У Чернігові були черги в магазинах / фото Синельник

Віроломний напад Росії на Україну: як це відбувалося в регіонах

23:39, 24.02.2022
13 хв.

Росія розпочала воєнне вторгнення в Україну близько п’ятої ранку 24 лютого. Російські війська, використовуючи артилерійські системи, почали масово знищувати військову інфраструктуру на території України. Порушивши державний кордон України, Росія, використовуючи й територію Білорусі, розпочала сухопутні операції. УНІАН зібрав інформацію про те, як відбувалося вторгнення в регіонах України.

Чернігів стоятиме до кінця

Чернігівська область 24 лютого зазнала нічних ворожих ракетних обстрілів. Зокрема, у Ніжині ракетним ударом було зруйновано пункт управління Ніжинським аеродромом. Під час обстрілу загинули троє людей - правоохоронець і двоє рятувальників. Ще двох рятувальників шукають під завалами.

У самому Чернігові, попри заклики влади міста зберігати спокій та залишатися вдома, одразу почали спостерігатися черги в магазинах, на АЗС, до банкоматів та аптек. У черзі до аптеки місцеві жителі у розмовах висловлювали з одного боку здивування, як це могло статися, з іншого – проводили аналогії з початком Другої світової війни. У супермаркетах першими зникли запаси хліба.

Відео дня

Частина людей виїхала з міста. На в’їздах та виїздах з Чернігова встановили блок-пости. Не в усіх напрямках можна було виїхати. Близько 14-ої дня спрацювала повітряна сирена.

У багатьох мікрорайонах було чути постріли, хоча потім з’явилася інформація, що це працювали наші ЗСУ. У соцмережах повідомляли про бої на околиці міста.

Секретар міськради Олександр Ломако уточнив, що станом на 16:00 відбувся бій у районі села Рівнопілля під Черніговом. Також у соцмережах з’явилося відео пожежі на військовому аеродромі в Півцях, що в межах міста. Голови Семенівської та Новгород-Сіверської міських рад ще зранку повідомляли про перетин кордону в їхніх районах та рух російської військової техніки в напрямку Чернігова.

Голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус записав кілька звернень до жителів області. За його інформацією, Чернігівщина оговталася після віроломного раптового нападу Російської Федерації, Збройні сили працюють та виконують бойові завдання.

"Чернігів готовий дати опір і ми будемо стояти до кінця. Ворог понесе в Чернігові великі втрати", - заявив він.

Пізніше на сайті ОДА також поінформували, що ЗСУ ведуть бої з регулярними військовими частинами РФ. "Ми даємо достойну відсіч. Робиться все можливе для оборони області та безпосередньо Чернігова", - йшлося в інформації.

Згодом головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив про те, що під Черніговом здався в полон розвідувальний взвод 74-ої мотострілецької бригади з Кемеровської області РФ.

"Російські окупанти, наткнувшись на тотальний спротив українських захисників, здаються в полон. Під Черніговом здався цілий розвідувальний взвод 74 мотострілкової бригади", - написав він у Facebook та оприлюднив фото одного з полонених – старшини Костянтина Буйнічева.

"Цього ніхто не думав, що ми їдемо вбивати. Ми не збирались воювати, ми збирали інформацію", - процитував слова Буйнічева Залужний.

Одеська область: понад двадцять загиблих

Звуки перших вибухів пролунали в Одесі близько п'ятої ранку. Прокинулося все місто, гуркіт було чути у всіх районах мегаполісу. За деякими даними, вибух стався у районі аеродрому "Шкільний". Пізніше сталося ще кілька вибухів: на вулиці Промисловій, де дислокуються військова частина, на залізничних коліях – у районі одного з аварійно-рятувальних загонів (Застава-2) та на вулиці В'ячеслава Кирилова, де також розташована військова частина.

Через кілька годин в Одеській ОДА, посилаючись на інформацію оперативного командування "Південь", повідомили, що російські ракети в один і той же час, о 13:40, впали на два курортні селища Одеської області: Кароліно-Бугаз та Грибівка, а також на аеродром "Буялик".

Крім того, в Одесі, у провулку Чапаєвський, район заводу "Пресмаш", зафіксовано два підриви на території виробничого цеху. Також пролунав вибух на вулиці Новомосковській.

Як повідомили у регіональному главку ДСНС, вибухнули склади Одеського логістичного центру, в результаті сталася пожежа. І якщо у цих випадках ніхто не постраждав, то набагато трагічніша ситуація склалася на півночі Одеської області – в селі Липецьке Подільського району. Тут під удар потрапила військова частина. Загинули 22 людини, з яких половина – жінки. Ще шістьох людей госпіталізовано.

Крім того, в Чорному морі, неподалік Одеси, атаку російських кораблів зазнав острів Зміїний. На момент підготовки публікації, за інформацією командування "Південь", після обстрілу кораблями ВМС РФ втрат серед службовців ДПСУ та ЗСУ не було. Ворожими пострілами пошкоджено маяк, вежу та дизель-генератор.

Мер міста Южне радить городянам виїхати у сільську місцевість, бо побоюється удару по Одеському припортовому заводу. Якщо таке станеться, техногенної катастрофи не уникнути: у сховищах підприємства є аміак… Для людей, які не мають змоги виїхати самостійно, пообіцяли організувати автобуси.

В Одесі місцева влада закликала людей до спокою. Тим не менш, у частині магазинів опустошили прилавки, включаючи насіння та цукерки. Закрилася частина аптек та банків, а біля працюючих – вишикувалися гігантські черги. При цьому, за словами очевидців, у деяких аптеках схвильованим людям пропонували безкоштовне заспокійливе. Такий собі, суто одеський підхід.

Обстріл багатоповерхівки у Чугуєві та бої під Харковом

Не уникла нападу російської армії й Харківщина. Зранку у місті Чугуїв у мікрорайоні Авіатор внаслідок ворожого обстрілу п’ятиповерхового будинку загинув неповнолітній хлопчик. Також в результаті бомбардувань міста загинула диспетчер аварійно-диспетчерської служби АТ "Харківгаз", ще трьох працівників було поранено.

А по передмістю Харкова, за інформацією радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, було завдано удару некерованими ракетами "Смерч".

Тяжкі бої велися під Харковом. Українські військові відбили атаку.

За словами, радника Офісу президента Олексія Арестовича, бої тривали за 4-5 км від межі міста з північного боку.

"Строковики Національної гвардії України, солдати, які не вивчали ведення загальновійськових боїв, і є 18-річними хлопцями, підбили чотири танки Збройних сил РФ. Що є взагалі-то подвигом за військовими мірками", - заявив він.

У самому обласному центрі, як запевняє влада міста, ситуація контрольована. У підземці через загрозу ракетного удару сьогодні зупинили потяги, щоб вмістити якомога більше людей.

Голова Харківської облдержадміністрації Олег Синєгубов повідомив про запеклі бої фактично по всій лінії кордону Харківщини з РФ.

"Всі наші сили спрямовані на оборону вашого спокою. Ворог несе великі втрати", - запевнив він.

Окупанти в Сумах та бій в Охтирці

Глухів, Охтирка, Конотоп, Суми, Білопілля та Буринь – міста Сумщини, куди сьогодні дісталися російські танки.

Голова Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький заявив, що ситуація в області складна. За його інформацією, місто Глухів окупанти пройшли транзитом, бої відбувалися в місті Охтирка, Конотопі, а також поблизу Сум. Були бої по трасі "Кіпті-Бачівськ".

"Сьогодні окупаційні війська контролюють трасу "Київ-Москва" від кордону з РФ і до Чернігівської області, до Батурина точно", - розповів він.

Також він додав, що російські військові і техніка зайшли в місто Суми. Однак місто залишається під контролем України. За повідомленням Сумської ОДА, станом на вечір 24 лютого ворожа техніка вирушила в напрямку міст Лебедин та Ромни. У Сумах їхньої техніки залишилося небагато.

На Дніпропетровщині завдали удару по базах зі станціями радіолокації та складах танкової частини

Фізичного вторгнення російських військ на територію Дніпропетровської області немає. Зранку жителі різних районів Дніпра прокинулися від відлуння вибухів. Як пізніше заявив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко, було нанесено ракетні удари по всіх базах, які мають станції радіолокації в Інгульці, Кривому Розі, Марганці, Дніпрі. Також було нанесено удар по Дніпровському аеропорту, де виникла пожежа.

У Кривому Розі в мікрорайоні "Макулан" через ракетний удар по складах 17-ої танкової частини були евакуйовані жителі. Станом на 15:30 сапери перевірили територію, і дозволили евакуйованим повернутися в домівки.

В Дніпропетровській області працює оперативний штаб з питань підтримання правопорядку і забезпечення безпеки громадян. За інформацією штабу, всі 186 медичних закладів області працюють у звичайному режимі та готові надавати допомогу всім, хто її потребує. Медзаклади області забезпечені автономними джерелами живлення. Мають необхідний запас ліків, витратних матеріалів, розчинів для ін’єкцій. Розроблені чіткі механізми поповнення припасів. У режимі 24/7 працюють бригади "швидких".

У магазинах вистачає товарів. Сьогодні в супермаркетах Дніпра найбільшою популярністю користувалися крупи та хліб. Також, за даними влади регіону, харчові підприємства працюють у штатному режимі. Достатньо запасів пального на АЗС, але там спостерігалися черги.

"Електротранспорт та автобусні маршрути у Дніпрі також працюють без змін. Контролюємо та відслідковуємо ситуацію. За потреби, ми готові прибрати турнікети у метро, аби люди, у разі небезпеки, могли там укритися", – сказав директор департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради Ігор Маковцев. 

Водночас влада Дніпра попередила, що у вечірні години кількість громадського транспорту буде скорочено на 30% - через зменшення пасажиропотоку та економію пального.

Частина Херсонської області окупована

Російським загарбникам вдалося окупувати частину Херсонської області.

Зокрема, за даними Херсонської ОДА, в Генічеському районі всі державні структури перейшли під контроль загарбників. Техніка окупантів стоїть у Генічеську, на околицях блокпости з російськими військами. Вони проводять перевірку виїжджаючих на приналежність до Збройних сил України.

У Скадовському районі колона військової техніки стоїть в районі Широке, в місті Скадовськ війська відсутні, а у Бериславському районі велика колона бронетехніки перетнула Каховську ГЕС та направилась в бік Великої Олександрівки. У Каховському районі військова техніка знаходиться в місті Нова Каховка. Захоплені Каховська ГЕС та переправи через Північно-Кримський канал.

"Херсонський район – інформація часткова. Олешки під контролем російських військ. Знищені військові об’єкти авіацією противника. Переправа через р. Дніпро під контролем загарбників", - заявили у відомстві.

На Львівщині обстріляти три військові частини, а у Луцьку – аеропорт

Жителі Львівської області 24 лютого прокинулися від виття сирен, які попереджали про повітряну загрозу. Однак в укриття ніхто не поспішав. Львів не обстрілювали і не бомбардували, однак дісталося військовим частинам у Кам’янці, Бродах і Новому Калинові на Львівщині.

Як зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький, особливо увага має бути у населення, яке проживає біля військових об’єктів та аеропортів.

"Будьте пильні, стежте за сигналом "повітряна тривога". Львівський аеропорт поки що не піддався атаці. Він посилено охороняється. Охороняється також злітно-посадкова смуга, аби не дати противнику посадити власні повітряні судна", - розповів чиновник.

Аеропорт у Львові скасував всі авіаперевезення у зв’язку із закриттям повітряного простору України, а школярів та студентів перевели на дистанційне навчання, дитсадки працюють у черговому режимі. На в’їзді в область облаштовують блокпости, на яких перевірятимуть документи у тих, хто приїжджатиме.

Окрім того, у Львівську область вже їдуть діти зі східних областей України.

"Люди, які вимушено переїжджають у нашу область, отримають прихисток. Львівська ОДА та Львівська міська рада формують довідкові служби, які інформуватимуть про те, де можуть поселитися люди", - додав Козицький.

Вранці у Львівській міській раді відбулася оперативна нарада, у ході якої вирішили, що усі працівники, які забезпечують життєдіяльність міста, продовжують чітко та злагоджено виконувати свою роботу.

Не дивлячись на заклики влади зберігати спокій, львів’яни у паніці кинулися скуповувати продукти. Величезні черги утворилися не лише у супермаркетах, а й біля аптек, банкоматів та навіть зоомагазинів і точок продажу води, а також на автозаправках.

Під обстріл ворога з самого ранку потрапила і Волинська область. За інформацією МВС, відбувся обстріл військового аеродрому у Луцьку. Постраждав працівник ДСНС, однак після надання медичної допомоги він повернувся до виконання обов’язків. На момент удару, бойових літаків на аеродромі не було, кажуть у Волинській ОДА. Проте внаслідок обстрілу зайнявся ангар, а лучани, які проживають поруч, у паніці кинулися виїжджати разом із сім’ями.

Також в мережі розповсюдили новину, що у Луцьку підірвали телевежу, але згодом цю інформацію спростували – телевежа працює, всі телеканали і радіостанції транслюються.

Наразі більшості областей України запровадили комендантську годину, а президент Володимир Зеленський підписав указ про створення на базі обласних державних адміністрацій військових адміністрацій.

Ірина Синельник, Лариса Козова, Мирослава Бзікадзе, Раїса Юргель

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся