Місто Клуж-Напока – неофіційна столиця Трансильванії / фото Марина Григоренко

Клуж-Напока: чим туристів дивує неофіційна столиця Трансильванії

09:13, 06.11.2022
14 хв. Туризм

Румунська Трансильванія заворожує туристів похмурими легендами про вампірів, старовинними фортецями та мальовничими пейзажами Карпат. Насправді ж сучасні трансильванські землі є доволі розвиненим культурним та економічним центром, де кипить молодіжне життя. УНІАН.Туризм розповість про місто Клуж-Напока, що нині вважається неофіційною столицею Трансильванії.

У попередньому матеріалі УНІАН.Туризм ми з власного досвіду розкривали головні секрети зручних подорожей Румунією та розповідали про її найцікавіші туристичні локації. Тепер зупинимося трохи детальніше на локаціях, які ми встигли відвідати.

Наша подорож до Румунії була зосереджена на Трансильванії. Ви напевно чули численні легенди про безжального Графа Дракулу та бачили запрошення відвідати з екскурсією його замок посеред Румунських Карпат. Насправді ж нинішня Трансильванія може запропонувати туристам багато цікавого окрім цього. Почнемо з міста Клуж-Напока на північному заході Румунії, що вважається неофіційною столицею Трансильванії та є другим за розміром містом країни.

Трохи історичних фактів про місто Клуж-Напока

Ще за часів Римської імперії на місці нинішнього Клужа була облаштована база римського легіону під назвою Напока, втім, під час Великого переселення народів вона була зруйнована. Якйсь час тут переміщалися слов'янські племена, однак у 12 столітті на цих територіях остаточно осіли угорці. Перша згадка про Клуж з'явилася на початку 13 століття – тоді тут була фортеця, яка вже у 1270 році отримала статус міста.

Власне, угорці панували на цих землях до другої половини 16 століття, поки тут не заснували Трансильванське князівство (або Семигородське князівство), що, як правило, перебувало під верховенством Османській імперії, однак часто мало подвійну васальну залежність – від Османських султанів і Габсбургзьких угорських королів. Аж поки не потрапило під контроль Австро-Угорської імперії на початку 19 століття.

Місто Клуж заснували у 13 столітті / фото Марина Григоренко

Наприкінці 19 століття, коли утворилося Королівство Румунія, яке окрім території сучасної Румунії охоплювало Бессарабію, Північну Буковину та Південну Добруджу, власне, почалося остаточне формування румунської держави. Тоді ж румунська меншість практично повністю витіснила угорську більшість.

Меморіал жертвам комуністичного режиму в Клуж-Напоці / фото Марина Григоренко

За часів комуністів, у 1974 році, Клужу повернули історичну назву Напока, однак в підсумку за ним закріпилася назва Клуж-Напока. Під час Румунської революції 1989 року, коли було скинуто комуністичного диктатора Ніколае Чаушеску, Клуж-Напока був одним з головних центрів антикомуністичної боротьби, про що нині нагадує меморіал в центрі міста.

Що подивитися в Клуж-Напоці

Звісно, своїм туристичним виглядом і пропозицією Клуж-Напока дещо поступається головним туристичним центрам Трансильванії – Сібіу та Брашову, про які ми розкажемо в наступних матеріалах. Тим не менше, це доволі охайне сучасне місто, яке, завдяки великим університетам, є ще й молодіжним центром.

Клуж-Напоко є містом молоді / фото Марина Григоренко

Загалом, центр Клуж-Напоки можна обійти за 1-2 дні. В місті є кілька must see локацій, які варто відвідати, як-то кажуть, "для галочки".

Звісно, всі дороги в Клужі ведуть до Площі Єднання, або ж румунською Piața Unirii – це головна площа міста, яку ви легко впізнаєте за пам'ятником королю Матвію І, період правління якого у 15 столітті вважається часом останнього піднесення незалежного Угорського королівства.

Площа Єднання в Клуж-Напоці / фото Марина Григоренко

За ним розташовуються чи не головна пам'ятка міста – римо-католицька готична церква Святого Михаїла 14 століття (або ж Catedrala Sfântul Mihail), один з найбільших соборів Румунії. Радимо не полінуватися і зазирнути всередину. А якщо пощастить – можна і на башту піднятися.

Ще одна популярна локація в Клужі – найвідоміша православна церква міста Собор Успіння Пресвятої Богородиці (або ж Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului).

Собор Успіння Пресвятої Богородиці в Клуж-Напоці / фото Марина Григоренко

Якщо ви навіть не надто релігійні, сюди буде цікаво прогулятися, адже на площі перед собором зазвичай працює ярмарок народних товарів – тож тут можна придбати автентичні румунські сувеніри, народний одяг чи смаколики. До речі, румунські вишиванки дуже схожі на українські.

Румунські вишиванки дуже схожі на українські / фото Марина Григоренко

Далі можна прогулятися до доволі добре збережених залишків міського муру Tailors' Bastion 16 століття, що увінчуються Вежею кравців (Tailors' Tower) по вулиці Strada Baba Novac 2. Нині це місце є своєрідним туристичним центром Клуж-Напоки. В приміщеннях укріплення та поряд з ним розміщуються виставкові площі, конференц-зали та заклади харчування.

Tailors' Bastion в Клуж-Напоці / фото Марина Григоренко

Також радимо завітати до Центрального парку Клуж-Напоки в центрі міста – там доволі приємно прогулюватися, є кілька цікавих пам'яток, озеро та ресторан румунської кухні. За парком розташований головний футбольний стадіон Клужа, де грає один з найуспішніших ФК країни. Також дорогою вам трапиться чимало ось таких симпатичних будиночків.

Типові будиночки в Клуж-Напоці / фото Марина Григоренко

А ще обов'язково підніміться на вершину пагорба Cetățuia Park через дорогу від центрального парку, звідки відкривається красивий краєвид на місто та гори за ним. Особливо гарно там на заході сонця.

Краєвид з пагорба Cetățuia Park / фото Марина Григоренко

Також там є кілька закладів харчування, де можна випити горнятко кави або келих вина. До речі, Трансильванія традиційно вважається винним регіоном, тому обов'язково спробуйте щось локальне.

В Трансильванії варто спробувати вино / фото Марина Григоренко

Загалом же центр Клуж-Напоки цікавий тим, що там можна спокійно блукати вуличками, розглядати усілякі цікаві деталі, при цьому не влаштовуючи гонитву за історичними пам'ятками.

Клуж-Напока є дуже симпатичним містом / фото Марина Григоренко

Якщо ж ви заїдете в Клуж-Напоки трохи на довше, то можна з'їздити до Турдської ущелини – це 6 кілометрів від затишного містечка Турда, яким також можна прогулятися, та 15 кілометрів від самого Клужа.

Турдська ущелина є однією з найграндіозніших природних пам'яток Румунії. Вздовж ущелини на кілька кілометрів тягнуться високі кам'яні стіни зі склепіннями, колонами, чудернацьким нагромадженням стрімчаків та великою кількістю великих і малих печер. У розпадинах ущелини росте рідкісна рослинність, що поєднує альпійську флору з чорноморською й сибірську з середньоземноморською. Завдяки цьому єдиному в країні поєднанню порід і видів, Турдська ущелина була оголошена заповідником.

Турдська ущелина неподалік від Клужа / фото Cristian Bortes / ro.wikipedia.org

Тут же розташована одна з найпопулярніших туристичних пам'яток Румунії сьогодення – соляна копальня Salina Turda. Дехто навіть називає її найгарнішою пам'яткою світу з розташованих під землею. З 11 до початку 20 століття тут видобували сіль, однак припили це через низьку рентабельність. У 1992 році копальню знову відкрили як туристичний та оздоровчий заклад. Нині тут є лікувальні зали, амфітеатр, спортивні зали (настільний теніс, боулінг, міні-гольф, більярд), "колесо огляду", з якого можна помилуватися соляними сталактитами, а також підземне озеро, на якому можна навіть поплавати на човнах. Тільки вдягайтеся тепло, адже температура повітря в копальні становить 11-12 градусів.

Соляна копальня Salina Turda / фото Ungureanu Adrian Danut / en.wikipedia.org

Ще одна цікава локація – замок Банффі (Castelul Bánffy), який ще називають "Трансильванським Версалем", в селищі Бонціда приблизно в 30 кілометрах від Клуж-Напоки. Замок, побудований наприкінці 14 століття для могутньої угорської родини Банффі, поєднує в собі елементи ренесансу, бароко, неокласики та неоготики. У 20 столітті замок пережив не найкращі часи – під час Другої світової війни тут був польовий шпиталь, а за часів комуністів тут були автошкола, колгосп та дитяча лікарня.

Замок Банффі неподалік від Клужу / фото Andivanca / en.wikipedia.org

Одразу після повалення режиму у 1990 році замок визнали історичною пам'яткою, а в 1999 році тут почали масштабну реконструкцію. З 2005 року у замку проводять різноманітні фестивалі, майстер-класи та інші культурні заходи. Він досі належить нащадкам родини Банффі.

Де поїсти і випити у Клуж-Напоці

В історичному центрі Клуж-Напоки ви точно знайдете де поїсти національну румунську кухню, про яку ми більш детально розповідали ось тут. Ми ж розкажемо про кілька оригінальних закладів.

Як ми вже згадували вище, Клуж – студентське місто, тож тут багато молоді й, відповідно, чимало цікавих закладів, де не тільки можна відшукати щось цікаве з гастрономічної точки зору, але й побачити оригінальні інтер'єри та концепції.

В цьому плані Клуж-Напока навіть дещо нагадує Київ, Львів чи Івано-Франківськ, де дійсно насичена кавова та ресторанна культура. І, якщо бути чесними, цей факт навіть дещо здивував, адже у багатьох українців Румунія точно не асоціювалася з модними кав'ярнями та сучасними закладами харчування, які за своїм рівнем легко можуть втерти носа розкрученим західноєвропейським туристичним містам.

В центрі Клуж-Напоки дуже багато закладів на будь-який смак / фото Марина Григоренко

Отже, якщо ви раптом приїхали дуже рано до Клуж-Напоки, до доведеться трохи побігати, щоб знайти працюючу кав'ярню. Там навіть найближчий до залізничного вокзалу та історичного центру McDonald's не раніше 7:00 починає працювати.

Нас врятувала пекарня Panemar по вулиці Strada Regele Ferdinand 34 прямо біля площі Міхая Вітязя (Piața Mihai Viteazu). Заклад починає працювати вже з 6:00 (але й закривається о 14:00) і там загалом доволі смачна кава та випічка, та ще й за прийнятною ціною – легко можна вкластися в 100 гривень. Як бонус отримаєте гарний краєвид на вулицю короля Фердинанда.

Вулиця короля Фердинанда в Клуж-Напоці / фото Марина Григоренко

Якщо шукаєте більш модну кав'ярню, то радимо завітати до мережі Narcoffee Roasters – їх у місті кілька, однак найближча до центру точка розташована по вулиці Bulevardul Eroilor 49. По будніх днях вона починає працювати з 7:30, а по вихідних – лише з 9:00. Тут вже можна відшукати більший асортимент кави, включно з варіантами на рослинному молоці чи актуальними сезонними напоями на кшталт "еспрессо-тонік" або "айс-латте". Але й ціни тут вищі – в середньому чашка кави обійдеться в 80-100 гривень. Втім, воно того варте.

В Клужі багато гарних кав'ярень, наприклад, Narcoffee Roasters / фото Марина Григоренко

Ще можна завітати на чай до тематичного закладу Samsara по вулиці Strada Emil Racoviță Street неподалік від згаданого вище Cetățuia Park. Він в першу чергу підкупає оформленням – така собі хіппі-чайовня в індійському стилі. Там кілька кімнат, але обов'язково завітайте до неонової (тільки не забудьте зняти взуття на вході до закладу, такі правила).

Samsara в Клуж-Напоці / фото Марина Григоренко

В закладі доволі багата чайна карта – чайник чаю коштує трохи більше 100 гривень, але загальна атмосфера того варта.

Samsara в Клуж-Напоці / фото Марина Григоренко

Ще один обов'язковий пункт у Клужі – скуштувати пиріжки мережі Palanetul Savuros. Загалом у місті їх кілька, але найпопулярніший розташований розташований в центрі міста за адресою Piața Mihai Viteazu Nr. 36. Відкрита точка з 7:00 до 18:00, однак, на жаль, лише по будніх днях.

Традиційна румунська випічка з Palanetul Savuros / фото Марина Григоренко

Як доїхати до Клуж-Напоки

Міжнародний аеропорт ім. Аврама Янчу (Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj), розташований в 9 кілометрах від центра Клужа, є другим по завантаженості в країні після міжнародного аеропорту в Бухаресті та найважливішим аеропортом в історичному регіоні Трансильванії.

Через нього літає більше десятка авіакомпаній, в тому числі Wizz Air (Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Ізраїль, Іспанія, Італія, Кіпр, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Об’єднане Королівство, ОАЕ, Франція, Швейцарія та Швеція), а також рейс Ryanair до аеропорту Лондон-Станстед. Також звідси до турецького Стамбулу регулярно літає Turkish Airlines, а до польської Варшави – LOT Polish Airlines. Тож якщо їдете до Трансильванії з Європи, можна сміливо летіти через цей аеропорту. Більше про румунські аеропорти ви можете прочитати в нашому окремому матеріалі.

До Клуж-Напоки можна потрапити літаком, поїздом або автобусом / фото Марина Григоренко

Якщо ж їхати до Клуж-Напоки з України без власного авто, то тут найбільш зручнішим варіантом буде поїзд. Втім, варто розуміти, що на дорогу піде чимало часу. Приміром, ми їхали до Клужа з пересадкою в угорському Дебрецені, адже наразі Україна та Румунія не мають прямого залізничного сполучення (хоча певні плани є).

Такий маршрут займає приблизно півтори доби, але є доволі надійним, хоч і не без неприємних нюансів. Якщо коротко, маршрут такий: Київ – Мукачево – Дебрецен – Клуж-Напока. Ділянка "Мукачево – Дебрецен", де кордон потрібно проходити в пункті пропуску "Чоп – Захонь", найбільш неприємна. Детальніше про цей досвід читайте в нашому окремому матеріалі.

Однак з угорського Дебрецена до Румунії курсує прекрасний нічний поїзд Intercity 407 Corona "Будапешт – Брашов". Квиток з Дебрецена до Клужа коштує менше 1000 гривень, а дорога триває приблизно 7-8 годин. Тільки варто мати на увазі, що Румунія хоч і є країною Європейського Союзу, вона поки не приєдналася до Шенгенської зони, тож при перетині кордону Румунії з будь-якою іншою країною потрібно проходити паспортний контроль. Приміром, якщо їхати з Угорщини, то на шляху прямування на вас чекатимуть дві зупинки для перевірки документів. Водночас, Україна має безвіз з Румунією в межах великої угоди з ЄС, тож для перетину її кордонів українцям не потрібно оформлювати жодних віз.

Румунія є справжньою "темною конячкою" для українських туристів / фото Марина Григоренко

Також до Клуж-Напоки можна дістатися прямим автобусом, наприклад, з Будапешта чи Відня. До речі, в 5-10 хвилинах пішки від залізничного вокзалу Клужа розташована автостанція. До центру міста звідси приблизно 2 кілометри.

***

Румунія, і особливо Трансильванія, є справжньою "темною конячкою" для українських туристів, особливо в умовах війни, коли на передній план виходять сусідні країни, до яких можна швидше і легше потрапити наземним транспортом. Окрім того, що насправді в Румунії багато чого цікавого з туристичної точки зору, тут ще й доволі розвинена ресторанна культура, а ціни дуже навіть лояльні.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся