Станом на 29 січня 2023 року Україна була визнана найбільш замінованою країною у світі / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

У зв'язку з тим, що через російську агресію Україна на сьогодні є однією з найбільш забруднених мінами і снарядами країн у світі, буде створено центр центр гуманітарного розмінування.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в Telegram, центр узагальнюватиме інформацію про потреби розмінування від міністерств, обласних військових адміністрацій, країн-партнерів та міжнародних організацій.

"На сьогоднішній нараді з МВС, Міноборони, Мінекономіки та ДСНС обговорили проблемні питання гуманітарного розмінування в Україні та обов'язки майбутньої установи. Український центр гуманітарного розмінування покращить координацію між усіма суб'єктами протимінної діяльності. А також дасть можливість залучити всі можливі ресурси для проведення розмінування", - написав Шмигаль.

Відео дня

Війна в Україні та міни

За словами Президента Зеленського, станом на 8 грудня 2022 року в Україні так зване "мінне забруднення" охоплювало близько 170 тисяч квадратних кілометрів. Тобто більше чверті території країни.

Станом на 2 січня 2023 року в районах, які звільнені в ході контрнаступальних дій українських сил, роботи з розмінування були однією з першочергових завдань місцевої військової адміністрації.

Особливу небезпеку становлять міни-пастки, які росіяни залишають в будівлях. Іноді мінування настільки щільне, що будівлі доводиться підривати замість розмінування.

Станом на 29 січня 2023 року видання Sky News назвало Україну найбільш замінованою країною світу.

Вас також можуть зацікавити новини:

Росіяни під час відступу з Берислава підірвали електростанцію - Резніков

Під Ізюмом при розмінуванні загинув начальник групи піротехніків (фото )

У Запорізькій області окупант підірвав себе гранатою через погрози "кадирівців" (фото)