Усі кажуть, що через шатдаун в США зупиниться підготовка пілотів ЗСУ, але їх готують не лише американці / фото t.me/V_Zelenskiy_official

"Усі кажуть, що через шатдаун зупиниться підготовка наших пілотів. Але пілотів готують не тільки американці", - американіст Олександр Краєв

20:32, 30.09.2023
6 хв. Інтерв'ю

США на порозі шатдауну, який може відбитися і на Україні. Експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв розповів УНІАН, наскільки довго може тривати шатдаун, та чи зупинить це навчання українських пілотів.

Шатдаун – призупинення роботи уряду США – доволі часта ситуація у Сполучених Штатах. Шатдаун виникає, коли Конгрес неспроможний узгодити фінансування діяльності державних органів. І допоки новий бюджет не ухвалено, сотні тисяч бюджетників йдуть у неоплачувану відпустку.

В п’ятницю, 29 вересня, остання спроба відтермінувати шатдаун законом про тимчасове фінансування на 30 днів, провалилася в Палаті представників. Але надії на те, що за свій закон зможе проголосувати Сенат (це може відбутися у ніч на 1 жовтня за київським часом) – теж примарні. Шатдаун – звична справа для Штатів. Проте цього разу він може вплинути і на Україну. Як саме? УНІАН розпитав експерта Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєва.

Палата представників США не підтримала проміжний бюджет, який передбачав допомогу Україні та альтернативний проєкт, наслідком чого буде шатдаун. Чому так сталося?  

Відео дня

Це "робота" трампістів. Тому що інша частина республіканської партії, демократична партія були готові пристати на якийсь проміжний договір. Тобто питання проміжного бюджету було, швидше, привабливим для всіх. Але так сталося, що до трампістів приєдналися кілька інших республіканців, і коли вони проштовхували свій план проміжного бюджету, проти цього вже повстали демократи… Коротше кажучи, все це закрутилося в дуже неправильну сторону.

І наскільки тривалим може бути шатдаун?

Скільки може продовжуватися? Рекордні шатдауни тривали до кількох місяців. Однак бачимо, що вже вчора, після проваленого голосування за проміжний бюджет, подали новий проміжний бюджет. Тобто все вказує на те, що попри всі позиції та протести трампістської меншості, договору можливо досягнути, або продавити свою позицію.

Трампістам на руку шатдаун лише у публічному вигляді. Їм на руку, що вони показали силу і, будучи в абсолютній меншості, можуть впливати на Конгрес, можуть зупиняти голосування, які їм не подобаються, можуть просувати свій порядок денний… Вони показали силу, тепер можна домовлятися. Тому, я не думаю, що цей шатдаун буде тривати дуже довго. Поки що виходить так, що наступного тижня буде багато перемовин, і вони будуть намагатися вийти на домовленості.

А які наслідки шатдауну для України?

Зараз усі кажуть, що зупиниться підготовка наших пілотів. Викладачі англійської є цивільними співробітниками Пентагону, і вони не можуть продовжити роботу через шатдаун. Але насправді для нас все трохи простіше. Ми не дарма проводили перемовини з британцями, датчанами, голандцями та іншими країнами. Тобто, пілотів готують не тільки американці. Тому, якщо це дуже затягнеться, то курси можуть бути продовжені з іншими союзниками.

А як щодо ризиків зменшення допомоги Україні, зважаючи на виборчу кампанію в США? Конгрес США не з першої спроби проголосував за виділення Україні допомоги у 300 мільйонів доларів. І, схоже, ця тема залишатиметься у порядку денному.

Можна було передбачити, що будуть такі проблеми. Передбачалося, що буде багато антиукраїнської риторики, буде багато скепсису. І передбачалося, що трампісти будуть робити те, що вони будуть робити завжди. Їм, яку тему не підсунь, вони на ній будуть хайпожерити. Тобто вони будуть максимально антисистемними, а ми бачимо, що система розрахована на збільшення допомоги Україні. Цього хоче абсолютна більшість демократичної партії, цього хоче фактично половина республіканської партії. Отже, що треба робити трампістам? Казати, що все це погано, це зрада, і ми не будемо цього робити. Це те, що очікувалося.

Чи буде реальне зменшення допомоги? Це складне питання. Ми бачимо, що ці 300 мільйонів доларів… питання було не в тому, будуть вони, чи ні, а, як виявилось, в тому, щоб вони не були вписані в той бюджет, за який будуть голосувати. Так само, мені здається, буде з федеральним проєктом бюджету на наступний рік, в якому на Україну планувалося виділити 40 мільярдів доларів.

Так чи інакше, зараз адміністрація Байдена та українська частина істеблішменту роблять усе можливе для того, щоб красиво цю партію виграти, надати Україні допомогу, і при цьому не завалити уряд.

Варто звернути увагу, що у проміжному бюджеті, поданому "трампістами", на Україну було закладено 6 мільярдів. Для мене це показник того, що питання не стільки в тому, що "трампісти" так ненавидять Україну, що хочуть зменшити допомогу. Питання в тому, щоб показати силу, що "трампісти", хоча їх і мало, але вони потужні, визначають порядок денний Конгресу, впливають на ситуацію, вони можуть контролювати спікера палати представників. Україна для них в цьому випадку виступила просто інструментом, який є публічним, надійним і дуже популярним.

Тобто Україна знову стає однією з тем виборчої кампанії?

Україна стає однією з тем виборчої кампанії. Як побачили ми по дебатах кандидатів у кандидати [в президенти] у республіканській партії, по розмовах у демократичній партії, Україна є маркером. Маркером того, як кожен кандидат буде себе поводити на міжнародній арені. Умовно, якщо треба дізнатися, як кандидат буде себе поводити з союзниками по НАТО, треба запитати про членство України в НАТО. Щоб дізнатися, як він буде працювати з Китаєм, слід запитати, що для нього є російська агресія проти України. Тобто, чи це питання принципів, чи конфлікт двосторонній. Якщо хочете дізнатися, як він буде працювати в європейській безпеці та стримувати РФ, то, очевидно, це питання Україні. Наша проблематика стала маркером, і тому нею грають в політиканських іграх.

Ярослав Конощук

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся