Петро Черник оцінив тактику ракетних ударів Росії після подій з ДніпроГЕС / Колаж УНІАН

"Одна з цілей ракетних обстрілів росіян – спровокувати в Україні паніку. Адже де паніка – там помилки", - військовий експерт Петро Черник

17:28, 27.03.2024
6 хв. Інтерв'ю

Військовий експерт, полковник в запасі Петро Черник розповів УНІАН, чи справді змінилась тактика ракетних ударів росіян по Україні, що стоїть за намаганням зруйнувати енергетичну інфраструктуру після зими та чи будуть повторюватись такі масовані атаки надалі.

Пане Петре, після останніх масованих ударів, які росія завдала по Україні, в суспільстві заговорили про зміну тактики обстрілів з боку росіян. Чи це так?

Немає ніякої зміни тактики. Відносна новизна – це те, що за чотири доби відбулися більш-менш синхронізовані пуски тричі. Більше нічого.

Взагалі дуже хибна точка зору – займати позицію, що у росіян щось змінилося. Дивіться, якби росіяни накопичили 150 ракет, вони б їх застосували. Якби могли запустити 300 ракет, то запустили б. У них завдання - нас знищити. Все. Це екзистенційна війна: або ми їх, або вони нас. Третього не дано…

Відео дня

Я жодним чином не применшую загрози, але зараз ми самі закільцьовуємо "проблему". Лиш тиждень після першого ворожого ракетного залпу, а ми вже обговорюємо "противник застосував нову тактику", "противник хоче знищити нашу енергетичну інфраструктуру"… Та нічого нового, він вже все це робив! Я не бачу змін: ракети - ті самі, ракетоносці - ті самі, швидкості ракет – ті самі, кількість ракет – відносно та сама, цілі – ті самі. Що змінилося?

Україна вже мала "темне півріччя", коли на кожній вулиці стояли генератори, а країна була без світла, нагадав Черник / фото УНІАН

Складається враження, що ракет стало більше.

Ще раз підкреслюю: не стало. Максимальна планка, яка була зафіксована - грудень минулого року – 122 ракети за один залп. Навіть у місячних показниках – грудень 2022 року – 236 ракет за місяць. Цей показник не подолано. Тому новизни ніякої.

Нагадаю, що ми вже мали "темне півріччя", як я його називаю, "час гудіння генераторів". Жовтень 2022 року – березень 2023 року на кожній вулиці, де тільки можна було, стояли генератори. Тоді росіяни за один грудень застосували понад двісті ракет і насправді понівечили нашу інфраструктуру так, що не було міста чи села, де б не вимикали світло…

Чому ми, самі українці, викривляємо собі реальність? Навіщо нагнітати зайву негативну емоцію? Зараз, давайте будемо об’єктивними, масового вимкнення немає.

Росія має кілька причин бити по Україні не взимку, а на весні, акцентував експерт / фото ua.depositphotos.com

Навіщо тоді росіянам гатити по цивільних та по енергетичній інфраструктурі? Адже опалювальний сезон в Україні майже завершено. Чого росіяни хочуть зараз цим досягнути?

Чому порушили логіку, взимку не били, а вдарили саме зараз? Тут кілька складових. Окрім раціональної – накопичували ракетний потенціал, є емоційна. По-перше, іміджеві втрати путіна через рейд РДК, який досі воює десь на території рф. По-друге, болючі для російської влади удари по російських НПЗ… Могли – тому вирішили ударити по нас зараз хвилево…

І ще один момент – противник добивається, щоб нам було некомфортно, щоб між українцями сіялася паніка. Адже де паніка – там помилки.

Удар по Дніпровській ГЕС - не кінець, Росія ще буде атакувати, каже Черник / скріншот

Але, погодьтесь, удар по Дніпровській ГЕС одразу нагадав про підрив дамби Каховського водосховища і наслідків, до яких це призвело…

Так, дійсно боляче, дошкульно, що вдарили по Дніпровській ГЕС. Однак били, б’ють і будуть бити.

Проте, щоб підірвати ДніпроГЕС, як це зробили у 1941 році радянські війська, а потім у 1943-му німці, всередину треба закласти 200 тонн вибухівки. Не менше. Каховка вибухнула тому, що її підірвали зсередини.

А щоб пробити греблю ракетами, треба хоча б три десятки, і щоб вони одномоментно прилетіли. Мені поки що важко зрозуміти, як вони можуть так прицільно вдарити 30-ма ракетами. Одну-дві-три - є вже в них такий результат. Але, щоб по-справжньому був тиск не греблю, треба значно більше.

Підірвати греблю не так просто. Коли вони будувались, вони розраховувались навіть на малі тактичні ядерні удари.

Черник оцінив, чим гіперзвковий "Циркон" страшніший за інші ракети РФ / скріншот

Якщо ми вже говоримо про ракети, чи справді якісь особливі ці російські "Циркони", про які зараз багато йдеться?

А чим "Циркон" страшніший за Х-22? Чим "Циркон" страшніший за "Іскандер"? Тільки з Білорусі у бік західної України за перших півроку [з моменту повномасштабного вторгнення] було випущено більше ніж 700 "Іскандерів".

Бойова частина "Іскандера" більша, ніж у "Циркона". "Іскандер" - бойова частина 480 кілограмів, "Циркон" - від 200 до 300 кілограмів. Але чому "Іскандер" у нас не викликає тремтливого жаху, а "Циркон" чомусь викликає? Тут дуже багато емоцій. Але війна – це математика. І в математиці емоцій немає.

Кажуть, що "Циркон" не до кінця вивчений…

Але ж збили "Циркон"? То що ще треба?

Росіяни зараз на вершині своїх технологічних можливостей. Але, у стратегічному сенсі, окрім ядерної зброї, вони нічим нас вже здивувати не можуть і не зможуть. Тобто, якщо говорити про страх, що вони там мають щось таке неймовірне… Колись Хрущов обіцяв показати всьому світу "кузькіну мать". Але відповідь проста: немає у них ніякої "кузькіної матері". Немає жодної категорії зброї, котра проти нас не застосована. Все, що могло бути застосованим, - застосоване. І що з того?

Ракетні удари - це частина життя України, слід навчитися з цим жити, вважає Черник / wikipedia.org

Ракетні удари будуть продовжуватись?

Росіяни били, б’ють і будуть по нас бити. Ракетні удари - це частина нашого життя, з якою треба жити. Ворог буде продовжувати – по цивільних, по будь-якій точці інфраструктури. Безоглядно… Вони вже енну кількість разів завдавали ударів по теплоелектростанціях, гідроелектростанціях, і так далі, будуть це робити. Нічого нового.

Просто перерва була довга і ми, українці, самі себе обдурили. Мовляв, у нас суттєво покращилося ППО, це неможливо, ми зіб’ємо все. Але тут ми самі себе обдурили.

Тому зараз українцям треба дбати про свою безпеку. І найголовніше – не викривляти реальність і не створювати собі ілюзії, що небо закрили "Петріоти". Так не можна.

Таня Поляковська

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся