. Наприклад, вам потрібні джинси. Вони коштують 3000 гривень. Ви думаєте, скільки разів ви їх одягнете. Припустимо, 20 разів за місяць. У рік це виходить 240 разів. Тепер ділимо вартість речі на кількість виходів. Виходить - майже 13 гривень за один вихід. При цьому якісні джинси прослужать вам дуже довго.

А якщо стоїть питання у виборі вечірньої сукні за 3000 гривень, яку ви одягнете один або два рази, то зрозуміло, що від такої покупки можна утриматися.

Тобто я б витрачав гроші на повсякденні речі, які ви будете носити найчастіше.

Не секрет, що серед молоді є любителі секонд-хенду. Я неодноразово чула, що там можна знайти просто скарб, а не річ. Що ви думаєте з цього приводу?

Дійсно, так і є. Але на це потрібен час, тому що так відразу щось стильне підібрати - дуже складно. До того ж це бюджетно. 

Цікаво, що вже давно є такий тренд, який називають бомж-стайл. І якщо ви хочете спробувати впровадити такий образ в своє життя, то секонд-хенд вам в цьому допоможе. Не варто лякатися назви цього стилю, тому що, насправді, він комфортний в носінні, не сковує рухи, досить часто має стильний вигляд. В цілому він з'явився як антагонізм вилізаним і дорогим "лукам".