Синоптик упевнений: температура буде трохи вище, ніж зазвичай / фото УНІАН

Лютий - тепліший місяць, ніж січень. Але в окремі періоди можуть бути короткочасні сильні морози, до -30°.

Про це повідомив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, передає "Сегодня".

Читайте такожСиноптик розповіла, чи чекають на Україну найближчим часом екстремальні морози

Відео дня

"В Україні все більше проявляються тенденції глобального потепління, тому середньомісячна температура повітря очікується на 1,5°-2° вище середніх багаторічних значень. Це від -3° до +1 °, в Криму до +3°", - уточнив Анатолій Прокопенко.

А ось з опадами не складеться: хоча сніг ще буде, але його може випасти менше норми, це від 25 до 58 см снігу на весь місяць. Наймалосніжнішими виявляться східні області. У гірських районах Закарпаття та горах Криму до 73-110 мм опади очікуються в межах середніх багаторічних значень: від 73 см до 1,1 м снігу.

Ситуацію з опадами можуть поліпшити циклони з Середземномор'я, ймовірність їх проходження через Україну досить висока. Перш за все це стосується південних областей.

За даними багаторічних спостережень синоптиків Укргідрометцентру, абсолютний мінімум температури повітря в лютому -39°, на півдні України та на Закарпатті -23° і -34°. Абсолютний максимум температури +20°, на Прикарпатті, в південній частині країни - до +24°.

Прогноз на лютий від народного синоптика Леоніда Горбаня

У лютому буде кілька періодів морозів і потепління.

Так, згідно з прогнозами синоптика, перша декада лютого буде холодною і сніжною.

"1 лютого можливий мороз 14 градусів. Але щодня температура буде підвищуватися в середньому на 1-2 градуси, і вже до 10 лютого істотно потеплішає, вдень буде близько нуля. Сніг очікується 2, 3, 6, 7, 9 і 10 лютого", - розповів синоптик Леонід Горбань.

За його словами, в період з 11 по 20 лютого прогнозується нове похолодання. Найхолоднішим днем другої декади буде 16 лютого, коли денна температура опуститься до -9°, нічна - до -17°...-13°.

"Після цього почнеться швидке збільшення температури, яка до 20 лютого перетне нульову позначку і стане плюсовою. Друга декада лютого буде малосніжною", - упевнений він.

А ось третя декада лютого, на думку синоптика, очікується порівняно теплою. У цей період температура буде коливатися в діапазоні від -1° до +1°. Сніг з дощем можливий 25 і 27 лютого.