Винищувачі F-16 допоможуть Україні отримати перевагу в повітрі / фото US Air Force

Літаки МіГ-29, які Україна отримує від країн-партнерів, хоча і є важливими для ведення війни, не дозволять завоювати перевагу в повітрі. Для цього українським військовим потрібна більш сучасна авіація – наприклад, винищувачі F-16.

В "24 каналу" речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що окупанти мають перевагу за кількістю авіації у 5 – 6 разів. Крім того, технічно російські радари не дадуть шансів українським літакам МіГ та Су.

"Якщо в перші дні війни можна було ще розраховувати на прикриття ППО, то зараз ворог має серйозне насичення на лінії зіткнення, дистанційно бачить літаки втричі, а то й далі, має далекобійні ракети. Ми маємо розуміти, що протистояти такій авіації Росії, хоча вона і не є найкращою, зможе F-16", – наголосив він.

Відео дня

За словами Ігната, кількість винищувачів, які потрібні Україні, напряму залежить від бойової спроможності обслуговування та забезпечення роботи, що не так просто зробити під час війни. Тому зараз йдеться про ескадрильї.

"Це підрозділ, який може виконувати окремо поставлене завдання по ударам по різним цілям. Будемо сподіватися, що дадуть достатньо", – додав речник Повітряних сил.

Водночас уже після перемоги Україні знадобиться потужне авіаційне угрупування і можливість оновити авіапарк сучасними зразками.

"Нам треба достатньо літаків. Мова може йти про 4 – 5 бригад за рішенням військового керівництва. Тобто від 150 до 200 літаків включаючи з навчальними", – пояснив Ігнат.

Надання літаків МіГ Україні: останні новини

17 квітня повідомлялося, що Словаччина передала Україні всі обіцяні літаки МіГ-29. Йдеться про 13 винищувачів, 4 з яких Україні відправили ще в березні,а. решту доставили протягом наступних тижнів.

Крім того, президент Польщі Анджей Дуда в середині квітня заявив, що поступово його держава передасть Україні всі наявні винищувачі МіГ-29. Він також додав, що за обсягами військової допомоги Україні Польща посідає третє місце.

Вас також можуть зацікавити новини: