Україна отримала десятки Міг-29 / фото Ozbrojené Sily SR

Україна отримала від союзників близько 30 винищувачів МіГ-29. Приблизно таку ж кількість ЗСУ втратили протягом року повномасштабної війни.

"Там загальна кількість близько 30 літаків, це три ескадрильї, можна сказати бригада. Десь таку кількість літаків ми втратили протягом року. Тобто це літаки зайшли на відновлення наших втрат," - розповів військовий експерт Роман Світан в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, бойова авіація може стати гарною підмогою перед наступальними діями, але глобально не вирішить тих питань, які стоять перед нашими військами. Зокрема, Міг-29 не можуть змагатися з російськими Су-30, Су-34 і Су-35.

Відео дня

"Природно, ними неможливо буде працювати по землі, так як російські винищувачі їх просто "переклацають". Використовувати ці літаки можна буде тільки при виконанні якихось завдань, може, зачистки, або роботи в русі в якості літаючих комплексів. Вони можуть працювати і як штурмовики, відстрілюючи так звані НАРи - некеровані авіаційні ракети. Більше їх використовувати практично не можна", - зазначив Світан.

Ще одним варіантів їх застосування може стати знищення крилатих ракет, "Шахедів" і аероцелей в глибині території під прикриттям ЗРК, яких у нас поки що немає в достатній кількості.

"Наприклад, в крайньому пакеті допомоги на $1,2 млрд від США, там будуть одними з основних ЗРК MIM-23 Hawk і ракети до них. Вони дуже добре себе показують, нехай і не з 95% результатом, - до NASAMS їм далеко. Проте, дві ракети практично з такою ж ймовірністю знищують одну аероціль. І досить непогано їх можна використовувати як в глибині країни, так і на полі бою. Вони досить мобільні і можуть застосовуватися для прикриття наших наступаючих військ", - підсумував він.

Передача винищувачів МіГ-29 Україні

У березні Польща і Словаччина анонсували передачу радянських винищувачів МіГ-29 Україні. Словаччина першою почала поставки. Загалом вона планувала передати 13 літаків. 

Польща ж вирішила поступово відправити Україні весь парк літаків МіГ-29, замінюючи їх у себе південнокорейськими fa-50.

Перші польські Міг - 29 Україна отримала на початку квітня. За оцінками ЗМІ, всього у Польщі було 40 винищувачів, проте готові були тільки 29. 

У Повітряних силах підкреслили, що літаки МіГ-29, які Україна отримує від країн-партнерів, хоча і є важливими для ведення війни, не дозволять завоювати перевагу в повітрі. Для цього українським військовим потрібна більш сучасна авіація - наприклад, винищувачі F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: