Олександр Коваленко каже, що більшість бойових машин росіян не придатні до використання

"Більшість з тисяч бойових машин росіян, що перебувають на зберіганні, не придатні до використання", - військовий експерт Олександр Коваленко

16:14, 25.10.2023
5 хв.

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко розповів УНІАН, скільки з тисяч броньованих машин з російських складів можуть з’явитися на полі бою та наскільки РФ може збільшити виробництво снарядів.

Росія може мати на зберіганні ще близько 9 тисяч бронемашин різних типів, заявляє на підставі аналізу супутникових знімків російських баз зберігання техніки OSINT-аналітик High Marsed. Яку частину цієї техніки РФ може реально залучити на полі бою?

Більша частина бойових броньованих машин, які перебувають на зберіганні в центрах збереження чи на складах, не придатні до використання. Вони перебували у таких умовах, що зараз їх відновити - це все одно, що зібрати нову ББМ. Деякі з цих машин не можуть бути відновлені, бо вже немає виробництва таких запчастин, які потрібно. Тому можна використовувати ті ББМ, в яких ці запчастини є: у форматі канібалізму, коли з трьох ББМ роблять одну, яка працює.

З таким підходом ми бачимо, що ті тисячі - це не той нескінченний потенціал, який може довго впливати. Бо якби насправді у росіян була така можливість, то виникає питання: а чому в зоні бойових дій ми починаємо бачити (з навчальних центрів повітрянодесантних військ або з проєктних складів Кубінки) такі унікальні зразки, наприклад, як БТР 90, або самохідна мінометна установка "Вена". Тобто все частіше ми бачимо унікальні зразки, які не вироблялися десятками або серійно. Навпаки, їх таких одиниці.

Відео дня
На передовій можна побачити унікальні зразки, наприклад, як БТР 90, каже Коваленко / фото Вікіпедія

Якщо говорити про можливість відновлення ББМ, якими цифрами можна апелювати? Умовно, скільки ББМ в місяць може відновлювати РФ?

Росіяни зараз мають дефіцит бойових броньованих машин (БМП, БМД та інших, - УНІАН). Потенціал заміщення [вражених ББМ] залежить, перш за все, від технічних та технологічних можливостей відновлення, компенсацій втрат, ліній на підприємствах, які можуть відновлювати цю броню. Щодо кількості, це збігається з можливостями по важкоброньованій техніці, такої як танки. Тобто, якщо вони можуть на місяць відновлювати, в середньому, 100-150 танків, то вони можуть відновлювати на підприємствах від 150 до 200 ББМ.

Це є проблемою. Тому що, найперше, ББМ легше знищити, аніж танк, однак важче відновити після ураження. Тобто, у порівнянні з танками, кількість відновлених броньованих машин є меншою. Однак ББМ має бути у війську у кількості втричі більше, ніж танків. Або й ще більше.

ББМ має бути у війську у кількості втричі більше, ніж танків, пояснив Коваленко / фото Вікіпедія

За штатом, на підрозділ на танкову роту має бути, мінімум, батальйон ББМ. Мінімум. Зараз вони дійшли до пропорції один до одного, чи один до півтора. Це все через те, що набагато швидше і з меншою ймовірністю відновлення знищуються ББМи. А навіть відновлення з консервації у них відбувається тим самим темпом, що і танків.

Тобто, повертаємось до того, що маючи тисячі машин на складах, не факт, що всі вони в такій кількості опиняться на фронті?

Все це вказує на те, що в них проблеми з відновленням. І ці тисячі - це не показник. Однак у 2024 році росіяни частково зможуть компенсувати собі ці втрати. Хоча ми бачимо, що компенсація втрат вже є великим дисбалансом та створює їм проблеми в зоні бойових дій. Наприклад, тим, що вони змушені свій десант розміщувати не безпосередньо "в броні", а на броні танків, тому що танків майже стільки, скільки ББМ. Як доставляти десант на місце бойових дій? Так само, як це робили під час Другої світової - на броні танку…

Далі в якості "інструмента підвозу" десанту може піти Т-34?

Це, звісно, жарт я не думаю, що далі піде 34-ка. Т 54/55 - ще так, а от 34-ка - ні. Їх замало, аби задовольнити потреби. Якщо їх використовувати в якості нерухомих вогневих точок, то в наші часи, коли FPV-дрон знищує Т-90, Т-34 буде "м’ясом" на полі бою.

За оцінками з відкритих джерел, РФ щорічно виробляє 1,5-1,7 мільйона снарядів. Часом з боку окупантів лунають скарги на снарядний голод. Як ви оцінюєте потенціал РФ стосовно збільшення виробництва снарядів?

Вони намагаються збільшити виробництво снарядів, але все залежить від багатьох факторів – чи є в них достатньо ліній для виробництва. Потрібно будувати нові лінії виробництва. Те, що вони там влаштували три зміни, нічого не означає. Ти можеш поставити хоч 100500 цих змін, але якщо в тебе лінія виробництва технічно та технологічно обмежена, то ти не зробиш більше.

Технічно - мається на увазі самі лінії на підприємствах, а технології - це речі, які РФ отримує, вони не всі виробляються у РФ. Наприклад, одним з постачальників пороху до РФ є Китай. У Росії немає такої кількості пороху, яке могло б задовольнити виробництво навіть 1,5 мільйона боєприпасів. Тому, якщо говоримо про збільшення, то це збільшення постачання і цих елементів. Тому це для них проблематично насправді.

Росіяни не можуть просто так взяти і збільшити кількість снарядів. Це потребує додаткових капіталовкладень і часу. Це може бути рік і більше, і воно взагалі може і не відбутися… В будь-якому разі, це не буде 20 мільйонів на рік, а, скажімо, на 10% більше.

Ярослав Конощук

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся