В Україні готуються до легалізації грального бізнесу / фото УНІАН

Обмеження не для всіх. Як нелегальні гральні зали запрацювали під час карантину, а поліція цього "не помітила"

23:04, 18.05.2020
8 хв.

Україна - за крок від легалізації грального бізнесу. Та поки народні депутати допрацьовували відповідний законопроект до другого читання, заборонені в країні гральні зали спокійно працювали. Не виключено, що під прикриттям поліції.

«Гроші» зустрічаються з Олександром пізно ввечері в одному із парків у спальному районі столиці. Чоловік ховає обличчя під маскою й капюшоном. І весь час озирається на перехожих. Саша звик «жити у масці», адже ні дружина, ні друзі не мають жодного уявлення про те, куди він щовечора ходить на роботу і чим займається.

Олександр – оператор в лотерейному залі, не афішує своєї «роботи» навіть близьким / фото УНІАН

Ледь не половину свого життя, вже 20 років, він працює у сфері грального бізнесу – оператором в лотерейному залі. «Легенда» для рідних і близьких – він начебто менеджер з обслуговування. «Щось відвезти, щось привезти, є нічні зміни», - розповідає він «Грошам».

Насправді ж він демонструє ігри, «заманює» клієнтів, щоб ті програвали більше грошей.

Відео дня

Олександр застав ще ті часи, коли гральний бізнес то був законним, то сірим, то зовсім кримінальним. І ось, нарешті, чотири місяці тому оголосили – легалізації бути! Верховна Рада зробила до цього перший крок, проголосувавши за відповідний законопроект у першому читанні.

Після цього всі заклади публічно, демонстративно та голосно зачинили ледь не за один день.

Саша втратив роботу. Зарплатню йому не виплачують, бо працювали підпільно, за чорну готівку.

«Середня зарплата була від 15 тисяч і вище. В залежності від клієнтів та від доходу залу. Могло бути й 40 тисяч. Але за останній місяць не розрахувались. Та й нічого не доведеш, це ж не офіційно все», - розповідає він.

«Гроші» вже розповідали про те, як працює підпільний та сірий гральний бізнес.

Річний прибуток лише лотерейних залів сягав майже двох мільярдів гривень.

Врешті, у грудні минулого року почалася боротьба за легалізацію, за те – де можуть бути розміщені казино, лотерейні зали, кому дадуть ліцензію, а кому – ні. Законопроект має багато нюансів і його впровадження справа не швидка. Тому виникає питання: невже ці сірі та чорні заклади, які в день заробляли сотні тисяч гривень готівкою, тепер просто тихенько сидітимуть і чекатимуть легалізації, втрачаючи свої заробітки?

Протягом декількох місяців «Гроші» їздили за різними адресами, де, за інформацією інсайдерів, підпільно знову відкривалися лотереї. Ми пильно слідкували, іноді явно бачили ознаки того, що заклад – працює.  Бачили клієнтів, працівників... Але самі не могли потрапити в середину. До сьогодні…

У ще донедавна безробітного Олександра знову з’являється робота. Він розповідає, що вже два місяці зали гральних автоматів спокійно працюють.

Наприклад, на Лівобережній у Києві таких підпільних залів шість. На Оболоні та Мінській, приблизно, п’ять. І так – в кожному районі столиці.

Але як таке може бути? Невже ніхто не помічає?

«Залів залишилося менше. Мають виживати ті, хто заплатив», - розповідає Саша.

Скільки ж тепер платять? І кому?

«На сьогодні від 75 до 100 тисяч гривень платиться поліції. Я вибачаюсь, але це так – платиться поліції», - підкреслює голова громадської організації з підтримки легалізації грального бізнесу в Україні Олена Мочалова.

Кількість залів меншає, а от апетити тих, хто їх кришує, ні. Адже Олександр називає ще більші суми: «Раніше це було, приблизно, 10 тисяч доларів на місяць. Зараз точно не може сказати. Все під прикриттям наших ментів, точніше, поліції».

За словами Олександра, ці підпільні зали готуються масштабно відчинятися. І впевнені, що будуть працювати, на 100%.

Наразі ж працюють у режимі суворої секретності. Біля кожного такого закладу і в день, і в ночі чергують так звані «фішки». Це можуть бути жінки, молоді хлопці або дівчата. Їхній заробіток за день – тисяча гривень. Їхнє завдання: коли приходить клієнт, слідкувати, чи немає за ним хвоста, чи не підозрілий він.

Кожного клієнта перевіряють. Недостатньо мати знайомого чи номер телефону закладу. Щоб вам дозволити зіграти «у підпіллі», ваш номер обов’язково має бути забитий в їх базу.

«Гроші» вигадали, як обійти контроль і потрапити до грального залу. Коли сходили «у розвідку», побачили приміщення дуже схоже на МАФ чи склад, всередині заставлене комп’ютерами, сидять гравці…

Гральний заклад ззовні схожий на МАФ чи склад / фото УНІАН

За день вирішуємо повернутися. Але цього разу з підкріпленням – ззовні теж пильнуватимуть агенти «Грошей». Домовляємось, що, як тільки агент «Грошей» опиниться всередині і почне грати, інший агент викличе поліцію з приводу того, що тут розміщено незаконний гральний заклад…

У залі напівтемрява. Крім «Грошей» тут ще десь 4-5 гравців і персонал - жінка касир та менеджер. Починаємо грати, наші колеги викликають поліцію, яка, на диво, приїжджає швидко. Тільки от заходити до закладу правоохоронці не поспішають. Пояснюють, що не будуть зламувати двері грального залу, маючи лише свідчення однієї людини, яка повідомляє про правопорушення.

Іншими словами, поки потенційні злочинці самостійно не відкриють зсередини двері, поліція нічого не зробить. Виходить, якби агентів «Грошей» не було всередині грального закладу, поліцейські просто б пішли?..

Виходить, якби агентів «Грошей» не було всередині грального закладу, поліцейські просто б пішли? / фото УНІАН

А поки поліція з’ясовує стосунки з нашими колегами, всередині грального залу вимикають гучну музику і просять всіх клієнтів поводитися тихо. Розрахунок на те, що правоохоронці просто стомляться стукати і підуть геть. Доводиться розкриватися і самостійно відчиняти двері: «Заходьте, поки всі не розійшлися. У нас все зняте на камеру».

Та проходить буквально 30 секунд і зал порожніє. Поки «Гроші» відчиняли двері поліції, інших клієнтів вивели через «чорний хід». Але персонал на місці. Правда, дівчина, яка ще 10 хвилин тому пояснювала клієнтам, як грати, зараз не може пояснити, що вона тут робить. А жінка-касир, яка приймала гроші, весь час на телефоні. Схоже, доповідає власникам про облаву журналістів.

Цікаво, що працівники підпільного закладу зовсім не відчувають небезпеки, з поліцією поводяться нахабно. Знають, що їм нічого не буде?

Працівники підпільного закладу зовсім не відчувають небезпеки, з поліцією поводяться нахабно / фото УНІАН

Тим часом, знадвору за ситуацією наглядають якісь ніндзя - повністю одягненні у чорне хлопці. А рятувати робітників залу від зайвих слів приїжджає чоловік, який називає себе адвокатом. Втім, представлятися він відмовляється.

«Це ваше приміщення? Кого ви захищаєте», - питаємо у нього.

«Вас захищаю. Припиніть протиправні дії. Я вас захищаю від подальших наслідків», - каже він.

Чоловік всіма силами боронить підпільний заклад від зйомок журналістів: хоче зачинити двері, виштовхує нас, не дає пройти, блокує і загалом поводиться дуже зухвало.

Втім, пізно. Слідча оперативна група вже конфісковує всі комп’ютери.

Слідча оперативна група конфісковує всі комп’ютери / фото УНІАН
Слідча оперативна група конфісковує всі комп’ютери / фото УНІАН

Врешті, адвокат заявляє, що представляє інтереси ТОВ «Лото Плюс», однак документів нам не показує. У реєстрі бачимо, що фірма, зокрема, займається орендою приміщень.

Скріншот
скріншот

За словами Олени Мочалової, це стандартна схема, щоб уникнути кримінальної відповідальності. «Якщо не буде якоїсь ТОВки, на яку буде проведена ця діяльність, на яку буде оренда, може, якісь акти балансу, мовляв, ця ТОВка тут працює, а я не знаю, я обслуговую просто ці комп’ютери, сюди приходять якісь люди, тут є інтернет, і все... Поки ТОВку знайдуть, це інша стаття кримінального кодексу», - пояснює вона.

Немає фізичної особи, яка вчинила злочин, є лише юридична. Ба більше, таку ТОВку ще спробуй знайди.

«Гроші» пишуть заяву у поліцію.

Але чим все це закінчиться? Справа у руках слідчого. «Вилучаємо все, що знаходиться. Речі, які можуть бути необхідними для подальшої експертизи», - каже нам слідчий Оболонського управління поліції Сергій Брік.

«Гроші» пишуть заяву у поліцію. Тепер справа у руках слідчого / фото УНІАН

Та чи вдасться йому довести справу до кінця? Чи... дозволять йому її довести до кінця? Ми продовжимо слідкувати за ситуацією.

А також продовжимо зачиняти нелегальні гральні заклади, доки парламентарі нарешті не приймуть у другому читанні багатостраждальний закон про легалізацію грального бізнесу.

Анна Чайка

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся