Поїзд "Київ – Хелм" є гарною альтернативою варшавському поїзду / фото прес-служби "Укрзалізниці"

Якщо немає квитків на поїзд "Київ – Варшава": альтернативний маршрут через Хелм

07:17, 24.12.2022
8 хв. Туризм

Найбільшою популярністю серед міжнародних маршрутів в українців наразі користується поїзд "Київ – Варшава". Однак, як би "Укрзалізниця" не намагалася боротися зі спекулянтами, придбати квитки на нього – задача не з легких через надвеликий попит. УНІАН.Туризм з власного досвіду розповість про чудову альтернативу цьому маршруту через польський Хелм.

Наразі найзручніше міжнародне залізничне сполучення Україна має з Польщею: тут і рейсів більше, і процес перетину кордону набагато зручніший, ніж, приміром, з Угорщиною. Тим не менш, на найбажаніший потяг до Польші купити квитки не так вже в просто.

Чому не можна придбати квитки на поїзд "Київ – Варшава"

Про варшавський поїзд серед українців вже давно ходять легенди, адже відхопити квитки на нього, та ще й на хороші місця – майже так само нереально, як побачити єдинорога. Якщо ви зайдете на онлайн-ресурси "Укрзалізниці" з бронювання квитків та виберете в пошуку квитки на рейс "Київ – Варшава", ви, скоріш за все, побачите надпис-вирок "По заданому Вами напрямку місць немає. Але Ви можете переглянути маршрути з пересадкою".

На початку листопада національний залізничний перевізник взявся якось вирішити цю проблему, коли перевів продаж квитків на цей рейс лише в онлайн-формат та максимально ускладнив процес їх обміну чи повернення. Мовляв, квитків немає через спекулянтів-шахраїв, які масово скуповують квитки і потім перепродають дорожче, а такі заходи мали б їх відвадити. Однак на ділі виявилося, що придбати квитки на варшавський поїзд легше не стало. І справа не лише у спекулянтах, але й в шаленому попиті на цей маршрут.

Відео дня

Ні, квитки на поїзд "Київ – Варшава" простим смертним купити можна, але для цього знадобиться попередньо спланована операція та трішечки везіння. Ось кілька лайфхаків.

Отже, за 20 діб до вашої поїздки, коли офіційно стартує попередній продаж квитків, вам потрібно буде відкрити сайт "Укрзалізниці" або її застосунок та рівно о 8:00 розпочати пошук (бажано за пару днів до цього ще потренуватися). В такому випадку у вас є шанс отримати квиток, якщо будете робити все чітко та злагоджено. При цьому повернути квитки у разі відмови від поїздки за цим маршрутом можна буде лише за спеціальною процедурою в касі.

Підсумовуємо. Якщо ви гарантовано плануєте поїздку до Варшави більш ніж за 20 діб до виїзду, то можна спробувати придбати квитки на варшавський поїзд вищезазначеним способом. Якщо це не ваш випадок – ви плануєте подорож спонтанно ближче до дати виїзду чи не впевнені у планах – то краще подумати над альтернативним маршрутом.

Це може бути або автобус прямо до Варшави, або ж поїзд за іншим маршрутом. В останньому випадку в українців є кілька варіантів.

Зокрема, можна спробувати доїхати через Перемишль, куди з України ходить чимало поїздів, причому не лише з Києва. Але тут варто розуміти, що прямих поїздів чи автобусів від Перемишля до Варшави немає, тож далі доведеться їхати з пересадкою або навіть кількома. Якщо ж ваш кінцевий пункт призначення не Варшава, а якесь інше місто – то Перемишль буде чудовим варіантом. Приміром, якщо їхати до Вроцлава чи Кракова.

Поїзд "Київ – Хелм": що варто знати

Якщо ж вам треба саме до польської столиці, то у нас є гарна новина – варшавський поїзд має доволі непогану альтернативу у вигляді маршруту "Київ – Хелм". Квитки на цей поїзд купити набагато легше, та й повернути у разі чого набагато простіше. Звісно, і в цьому випадку більше шансів отримати квитки, якщо купувати їх завчасно, однак і чатувати на сайті "Укрзалізниці" з 8 ранку за 20 діб до поїздки не доведеться.

Такий поїзд вирушає о 23:52 з Києва, а десь о 8:00 прибуває на кордон, і після двох перевірок паспортів вже близько 12:30 за польським часом ви опиняєтеся у Хелмі. Звісно, якщо не буде форс-мажорів, які призведуть до затримок.

Якщо все пройде за планом, то поїзд "Київ – Хелм" чудово підлаштований під рейс до Варшави, що вирушає з Хелму о 13:10 та прибуває до польської столиці близько 16:30. Перони розташовані поряд, а квитки можна придбати онлайн, в касі чи прямо в поїзді.

До речі, бувалі мандрівники кажуть, що цей поїзд зазвичай чекає на київський, якщо той раптом затримується. Адже, по факту, його основними пасажирами є саме українці.

При цьому поїзд з Хелму робить ще чимало зупинок на маршруті, в тому числі в Любліні та Дебліні, а після польської столиці він ще далі прямує до Кутно, Торуня, Бидгоща, Піли та ще кількох населених пунктів.

Поїзд з Хелму до Варшави йде трохи більше 3 годин / фото Марина Григоренко

Важливий нюанс. Якщо встигнете на варшавський поїзд до 13:10, то радимо потурбуватися про перекус і каву завчасно, адже в польських Інтерсіті далеко не завжди є буфети, як в наших поїздах. Якщо пощастить, то в якомусь з вагонів може бути облаштована невеличка точка зі снеками типу чіпсів, соломки чи печива. Також там можна купити гарячі чай чи каву. Тільки не надто розкочуйте губу – чай в пакетиках, а кава – розчинна зі стіків за 10 злотих. Загалом, якщо дуже голодні, то цілком пристойно, але якщо хочете чогось більш повноцінного – краще підготуйтеся, бо ви точно не матимете часу купити щось на вокзалі Хелму, а їхати до Варшави більше трьох годин.

Як варіант, напої можна купити у провідника київського поїзда в термочашку, також у нього є печиво, вафлі та інші дрібниці. Ну або ж можна взяти щось перекусити з України.

Якщо не хочете ризикувати, можна обрати наступний поїзд, який вирушає з Хелму о 18:45 та прибуває о 21:50 до Варшави, але він їде лише до станції "Варшава-Всходня". 

Хелм – невеличке, але симпатичне містечко / фото ua.depositphotos.com

Саме місто Хелм невеличке, однак доволі симпатичне. В принципі, обійти його можна за ті кілька годин, які у вас будуть до вечірнього поїзда до Варшави. Так, від вокзалу Хелму до центру міста йти близько 1,5 кілометрів, ще трохи далі буде головна цікавинка міста – Хелмський пагорб та Собор Різдва Пресвятої Богородиці. Також в місті можна щось перекусити.

Порівняння поїздів "Київ – Варшава" та "Київ – Хелм"

Прямий поїзд "Київ – Варшава" вирушає з української столиці о 19:26, а прибуває до Варшави вже о 10:12 з місцевим часом. Серед іншого на маршруті він робить зупинки у Хелмі та Люблені. Як ми вже вказали вище, хелмський вирушає зі столиці пізніше, а в дорозі по сумі він трохи довше якщо рахувати з переїздом до Варшави. Різниця не критична – лише в пару годин, але все ж ті, хто обмежені в часі – мають це розуміти.

По ціні комбінація "Київ – Хелм – Варшава" обійдеться трохи дешевше, ніж варшавський поїзд, якщо брати квитки завчасно – десь 1350 гривень (1200 грн до Хелму та 150 грн до Варшави) проти 1700 гривень. Дрібничка, але приємно. Якщо ж брати на місці в день відправлення, то квиток з Хелму до Варшави коштуватиме близько 450 гривень, тож по сумі вийде близько 1650 гривень, тобто фактично те саме, що й прямим поїздом.

Ще один нюанс – поїзд "Київ – Варшава" прибуває на станцію "Варшава-Всходня", тоді як поїзд з Хелму зупиняється у Варшаві на кількох зупинках, в тому числі на "Варшава-Центральна" та "Варшава-Заходня", тож тут ви зможете вибрати більш зручний для вас варіант. В цьому плані поїзд з пересадкою в Хелмі трохи зручніший.

До Хелму їздять ось такі вагони-трансформери / фото УНІАН (Олександр Синиця)

Водночас варто знати одну важливу особливість поїзду "Київ – Хелм": на цій лінії курсують вагони-трансформери. По-перше, в них доволі специфічна нумерація, тож треба уважно все перевірити, щоб не помилитися купе. По-друге, там трошки нестандартні купе, а тому доволі складно впихнути габаритні речі під нижню полицю. Тож найкраще їхати цим поїздом з рюкзаком чи невеликою сумкою. Сама конструкція купе теж незвична – полиці трансформуються з трьохмістних сидінь типу експрес на кушетки. Насправді, нічого складного, але якщо стикаєтеся з ними вперше, то спочатку можна не зорієнтуватися.

В поїздах-трансформерах дуже мало місця для багажу / фото Марина Григоренко

При цьому в поїзді "Київ – Варшава" теж дещо незвичні для українців купе – вони тримісні, де три полиці розташовані одна над одною. З одного боку, менше людей в купе, з іншого – тому, кому дістануться друга та третя полиці, доведеться або сидіти всю дорогу на своїх полицях, або дошкуляти пасажиру з першою полиці, якщо раптом всі троє їдуть окремо та не знайомі між собою.

***

Якщо раптом ви не змогли купити квитки на поїзд "Київ – Варшава", не варто засмучуватися, адже завжди є запасні варіанти, й їх навіть більше, ніж ви думаєте. При цьому деякі з них навіть мають переваги над основним маршрутом.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся