Київський зоопарк готується до літнього сезону / Фото УНІАН

Відновлюючи репутацію: що Київський зоопарк готує відвідувачам до літнього сезону

09:01, 27.04.2019
15 хв. Туризм

Попереду на українців чекають довгі травневі вихідні, та й погода нарешті встановилася тепла. А тому кияни і гості столиці підшукують, чим себе зайняти в ці дні. Один з варіантів – відправитися на прогулянку в Київський зоопарк. Тим більше, що за останні кілька років там була проведена помітна робота з поліпшення умов утримання тварин і створення зручностей для відвідувачів. УНІАН.Туризм дізнавався, як столичний зоопарк готується до літнього сезону.

Багато хто ще пам'ятає, що в недалекому минулому Київський зоопарк являв собою жахливе видовище, його навіть прозвали концтабором для тварин. Причиною тому стали масштабні розкрадання, відсутність кваліфікованого персоналу і спроби захопити під забудову частину такої привабливої землі в самому центрі міста. Ціле покоління киян, які востаннє побували в зоопарку році у 2009-му, надовго передумали туди заходити. Маленькі іржаві клітки, бідний раціон вихованців, постійно вмираючі тварини...

Читайте такожПташиний рай посеред Європи

У 2007 році Київський зоопарк навіть виключили з Європейської асоціації зоопарків і акваріумів (EAZA), і ще кілька років ситуація тільки погіршувалася. Зміни на краще почали відчуватися тільки після приходу нового директора зоопарку Кирила Трантіна, який поставив собі за мету повернути зоопарк в організацію, чого не можна було зробити без окращення умов утримання тварин. І йому це вдалося. Тепер зоопарк знову зможе брати участь в обміні тваринами з різними зоопарками Європи, що дуже важливо для ключової мети зоопарків - дослідної роботи з порятунку видів.

Відео дня

Скільки завгодно можна лаяти столичну владу, але роботу з відновлення київського зоопарку за останні 5 років провели дійсно відчутну. Можливо, мер Києва Віталій Кличко просто дуже любить тварин. Принаймні, про долю зоопарку він говорить з особливим ентузіазмом. І цитує директора берлінського зоопарку, який консультує Київ: «Якщо тварини в зоопарку викликають у відвідувачів співчуття, у ньому створені погані умови».

В першу чергу в зоопарку попрацювали над поліпшенням умов утримання наявних тварин – з'явився кваліфікований персонал, почали залучатися фахівці з Європи, було забезпечено правильне харчування, обладнані більш комфортні вольєри. А вже в 2018 році тут почали масштабну реконструкцію, яка, за словами мера, триватиме чотири роки.

Реконструкцію київського зоопарку планують завершити за чотири роки / Фото УНІАН

«Минулого року ми розпочали реконструкцію столичного зоопарку. Щоб надати йому друге дихання – створити кращі умови утримання для тварин і зробити його більш відкритим і дружнім. Щоб в київському зоопарку не було кліток, а був відкритий простір. Ми хочемо зробити один з найкращих зоопарків в Європі. І консультуємося, залучаємо також і європейських фахівців», - ділиться амбітними планами Віталій Кличко під час інспектування ходу реконструкції зоопарку 26 квітня 2019 року.

Віталій Кличко проінспектував хід реконструкції / Фото УНІАН

За його словами, реконструкцію планують проводити в кілька черг. На даний момент працюють над першою чергою, що передбачає: реконструкцію озер біля входу з боку проспекту Перемоги, будівництво павільйону пеліканів, оглядового амфітеатру з приміщеннями громадських вбиралень, містка між озерами, альтанки над водоймою, будівництво павільйону і відкритих вольєрів для приматів, будівництво нового входу з підземним акваріумом, а також будівництво універсального вольєру для птахів.

Озера будуть остаточно готові до травневих свят / Фото УНІАН

На ці цілі планується витратити 500 мільйонів гривень, тоді як на всю реконструкцію, за словами мера, знадобиться кілька мільярдів.

Амфітеатр біля головного входу / Фото УНІАН

Зокрема, до травневих свят відвідувачам зоопарку обіцяють представити готові озера зі скелями і водоспадами біля головного входу, куди планується переселити на літо пеліканів і коропів, а також амфітеатр, пеліканник і майбутню гордість зоопарку – скульптуру жирафа висотою 15 метрів перед новим головним входом в зоопарк.

Майбутній пеліканник / Фото УНІАН

Ці роботи вже на фінішній прямій, а тому вже в перші вихідні травня можна сміливо вирушати до зоопарку. Приміром, в двох передніх озерах повністю поміняли дно, провели нові комунікації та очисні споруди, а на самому березі встановили затишну альтанку. А ще до літа на території зоопарку провели масштабне озеленення, висадили нові дерева та квіти.

Зовсім скоро до озеро запустять пеліканів і коропів / Фото УНІАН

Крім того, вже ледь не всі тварини проводять день на вулиці – погода дозволяє. Хтось ліниво ніжиться на сонечку, хтось грається серед зелені, а дворічна бегемотиха Лілі, здається, вже не боїться публіки і із захватом плюскається в оновленому вуличному басейні (який, до речі, згодом планують збільшувати, адже дівчинка ще буде рости). Одним словом, відвідувачам вже є на що подивитися.

Дворічна бегемотиха Лілі активно грається в басейні / Фото УНІАН
Леви люблять приймати сонячні ванни / Фото УНІАН
Пелікани в Київському зоопарку / Фото УНІАН

На липень у столичного зоопарку ще більш грандіозні плани – презентувати нову вхідну групу на розі проспекту Перемоги та вулиці Зоологічній, там, де вже з'явився гігантський кольоровий жираф. Саме тут буде головний вхід, тоді як нинішній центральний вхід працювати вже не буде.

Директор зоопарку Кирило Трантін і мер Києва Віталій Кличко біля майбутнього головного входу / Фото УНІАН

Сюди ж перенесуть впізнавані скульптури левів та зубрів, які зараз активно реставрують. Також планується знести МАФи на Зоологічній, а замість них облаштувати площу перед входом в зоопарк.

Зараз скульптури левів і зубрів реставрують / Фото УНІАН

Нову вхідну групу планують виконати в стилі європейських зоопарків – з кафе, новими туалетами, камерами зберігання і, звичайно ж, сувенірною лавкою, яких до цього в нашому зоопарку не було. В Європі подібні магазинчики приносять зоопаркам чимало додаткових доходів, адже діти є діти – переповнені емоціями після прогулянки серед дивовижних тварин, вони не можуть пройти повз плюшевих пінгвінів і слоників. Та й дорослі досить часто теж не можуть встояти.

Новий вхід буде як у Європі - з кафе та сувенірною лавкою / Фото УНІАН

До речі, у планах столичної влади – в майбутньому відкрити ще один вхід в зоопарк з протилежного боку, а також обладнати парковки для машин і автобусів. Потреба в парковці біля зоопарку особливо відчувається на свята і вихідні, коли особливо багато відвідувачів і вони змушені паркуватися вздовж проспекту. Конкретні терміни, щоправда, поки не називаються.

У Київського зоопарку масштабні плани / Фото УНІАН

Крім того, у липні планують презентувати новий універсальний вольєр для птахів, а також представити публіці нових вихованців – новий вид оленів, їх вже привезли до Києва з Праги, але публіці їх ще не показують, адже спочатку їм потрібно пройти адаптацію.

Читайте такожТОП-10 секретних місць Києва, про які вам не розкажуть в путівниках

Також у київському зоопарку розгорнули активні роботи з будівництва нового приматника площею 7,5 тисяч квадратних метрів – з басейном та ігровими майданчиками для мавп.

Весь обсяг робіт у рамках першої черги планують завершити влітку наступного року. Пізніше планується взятися і за будівництво великого авіарія для птахів, де у пернатих, якими так багатий зоопарк, нарешті з'явиться простір для польоту. Облаштують його за майбутньою Африканською саваною - там, де зараз взимку утримуються птахи та примати, а також знаходиться закрита для відвідувачів зона з птахами. Але тепер його площа буде більшою.

Київський зоопарк славиться своїми птахами / Фото УНІАН

Ще одна абсолютно нова концепція для Київського зоопарку – поступовий відхід від вольєрів з гратами. Їх планується замінити новими відкритими вольєрами, де відвідувачів від тварин буде відділяти тільки скло і, за необхідності, спеціальна сітка нагорі. У зоопарку обіцяють, що для відвідувачів це не буде представляти загрози.

У Київському зоопарку хочуть позбутися решіток у вольєрах / Фото УНІАН

Також поступово збільшується площа приміщень для утримання тварин – за останні роки вольєри більшості вихованців збільшили вдвічі, а також утеплили їх і забезпечили всілякими елементами для гри, щоб тваринам було веселіше. На щастя, можливості для розширення у зоопарку є, адже до недавнього часу приблизно дві третини його території не використовувалися за призначенням, і те, що відвідувачі бачать зараз – далеко не вся площа зоопарку. Словом, потенціал є.

До травня всі тварини вже перебралися на вулицю / Фото УНІАН

У Київського зоопарку досить масштабні плани і щодо поповнення колекції тварин. Однак, за словами директора Кирила Трантіна, тепер вони перейшли на нову модель – не стільки гнатися за найбільшою кількістю видів тварин у зоопарку, скільки формувати великі групи кожного виду тварин. Виграють усі: і відвідувачам цікавіше спостерігати за великими грайливими групами, і тваринки не страждають від самотності.

У Київському зоопарку хочуть зробити ставку на великі групи тварин / Фото УНІАН

Якщо говорити конкретно про нові види тварин, то директор столичного зоопарку планує в наступному році поповнити колекцію пінгвінами і малими червоними пандами. Ці види традиційно користуються великою любов'ю відвідувачів в зоопарках по всьому світу. В цілому ж, нові тварини надходять в зоопарк практично кожного місяця. Ось, приміром, нещодавно там з'явилися нові птахи-носороги.

Слон Хорос скоро отримає новий вольєр / Фото УНІАН

Також у майбутньому планується розширити слоновник. Зараз у київському зоопарку живе чотирнадцятирічний слон Хорос, за мірками цих величезних тварин – ще підліток. Однак, за словами працівників зоопарку, в Німеччині для нього вже підібрали двох самочок, які готуються переїхати до Києва, як тільки завершиться будівництво нового, розширеного вольєра для слонів.

Слон Хорос вже в очікуванні самочок / Фото УНІАН

Не забувають в зоопарку і працювати над розмноженням своїх мешканців, особливо успішним у цьому плані виявилися птахи і копитні. До речі, останнім часом зоопарк намагається активно ділитися інформацією про поповнення в соцмережах, та ще й робити це цікаво.

Антилопа Нільгау з малюком / Фото УНІАН

Варто зазначити, що результати виконаних робіт вже зараз помітні відвідувачам, особливо тим, хто не був у зоопарку більше 5 років. Багато з них спочатку скептично ставляться до зоопарку, проте після відвідин все ж відзначають помітні поліпшення. Та й ті, хто стабільно ходять туди кілька разів на рік (як, наприклад, автор цього матеріалу), з кожним заходом відзначають щось нове.

У зоопарку активно працюють над розмноженням - для самця альпаки привезли одразу трьох самочок / Фото УНІАН

Хорошим прикладом є мавпятник. Приматів нарешті переселили з тісних іржавих кліток, у них з'явилися іграшки та всілякий інвентар для активностей, а раціон став різноманітніший і здоровіший. А ще у них стали з'являтися малюки.

Читайте такожВідроджений острів Єрмаків: унікальна екологічна лабораторія та туристична надія дельти Дунаю

Так, нещодавно поповнення сталося у лемурів, там з'явилися відразу два малюка, помилуватися якими можуть всі бажаючі. Окрема історія - знаменита горила Тоні, тварина з мудрим поглядом людини. Колись цей вже поважний за віком самець горили утримувався у маленькій холодній клітці, через що перебував у постійному стресі, а тепер він – місцева знаменитість з цілим набором іграшок і навіть власним телевізором.

Зрозуміло, деякі відвідувачі скаржаться, що зараз у зоопарку постійно змінюється територіальне розташуння тварин, щось перекрите, а частина експозицій закриті. Але через це треба пройти, спробувавши поставитися до цього з розумінням і підтримкою. Адже зоопарку понад сто років, а не реконструювався він майже півстоліття. Тепер же столична влада та менеджмент зоопарку ставлять перед собою мету провести настільки якісну реконструкцію, щоб у наступні десятиліття потреби масштабної реконструкції не виникало.

Кияни почали активніше відвідувати зоопарк / Фото УНІАН

Варто відзначити, що незважаючи на невеличкі незручності, кияни все одно починають активніше відвідувати Київський зоопарк. Це відбивається і на його доходах. Так, за словами директора парку, за неповний квітень зоопарк вже отримав на мільйон гривень більше доходу від продажу квитків, ніж минулого квітня.

До речі, про квитки. З 1 квітня 2019 року їхня вартість зросла – до 100 гривень для дорослих, 60 гривень – для студентів і за «карткою киянина», 50 гривень для пільгових категорій, діти до 5 років – безкоштовно. По середах – всі квитки по 50 гривень. Також можна придбати абонемент на 10 відвідувань за 600 гривень і на 20 за 1000 гривень для дорослих, для дітей у два рази дешевше. Абонементи не іменні, а тому можуть використовуватись на кілька людей.

У зоопарку буде цікаво всім / Фото УНІАН

При цьому директор зоопарку обіцяє, що після реконструкції зростання цін на квитки не передбачається. Єдина складова, що впливає на зростання ціни – подорожчання корму для тварин. Однак до кінця цього року ціну міняти вже не планують.

І невеликий лайфхак: у вихідні та на свята в теплий сезон можуть бути великі черги в каси за квитками до зоопарка, тому краще купувати їх заздалегідь онлайн – так ви заощадите собі 20-30 хвилин для прогулянки. Та й діти не будуть нудитися в очікуванні.

Працює Київський зоопарк в літній сезон щодня з 9:00 до 18:00, по понеділках - з 12:00 до 18:00, в святкові дні можливі зміни в графіку. Детальну інформацію можна отримати на сайті зоопарку.

***

Автор цього матеріалу за своє життя відвідав з десяток зоопарків в Європі, та сміливо може сказати, що київський знаходиться на правильному шляху. Приємно, що біля частині вольєрів з'явилися інформаційні стенди з конкретними історіями тварин. Також є екологічна інформація, наприклад, про користь будиночків для комах або про те, як правильно утилізувати використані батарейки та автомобільні шини. Ще хотілося б більше щоденних заходів, на кшталт показової годівлі тварин, як це роблять у Європі, супроводжуючи процес цікавими розповідями.

Їжі тваринам у Київському зоопарку вистачає, тому не варто годувати їх хлібом / Фото УНІАН

Окремий момент - виховання культури відвідування зоопарків. На жаль, бажання нагодувати рідкісних тварин хлібцем - це біль українських зоопарків, на що регулярно скаржаться і в київському зоопарку. Тут є таблички з проханням не годувати тварин, оскільки це шкодить їх здоров'ю. Але чи-то люди вважають, що це стосується тільки конкретного виду, біля якого стоїть табличка, чи-то не сприймають поради всерйоз. Очевидно, поки що боротися з проблемою можна тільки людським фактором, тобто зусиллями доглядачів зоопарку, але для цього потрібні додаткові працівники. Бо іншим відвідувачам такі любителі хлібця не вірять, ще й вилаяти можуть. Кажу з особистого досвіду. Ну а директор зоопарак Кирило Трантін єдиним виходом із ситуації бачить ті самі вольєри за склом, через яке відвідувачі вже нічого не зможуть підкинути тваринам.

***

Отже, беремо дітей або збираємося з друзями і йдемо до Київського зоопарку на свята. Погода тепла, тварини щасливі, а всюди зелень - те, що треба для розслаблюючої прогулянки після виснажливого виборного квітня. Тільки батон залишаємо вдома)

Всім гарних вихідних і зі святами!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся