Свято 8 березня стало символом фемінізму й антисексизму / фото УНІАН

Багато жінок в Україні та світі щороку святкують 8 березня, і ще більше людей щорічно задаються питанням, хто придумав Міжнародний жіночий день 8 березня і яка історія свята.

Міжнародний жіночий день 8 березня: що за свято

8 березня Вікіпедія називає Міжнародним жіночим днем, який відзначається щорічно в низці країн світу. Історично з'явилося як день солідарності жінок у багатьох країнах у боротьбі за рівність прав і емансипацію. З березня 1975 року Міжнародний жіночий день відзначається в ООН.

В цей день жінки усіх континентів, нерідко розділені національними кордонами або етнічними, мовними, культурними, економічними і політичними відмінностями, мають можливість зібратися разом і згадати про традиції, які уособлює собою, принаймні, кілька десятиліть боротьби за рівність, справедливість, мир і розвиток.

Відео дня

Свято 8 березня стало символом фемінізму й антисексизму. У деяких країнах, у яких відзначається день 8 березня, жінки отримують подарунки та квіти. Цей жест феміністки, однак, знаходять недоречним, оскільки вважають, що день повинен привернути увагу до гендерної нерівності.

Феміністки вважають, що день повинен привернути увагу до гендерної нерівності / фото УНІАН

За останні 100 років свято 8 березня проявило себе в різних формах: від проголошення виборчих прав жінок, до акцентування уваги на проявах жорстокості по відношенню до жінок 21 століття.

Міжнародний жіночий день: історія свята 8 березня

Незважаючи на те, що жіночі марші, протести і страйки проводилися з 1909 року, жодна з подій не припадала на 8 березня. Найперший Жіночий день був відзначений 28 лютого 1909 року в Нью-Йорку, і був організований Соціалістичною Партією Америки в пам'ять про страйк 1908 року Міжнародної жіночої профспілки працівників швейної промисловості.

Вважається, що Міжнародний жіночий день 8 березня був придуманий Кларою Цеткін (Соціал-демократична партія Німеччини) на великій жіночій зустрічі, організованій Соціалістичним Інтернаціоналом в Копенгагені 26 і 27 серпня 1910 року. Понад 100 учасників з 17 країн вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день - день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні й соціальні права.

Читайте також8 березня в Україні: скільки будемо відпочивати в 2019 році (календар)

Тим не менш, точна дата Міжнародного жіночого дня на тій конференції так і не була визначена.

Перший Міжнародний жіночий день був проведений 19 березня 1911 року - жінки претендували на право голосувати, право на працю і вимагали покласти край дискримінації на роботі. Цей день відзначався в Німецькій імперії, Австро-Угорщині, Швейцарії та Данії в різні дні. Більше мільйона людей взяли участь у мітингах.

Дата святкування 8 березня може бути приурочена до однієї або кількох подій. Так, існує думка, що перший в історії «марш порожніх каструль» текстильщиц Нью-Йорка, що пройшов 8 березня 1857 року, став однією з передумов святкування Міжнародного жіночого дня.

Під час маршу вони били в ці самі каструлі, вимагаючи надати їм 10-годинний робочий день замість 16-годинного, рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право. Ця ж версія говорить і про відому німецьку комуністку Клару Цеткін.

Існує й інша, більш скандальна версія походження свята 8 березня. В 1857 році в Нью-Йорку жінки дійсно протестували, але були це не текстильниці, а повії. Вони вимагали виплатити зарплату матросам, адже ті користувалися їх послугами і не мали грошей заплатити.

Ще пізніше, 8 березня 1894, у Парижі відбулася ще одна демонстрація повій. На цей раз вони вимагали визнати їх права нарівні з тими працівницями сфери послуг, які шиють одяг або печуть хліб, і заснувати спеціальні профспілки.

Схожі акції пройшли в 1895 році в Чикаго, а в 1896 році в Нью-Йорку. Ці протести й стали передумовою пам'ятного з'їзду суфражисток в 1910 році, де і було вирішено оголосити 8 березня Міжнародним жіночим днем так, як це запропонувала Цеткін. До речі, сама ж Клара Цеткін також брала участь у подібних акціях. У 1910 році разом зі своєю подругою Розою Люксембург вона вивела на вулиці німецьких міст повій з вимогою припинити безчинства поліції. Ось тільки в радянській версії "повій" замінили на "трудящих жінок".

Якою б не була справжня історія цього дня, 8 березня вже давно стало символом краси, ніжності, жіночності й весни.

8 березня Україна 2019

Хоча свято 8 березня в 2019 році сприймається більше як комуністичний пережиток, ніж справжнє вираження феміністського руху, у низці держав 8 березня залишається державним святом. Серед цих держав і Україна. Поки що більшість українців не готова відмовлятися від святкування 8 березня.

Тим не менш, у лютому 2017 року Український інститут національної пам'яті (УІНП) розробив пропозиції щодо декомунізації календаря державних свят. Замість вихідного дня 8 березня було запропоновано встановити вихідний Шевченківський день (9 березня).

Замість вихідного 8 березня було запропоновано встановити вихідний Шевченківський день (9 березня) / фото УНІАН

У переліку від УІНП є свято, яке запланований як альтернатива 8 березня. Мова йде про День матері (друга неділя травня). Однак це державне свято заплановане як робочий день.

Також командою УІНП запропоновано зробити ще одне свято, який може виступати як заміна 8 березня. У середині вересня може з'явитися День сім'ї, який заплановано зробити державним вихідним днем.

8 березня привітання зі святом

Зараз свято втратило первісне політичне забарвлення і перетворилося в квітковий день вшанування прекрасних дам. В цей день чоловіки вітають жінок зі святом жіночності, краси та приходу справжньої весни.

Раніше ми вже підібрали для вас красиві, прикольні й оригінальні привітання з 8 березня.

фото УНІАН

***

В це чудове жіноче свято хочеться побажати тільки позитивних емоцій, безмежного щастя і міцного здоров'я. Нехай негаразди обходять стороною, а кожен день буде приводом для нової радості.

***

Від усього серця вітаю з цим чудовим жіночим днем — 8 Березня. Побажати хочу пишноти душі й чарівної краси, насиченого життя та успішної діяльності, щирої любові і радісних емоцій, миттєвостей щастя і виконання потаємної мрії.

***

Дорога матусю! Сьогодні день, коли мені б хотілося нагадати тобі про те, що ти найкраща, найважливіша людина для мене. Спасибі величезне за все, чому ти мене навчила. За все, що подарувала і показала в житті. Вітаю тебе з 8 Березня, люба моя. Будь такою ж красивою жінкою, такою ж доброю людиною і такою ж гарною мамою. Зі святом!