Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пропонує президенту України Володимиру Зеленському розірвати дипломатичні відносини з Іраном.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав під час онлайн-брифінгу.

Глава МЗС відзначив, що "дії Ірану - це підлість та брехня, яку ми не будемо терпіти". "Адже усі ці дії Іран зробив, паралельно розповідаючи нам про те, що він проти війни, і не буде підтримувати зброєю жодну із сторін", - сказав глава МЗС.

Відео дня

"Тегеран несе повну відповідальність за руйнацію відносин з Україною. З врахуванням численних руйнувань, завданих іранськими дронами цивільній інфраструктурі України, смертей та страждань, завданих нашому народу, а також у зв'язку з появою повідомлень про можливе продовження постачань Іраном зброї Росії, я вношу на розгляд президента України пропозицію про розірвання дипломатичних відносин з Іраном", - наголосив Кулеба.

"Ми ніколи не займали антиіранську позицію. Але після того, як Іран став співучасником злочину агресії та злочинів Росії на нашій території, ми сьогодні займемо дуже чітку і чесну позицію. Припинить Іран постачати зброю Росії - будемо говорити про відновлення усього комплексу відносин", - заявив Кулеба.

Роль Ірану у війні Росії проти України

У середині серпня стало відомо, що РФ придбала у іранської сторони тисячу дронів, зокрема, дрони-камікадзе. Офіційно Іран продовжує заперечувати надання безпілотників РФ. На тлі цього Україна звернулася до Ізраїлю з проханням поділитися розвідданими про будь-яку підтримку, яку Іран надає російським військовим у війні.

Як повідомив президент України Володимир Зеленський, за даними української розвідки, в цілому Росія замовила в Ірані 2400 безпілотників.

Перший Іранський дрон захисники України збили 13 вересня в Харківській області. А 23 вересня українські зенітники збили ударний безпілотник Mohajer-6, Тепер цей безпілотний літальний апарат використовують ВСУ.

10 і 11 жовтня російські війська масовано атакували Україну. Крім різних типів ракет, використовувалися і дрони-камікадзе. Ворог направив дрони на Кривий Ріг для атаки на критичну інфраструктуру, у Вінницькій області атакували теплоелектростанцію.

14 жовтня до Дня захисників і захисниць України за ініціативи United24, Монобанка і волонтера Ігоря Лаченкова був запущений збір коштів на закупівлю "Ловця Шахедов" – системи протидії дронам, яка допоможе знищувати ворожі безпілотні літальні апарати.

Українці менш ніж за дві доби змогли зібрати понад 150 мільйонів гривень на антидронну систему захисту.

Вас також можуть зацікавити новини: