Поняття про жіночу красу мінялися у різні епохи / фото flickr.com/58042491@N02

Ідеали краси не раз змінювалися, і це складно не помітити - зовсім недавно багато дівчат морили себе дієтами, щоб буквально світитися від худорлявості, а пізніше почали активно працювати над тим, щоб набрати м'язову масу й стати рельєфнішими.

Поняття "ідеальна зовнішність" зараз дуже розмите, оскільки через інтернет поширюється безліч інформації, люди ловлять нові тренди й більше звертають увагу не на моду, а на те, щоб сформувати індивідуальний стиль.

Тим часом, експерти в сфері краси все ж знайшли типаж, який називають ідеалом краси 21 століття.

Відео дня

Хто еталон краси зараз

На думку експертів, ідеальною ще довгий час буде вважатися зовнішність, яка підходить під типаж noble face (в перекладі з англійської "noble" означає величний, а face - "обличчя").

Люди з таким типажем природні - тобто їхня зовнішність не була змінена пластичними хірургами. Типаж noble face можна розпізнати по благородним рисам обличчя, виразному погляду, високому чолу, гармонійному носу і натуральним губам.

У різні епохи були дуже різні поняття про жіночу красу / фото flickr.com/lexvolkov

Примітно, що нинішній ідеал краси - це не тільки зовнішня оболонка. Щоб людина була насправді гарною, вона також має бути наділеною інтелектом. Саме наявність неабиякого розуму допомагає дівчатам усвідомити свою природну красу, підкреслити її й пишається нею.

Варто зазначити, що зовнішній ідеал краси 2022 вже визначив онлайн-журнал Nubia. Журналісти протягом 5 місяців проводили глобальне опитування - було нараховано понад один мільйон голосів з 116 держав. За результатами опитування, найкрасивішою жінкою на землі в поточному році визнали південнокорейську актрису та співачку - 27-річну Кім Джису.

Кім Джису назвали найкрасивішою жінкою на планеті у 2022 році / скріншот

Ідеал краси в різні епохи

У Стародавній Греції (III тис. до нашої ери - 600-ті роки нашої ери) і в Стародавньому Римі (753 рік до н.е. - 476 рік) цінували красу тіла. За часів Античності красивим вважалося пропорційне й симетричне тіло, його не соромилися виставляти напоказ у всій красі. Стародавні греки цінували рудоволосих жінок, а також представниць прекрасної статі з білими руками й широкими стегнами.

Стародавнім грекам подобалися руді жінки / фото flickr.com/ennya2000

В Європі в Середньовіччі (500 - 1500 роки) канони краси тривалий час диктувала церква, тому показувати принади тіла було не прийнято. Душа була на першому місці, а тіло вважали просто її вмістилищем. У той час красивими вважали жінок, у яких майже не було талії й були маленькі груди. Варто зазначити, що рудих жінок часто називали відьмами.

Чоловіки пильно дивилися на шкіру жінки, якщо вона чиста - вважалося, що жінка не хворіла якоюсь заразою й зможе народити здорових дітей.

У Середньовіччі красивими називали жінок з маленькими грудьми / фото flickr.com/archeon

Дуже відрізнялися поняття про красу в Китаї. У Піднебесній вважалося, що негарно, якщо у дівчат великі ноги. Дівчаткам ламали кістки стоп і бинтували ноги. У результаті травми стопи не росли. Такий звичай в Китаї був популярний з початку X до початку XX століття.

У Китаї красивими вважалися дівчата з мініатюрною стопою / фото flickr.com/25543802@N04

Наприкінці Середньовіччя і на початку епохи Нового часу (тривала до початку XX століття) розвивався культурно-філософський рух, який опирався на спадщину Античності та ідеали гуманізму, - його назвали епоха Відродження (Ренесанс).

В епоху Відродження в Європі красивими вважалися здорові люди, у яких був ледь помітний живіт й округлі плечі. У той час засмагу вважали ознакою неблагородного походження, тому дівчата намагалися ховатися від Сонця.

На початку епохи Нового часу серед дівчат було модно мати пишні форми / фото flickr.com/thebenthos

Пізніше - до XVII століття, красивими називали пишнотілих дівчат. Примітно, що целюліт був одним з ознак краси. Вважалося, що він свідчить про сите життя.

У XVIII столітті в Європі почали шанувати юність, тонку талію й маленьку ніжку - дами почали використовувати рум'яна, туфлі із зігнутим каблуком і корсети. Бути природною у той час було немодно. Пізніше дами ненадовго відмовилися від корсетів.

У XIX столітті знову було модно затягувати свою талію корсетом. Також красивим вважалося, якщо в одязі у дівчини оголені плечі, а біля скронь завиті локони волосся.

У XIX столітті модниці оголювали свої плечі / фото flickr.com/8_8/

На початку XX століття красивими вважали дівчат з виразними стегнами, тонкою талією і пишним бюстом.

На сході ідеали краси відрізняються від тих, які звичні європейцям. Китаянки вважають найкрасивішим обличчя овальної форми, на якому є плавна лінія підборіддя.

Азіатським народам більш властива кругла форма обличчя, але китаянки не здаються і різними методами намагаються досягти свого ідеалу.

Китаянки хочуть мати овальну форму обличчя / фото flickr.com/131416380@N02

У Південній Кореї красивими вважають струнких і високих людей з невеликим, овальним обличчям V-подібної форми, великими очима й світлою шкірою.

У Південній Кореї людям подобається світла шкіра / фото flickr.com/robertborden

Ідеал краси в Японії такий - вважають ідеальними жінок невисокого зросту, які мають маленькі груди й тонкі руки. У країні також здавна вважають світлу шкіру одною з ознак краси. Ще японцям подобаються люди з великими очима.

В Японії красивими називають худеньких жінок з маленьким бюстом / фото flickr.com/julian22000

Поняття про красу часто змінювалися, але варто звернути увагу на один факт - сутулість в моду не входила. Красива постава завжди прикрашала й прикрашає людину, як і високий інтелектувальний рівень, доброта та здатність щиро співчувати іншим.

Вас також можуть зацікавити новини: