Триває контрнаступ ЗСУ на півдні країни / фото ua.depositphotos.com

Розвиток подій у Херсоні визначається розташуванням російських військ.

Про це в ефірі FREEDOM розповів військовий експерт Роман Світан.

"Є два напрямки військ перекидання військ туди і назад - Антонівський міст і Каховська дамба в районі Берислава", - зазначив Світан.

Найоптимальнішим варіантом експерт назвав вихід ЗСУ на Берислав з метою відрізання основного потоку боєприпасів і техніки ворога з лівого на правий берег.

Після чого - вихід до Антонівського мосту, щоб назовсім ізолювати противника.

"А далі - зачистка Херсона, якщо росіяни не ухвалять рішення звідти піти. З військової точки зору, така логіка (у росіян - ред.) є, яка була прийнята щодо Ізюма і Лимана: тобто, піти з правого берега", - пояснив Світан.

При цьому росіяни ще можуть встигнути покинути Берислав, потім - Херсон.

На запитання ведучого, чи зможуть мобілізовані зупинити рух ЗСУ, Світан відповів: "Мобілізованими або будуть заповнювати російські війська, що відійшли на доукомплектування. Кілька останніх тижнів вони доукомплектовують бойову частину і далі направляють на фронт... Або будуть накачувати цими військами певні плацдарми для прикриття відведення росіян. Великих проблем для просування українських військ вони не створять".

Ситуація в Херсонській області - що відомо

Триває контрнаступ ЗСУ на півдні країни. Незважаючи на уповільнення темпів просування, українські захисники продовжують "виносити" тил окупантів, контролюючи вогнем підвезення росіянам техніки та боєприпасів.

Готуючись до наближення українських сил, ворог депортує місцеве населення Херсона, вивозячи награбоване майно на інші підконтрольні РФ території. Генштаб повідомляє про "евакуацію" окупаційної "адміністрації" до Скадовська.

На думку командування, ці факти, а також погрози росіян підірвати Каховську дамбу, свідчать про майбутню спробу РФ перетворити залишені населені пункти в "випалену землю".

Водночас експертне середовище переконане, що окупанти, ймовірно, імітуватимуть оборону Херсона, залишивши на передовій новобранців. Хоча, за інформацією українського командування, Росія готується до відведення артилерії з-під Херсона. 

Президент Володимир Зеленський закликав не вірити пропагандистам РФ про нібито наміри покинути місто в разі наступу ЗСУ. Таким чином, ворог намагається створити інформаційний фон, щоб заплутати Україну щодо справжніх планів.

На думку екс-командувача армією США Бен Ходжеса, повна деокупація України буде здійснена до літа 2023 року: "Але ще перед цим, до кінця цього року, ЗСУ відкинуть російську армію до лінії, на якій ті перебували в лютому. А потім почнуть розглядати необхідні кроки для підготовки до звільнення Криму".

Вас також можуть зацікавити новини: