На Херсонському напрямку вже звільнено майже 1200 кв. км території / фото REUTERS

Станом на сьогодні з початку активних дій ЗСУ звільнено понад 1170 кв.км на Херсонському напрямку.

Про це повідомила начальниця об'єднаного координаційного штабу прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі інформаційного телемарафону.

"Станом на сьогодні з початку активних дій вивільнено понад 1170 кв. км на Херсонському напрямку. Продовжується робота і по закріпленню територій, і по зачистці їх, і по проведенню стабілізаційних заходів, оскільки у населених пунктах, до яких ми заходимо, залишається ще багато "сюрпризів" від окупантів. Але окупант намагається діяти дистанційно – це і обстріли, під якими вони тримають Нікопольщину дуже щільно - на щастя, нема постраждалих, але є руйнування", - сказала Гуменюк.

За її словами, ворог завдає і авіаційні удари, але окупанти також отримують відсіч – зокрема, сьогодні був збитий ще один штурмовик на Миколаївщині, а також дрон-камікадзе на Одещині.

Гуменюк також зазначила, що українські військові навчилися "вгамовувати" дрони-камікадзе, попри заяви про неможливість їх визначення силами протиповітряної оборони.

"Ми навчилися їх вгамовувати, незважаючи на те, що їх позиціонували як нездатними до визначення ППО, ми зуміли "домовитися" з нашими приладами, вони теж на нашому боці… Тому абсолютно незламна наша ППО, абсолютне переконання в тому, що цифрові показники найбільші на користь збиття: у нас уже порядка 64 збитих дронів проти до 30 влучань – 24 влучання було. Ми знаємо, що і як вони можуть пошкодити, як вони застосовуються і як їм протидіяти", - сказала Гуменюк.

Контрнаступ ЗСУ на півдні

Як повідомляв УНІАН, 29 серпня ЗСУ пішли в наступ на півдні. Українські бійці прорвали першу лінію оборони росіян в Херсонській області.

109-й полк так званої "ДНР" відійшов зі своїх позицій у Херсонській області, а російські десантники, які були їхньою підтримкою, втекли з поля бою.

Днями у ЗСУ повідомили, що серед військових повітрянодесантних військ РФ у Херсонській області поширюються і посилюються досить панічні настрої щодо ситуації на фронті.