Сібіу називають найкрасивішим містом Румунії / фото Марина Григоренко

Сібіу: найкрасивіше місто Румунії з безліччю очей

09:43, 20.11.2022
11 хв. Туризм

Сібіу нерідко називають найкрасивішим містом Румунії, і не без підстав. Тут величні собори та охайні вулички з кольоровими будиночками межують з мальовничими трансільванськими пейзажами, а місцевий різдвяний ярмарок вважається найкрасивішим у країні. УНІАН.Туризм з власного досвіду розповідає, чому варто завітати до Сібіу та чому його називають "Містом очей".

У наших попередніх матеріалах ми розкривали головні секрети зручних подорожей Румунією та розповідали про її найцікавіші туристичні локації. Також ми завітали до міста Клуж-Напока, що нині вважається неофіційною столицею Трансильванії. Саме з нього ми вирушили далі до Сібіу.

Трохи фактів про Сібіу

Перша згадка про Сібіу датується 1191 роком, а вже до 14 століття місто стало важливим торговельним центром. З 1692 по 1791 роки Сібіу навіть було столицею Трансильванського князівства.

Якийсь час місто носило німецьку назву Hermannstadt, адже до Другої світової війни воно було центром трансільванських саксів, цю назву і досі можна побачити на тутешніх вулицях. У 1950-1990 роках більшість з етнічних німців повернулися до Німеччини, тож нині більше 95% населення Сібіу вважають себе румунами.

Сібіу ще називають Hermannstadt / фото Марина Григоренко

Нинішній президент Румунії Клаус Йоханніс також походить з трансільванських саксів – він народився в Сібіу і з 2000 по 2014 роки був мером цього міста. Він єдиний зі своєї родини в 90-х роках вирішив залишитися в Румунії.

Зараз Сібіу є одним з найважливіших культурних та туристичних центрів країни – у 2007 році його було обрано культурною столицею Європи, а у 2008 році журнал Forbes назвав Сібіу одним з "найбільш ідилічних місць для життя" у Європі.

Сібіу є одним з найважливіших культурних центрів Румунії / фото Марина Григоренко

Нерідко можна почути, що Сібіу називають найкрасивішим містом Румунії, і, чесно кажучи, з цим складно не погодитися. Принаймні з того, що ми встигли побачити. Також це місто надзвичайне охайне – з чистими вулицями та гарно доглянутими історичними будівлями. 

Звісно, є тут і пощарпані будиночки, але й вони якось гарно вписуються у загальну атмосферу.

Є в Сібіу і такі будиночки / фото Марина Григоренко

А ще Сібіу називають "Містом очей" – завдяки особливому типу дахів над старовинними будинками, коли віконця на горищах нагадують очі. Їх можна побачити по всьому історичному центру й не лише.

Сібіу звуть "Містом очей" через ось такі дахи / фото Марина Григоренко

Крім того, Сібіу відоме завдяки своєму різдвяному ярмарку – кажуть, він найбільший і найкращий в Румунії. Ймовірно, ці традиції тут залишилися від німців, чиї різдвяні ярмарки вважаються одними з найбільш традиційних в Європі.

Що подивитися в Сібіу

Загалом, туристичний центр Сібіу доволі компактний – основні туристичні пам'ятки можна оббігти за кілька годин. Тим не менш, на нашу скромну думку, це місто заслуговує на те, щоб затриматися тут трохи довше.

До речі, цікаве спостереження: якщо в Клуж-Напоці ми майже не помітили українців на вулицях, то в Сібіу їх було вже чимало. 

Звісно, в першу чергу всі йдуть до Великої площі (Piața Mare), що є однією з найбільших площ Трансильванії. Тут зазвичай збирається чимала кількість туристів, адже навколо площі зосереджена велика кількість кафе, ресторанів, банків, магазинів, готелів тощо.

Велика площа в Сібіу / фото Марина Григоренко

А ще тут же розташований Національний музей Брукенталя (Muzeul Național Brukenthal) з кількох будівель, що вважається найстарішою установою такого типу в Румунії. 

Національний музей Брукенталя в Сібіу / фото Марина Григоренко

Окрім основного художнього музею на Великій площі, де представлено більше тисячі робіт фламандського, німецького, австрійського, іспанського, італійського та французького живопису 15-18 століть, до музею ще належать велика бібліотека, музей історії, музей природознавства, музей фармакології та музей зброї, щоправда, в інших приміщеннях неподалік. Якщо ви приїхали до Сібіу на кілька днів, до сюди можна завітати.

Також неподалік від Великої площі розташовується Вежа Ради (Turnul Sfatului) 13 століття, що є платним оглядовим майданчиком.

Вежа Ради в Сібіу / фото Марина Григоренко

Однак найкрасивіші краєвиди відкриваються з вежі собору Святої Марії (Catedrala Evanghelică C.A. Sfânta Maria) 14-15 століття приблизно в ста метрах від центральної площі.

Собор Святої Марії в Сібіу / фото Марина Григоренко

Вхід сюди також платний, підніматися може бути комусь важко, однак воно того варте. Щоправда, дивитися можна лише через вікно.

Краєвиди з вежі собору Святої Марії в Сібіу / фото Марина Григоренко
Краєвиди з вежі собору Святої Марії в Сібіу / фото Марина Григоренко

Одна "візитна картка" Сібіу – Лежачий міст, також відомий як Міст брехунів (Podul Minciunilor) – розташований зовсім поряд з собором Святої Марії. З ним пов'язана чимало легенд, однак найпопулярніша каже, що міст має розвалитись, якщо хтось на ньому брехатиме. Враховуючи, що стоїть він ще з 1859 року, вочевидь, в Сібіу всі дуже чесні. Або ж річ у тім, що правдива все ж інша легенда – нібито саме на цьому мосту закохані приносили усілякі клятви один одному, однак, звісно, не дотримувалися їх.

Міст брехунів у Сібіу / фото Марина Григоренко

Також варто пройтися через Прохід сходинок (Pasajul Scărilor), що історично сполучав верхнє та нижню місто Сібіу. Нині тут розташовано чимало кафешек, ресторанів, сувенірних крамничок та просто красивих будиночків.

Прохід сходинок в Сібіу / фото Марина Григоренко

Ще одна цікава споруда в Сібіу – Православний кафедральний Собор Святої Трійці (Catedrala Sfânta Treime), побудований на початку 20 століття. Саме православ'я нині є основною релігією в країні.

Православний кафедральний Собор Святої Трійці / фото Марина Григоренко

Собор дійсно дуже красивий з неймовірними фресками. Однак найбільше нам запам'яталася ось ця з песиком, яку ми назвали "фрескою зі Святим Патроном", натякаючи на вже легендарного пса-сапера з Чернігівщини.

Та сама "фреска зі Святим Патроном" / фото Марина Григоренко

Також можна прогулятися до музею просто неба ASTRA, в якому представлено понад 300 румунських будівель різних часів – він розташований приблизно в кілометрі від центру міста неподалік від Міської стіни (Zidul Cetății) – на неї разом з вежею навіть можна піднятися.

Міська стіна в Сібіу / фото Марина Григоренко

Але насправді Сібіу настільки красиве і затишне, що його вуличками можна блукати довго, постійно відкриваючи для себе якісь цікаві деталі.

До того ж в Сібіу доволі насичене культурне та розважальне життя. Тут постійно проводяться якісь заходи – концерти, фестивалі, конференції. Вулиці міста наповнені людьми, і не лише туристами, а й місцевими, які просто відпочивають і радіють життю. Усюди вогники, лунає музика та невимушені розмови. Прогулюючись вечірнім містом, можна легко випадкова натрапити на безкоштовне кіно на великому екрані посеред міста або якийсь музичний виступ. Це усе той ковток мирного життя, якого нам в Україні нині так не вистачає.

Де поїсти і випити в Сібіу

Весь центр Сібіу – це суцільні ресторани для туристів. Вони вбудовані в перші поверху історичних будівель чи затишні дворики, а часом столики частково займають пішохідні вулиці та площі. Так, що інколи доводиться пробиратися крізь них.

В центрі Сібіу дуже багато закладів харчування / фото Марина Григоренко

При цьому в найбільш оригінальних закладах ще спробуй знайти місце, особливо якщо хочеться спробувати щось з місцевої кухні. Тож радимо вам забронювати місце завчасно – можливо, вам щось приглянеться, поки ви гулятимете містом вранці або допоможуть відгуки на гугл-картах.

В найпопулярніших закладах краще бронювати завчасно / фото Марина Григоренко

Ми про це завчасно не потурбувалися, тож довелося вечеряти там, де залишилося місце – їжа була звичайна, а ось атмосфера – чудова, адже заклад був розташований в самісінькому центрі біля Мосту брехунів та Собору Святої Марії. Ще й музиканти ненав'язливо грали, хоча пішоходи навколо все ж інколи дошкуляли.

Типовий ресторан для туристів в Сібіу  / фото Марина Григоренко

Якщо казати про ціни в ресторанах в центрі Сібіу, то вони… туристичні. Приміром, в тому закладі, де були ми – невеликий келих локального пива та закуска з запеченого сиру Брі з багетом обійшлась приблизно в 350 гривень. Якщо ж брати повноцінну справу і більшу кількість напоїв, то чек на людину легко сягне 700-800 гривень за вечерю. І це не найдорожчий заклад.

В Сібіу чомусь дуже полюбляють італійське морозиво Джелато / фото Марина Григоренко

А ще в Сібіу якась дивна пристрасть до італійського морозива Джелато – на одній з центральних пішохідних вулиць міста цілий ряд лотків з морозивом, які працюють до пізнього вечора, коли решта магазинів та фастфуду позачинялися. Справедливості заради, воно смачне і доволі недороге – порція з однієї кульки обійдеться приблизно в 55 гривень.

Кафе Meron в Сібіу / фото Марина Григоренко

Якщо ж хочете випити смачної кави, радимо завітати до кав'ярні мережі Meron, розташованої на центральній площі. Там дійсно смачно і можна повноцінно поснідати – кава з тістечком обійдеться приблизно в 170 гривень. Також там доволі приємна атмосфера з сучасним дизайном та відповідним сервісом.

Де зупинитися в Сібіу

А от що вразило – так це доступність цін на житло як для одного з найпопулярніших туристичних міст країни. Ліжко-місце в багатомісному номері хостелу тут обійдеться в суму від 350 гривень з людини за ніч, а ціни на бюджетні двомісні номери або невеличкі апартаменти стартують від 900 гривень. Для тих, хто любить більший комфорт – в місті вистачає готелів з двомісними номерами ближче до 2 тисяч гривень за ніч категорії 3-4 зірки.

На таку вуличку виходили наші апартаменти в Сібіу / фото Марина Григоренко

І варто відзначити, що в такій ціновій категорії легко знайти варіант в самому центрі міста. Приміром, ми знайшли приблизно за 1000 гривень за ніч чудові апартаменти в 500 метрах від центральної площі, що впиралися ось в таку вуличку.

Як доїхати до Сібіу

Наш шлях до Сібіу починався у Клуж-Напоці, й тут найкращим варіантом був автобусний маршрут (розклад можна подивитися тут). В середньому квитки коштують 450 гривень, але можна спробувати проїхатися й автобусом за 300 гривень. В такому випадку квитки купуються або на вокзалі, або у водія – тож бажано мати готівку. Втім, варто розуміти, що це звичайні автобуси з мінімум комфорту, приблизно такі як у нас ходять в регіонах. Можна поїхати і більш комфортними автобусами, але тоді й ціни будуть десь під 700 гривень. Їхати – близько 3,5-4 годин.

Залізничний вокзал Сібіу зовсім поряд з історичним центром / фото Марина Григоренко

А ось залізницею їхати з Клужа до Сібіу зовсім не зручно – доведеться довго їхати з пересадками, причому може так трапитися, що вам доведеться просидіти пару годин в зовсім забутому богом поселенні, де навряд чи й кафе буде. Водночас єдиний квиток на весь маршрут придбати не можна, а на окрему частині взагалі можна купити лише в касі.

А от з Брашова до Сібіу електричкою їхати доволі зручно – квиток обійдеться менше 200 гривень, в дорозі проведете близько 3 годин, а в якості бонусу отримаєте чудові карпатські краєвиди, включно з найвищою точкою Румунії – горою  Молдовяну.

***

Румунія залишила у нас найприємніші спогади та стійке бажання повернутися туди ще раз. А Сібіу однозначно є тим пунктом призначення, з якого ми радили б починати знайомство з цією країною.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся