Чергова хвиля Covid-19 всадила українських учнів перед моніторами / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Освітній ступор. Чому дистанційка досі не вирішує проблем

20:15, 06.02.2022
6 хв.

Порожні класи, уроки в піжамах та навчання по зуму. Нині понад половина шкіл в Україні навчається дистанційно. Чергова хвиля Covid-19 знову всадила два мільйони українських учнів перед моніторами комп’ютерів. І хоч від першого онлайн-уроку в Україні минуло вже майже два роки, до дистанційки питання залишаються досі.

За два роки в батьків, вчителів, директорів шкіл та відповідальних у владі накопичилось одне до одного купа запитань. Тож ТСН.Тиждень поспілкувався з усіма учасниками освітнього процесу, зібрав найгостріші питання та спробував знайти на них відповіді. Тож, що потрібно зробити, аби дистанційка нарешті влаштувала усіх?

Батьки: якісні уроки, знання та здоров’я

Батьки не в захваті від викладання онлайн. "Вчителі просто надсилають домашні завдання, батькам доводиться самим пояснювати, або репетитора наймати. Може, ці кошти, які платяться вчителям, і які не проводять уроки, платити батькам, щоб вони платили репетиторам?", - розповідає ТСН.Тижню співзасновниця ГО "Смарт Освіта", мата трьох дітей Оксана Макаренко.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, написати на аркуші параграфи, сфотографувати і кинути у вайбер – це не дистанційне навчання, а профанація. "Є стаття 26 закону України про освіту, відповідно до якої, директор відповідає за це!!! Він має організувати все так, щоб вчителі працювали", - каже він ТСН.Тижню.

Відео дня

Однак батьки нарікають на погану організацію з боку шкільних адміністрацій.

"Коли іноземна мова, клас ділиться на дві групи. І коли одна вчителька захворіла... чому не можна об’єднати ці групи?", - питає батько чотирьох дітей Богдан Цюваник.

У відповідь на це Сергій Горбачов і сам готовий поставити питання, "з боку вчителя": "А хто доплатить вчителю за те, що працює не з 12 дітьми, а з 30-ма? Вчитель також має права".

Діти цілодобово за компом. Втрачають зір, мають проблеми з хребтом. Та й психологічне здоров’я підлітків стрімко впало. Депресії помолодшали, й тепер  їх фіксують навіть у дев’ятирічних.

"Я не розумію, чому МОН лише гасить пожежі? А де планування, аналітична робота, прогнозування? В міністерстві є ціла армія науковців? Де розробка нових навчальних програм з урахування безпеки в інтернеті  й психологічного стану дітей?", - каже ТСН.Тижню Богдан Цюваник.

В МОН щодо цього відповідають: "Діє психологічна служба. В кожній школі є психолог і є соціальний педагог".

Та головне - за ці два роки стрімко впав рівень знань школярів. ЗНО з математики торік не склав кожен третій!

"Ми одне лічимо, інше калічимо. Ми намагалися убезпечити дітей від коронавірусу, а покалічили їх освіту.Хтось взагалі поміряв, що відбувається з навчанням? Яка якість? Як ці прогалини будемо долати?", - питає Оксана Макаренко.

Відповіді на ці питання в МОН немає: "Поки що висновків, про які можна говорити достеменно, немає".

фото ua.depositphotos.com

Вчителі: техніка та зарплати

А от вчителям найбільше болить відсутність інтерактивних електронних  підручників та єдиної зручної бази для дистанційки. Щоб і журнал можна вести, і уроки онлайн, і зв'язок тримати з батьками. І головне - досі  не виконана обіцянка влади про ноутбук для кожного педагога. Обіцяли купити понад 60 тисяч. Хоч вчителів - втричі більше. На це виділили майже мільярд.

"Цього не достатньо, бо такими темпами десь за три роки ми зможемо покрити потребу в ноутбуках для вчителів", - розповідає ТСН.Тижню Сергій Горбачов.

Вірус з дня-у-день відправляє на карантин і самих вчителів. Тож, уроки або скасовуються взагалі, або перекидаються на колег. І вони вже хочуть доплати.

"Працювати з класом 30 дітей онлайн – це дуже важко. Я вважаю, що за роботу під час дистанційки доплати потрібні", - каже ТСН.Тижню директор НВК.Київ Юрій Кільков.

Але поки, за словами Сергія Горбачова, Мінфін на такі закиди відповідає одне – коштів немає.

Читайте такожОнлайн не можна офлайн. Хто допоможе розв’язати проблему дистанційного навчання і повернути дітей за парти

І ще педагоги просять батьків зробити те, що неможливо на відстані - забезпечити мінімальну дисципліну он-лайн-учня.

"Ми часто бачимо порожні віконечка, діти встановлюють жабок, собачок… Дуже важко, коли ти сам з собою працюєш", - розповідає ТСН.Тижню вчитель української мови Олександр.

Його підтримують колеги, мовляв, діти не навчані навчатися. Вони не розкривають підручник та навіть не беруть його до рук.

фото ua.depositphotos.com

Директори: діалог з батьками та забезпечення учнів

У директорів, особливо  в регіонах, голова болить за дітей, які гаджетів взагалі не мають. "Що нам робити, коли немає інтернету, немає змоги у сім’ї придбати гаджет для дитини?", - ставить питання директор сільської школи в с. Гора Київської області.

В МОН на це відповідають, що це питання виходить за межі компетенції міністерства освіти.

В школах втомилися від розлючених батьків, які не мають, на кого діти дітей, а треба працювати. "Наприклад, двоє дітей захворіли на ковід, відзавтра клас на дистанційці. І одна мама каже: "Будете тут всією школою з моєю дитиною сидіти, я її нікуди не заберу"", - розповідає ТСН.Тижню директор однієї зі столичних шкіл Юрій Кільков.

"Мама, яка це зробила, грубо порушує законодавство, - переконує освітній омбудсмен Сергій Горбачов. – Є постанова Кабміну, яка зобов’язує директора школи діяти певним чином. Якщо мама незадоволена, нехай іде до суду".

Читайте такожПсихолог розказала, як безболісно повернути дитину до школи після дистанційки

Не знають керівники шкіл, де знайти математиків та фізиків. І дякують колегам, які викладають у зумі навіть з позитивним тестом. 

Звичайно, як би ми не критикували проблемний інтернет, відсутність гаджетів і недосконалі уроки по зуму, з дистанційкою все ж таки краще,  ніж просто сидіти на карантині. Утім, два роки пандемічної освіти зібрали чіткі запитання, на які досі немає відповіді: що таке ідеальний шкільний комплект учня і вчителя он-лайн школи, де його взяти, як батькам поєднати щоденну роботу і нагляд за дитиною в карантині, коли нарешті з'явиться комплексна платформа он-лайн школи?

МОН явно запізнюється з відповідями, роздратування батьків і вчителів підвищується… Та найгірше для держави - це отримати на виході ковідне покоління з низькою освітою. Наскільки близькою є така загроза, вже цього року покаже ЗНО.

Оксана Радіонова 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся