Окупанти роблять ставку на два "козирі" у питанні втечі с Запорізької області, одним з них є ЗАЕС / фото УНІАН

Живий щит та ЗАЕС: козирі "евакуації" по-російськи на півдні

12:05, 12.05.2023
10 хв.

На початку травня в багатьох тимчасово окупованих містах, містечках та селах Запорізької та Херсонської областей росіяни оголосили "евакуацію". Спостерігаючи, як це відбувається, можна зробити висновок, що окупанти роблять ставку на два "козирі" - прикривають свій від’ємний наступ цивільними та можуть використати для торгів захоплену ЗАЕС.

На тимчасово захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей російські військові проводять евакуацію. Зокрема, за даними Центру нацспротиву, більшість колаборантів з населених пунктів на Арабатській стрілці вже покинули регіон. В Запорізькій області загарбники також розробили план втечі до Криму. Втім, на самому півострові ситуація у окупантів не краща: там, окрім підготовки фортифікаційних споруд, вже створюються запаси води й продуктів, а "чиновники" намагаються вивезти родичів до Росії. Ажіотаж такий, що на Кримському мосту та на кордоні з РФ біля Новоазовська Донецької області спостерігаються затори.

Історія повторюється

Спостерігаючи за панічними повідомленнями й діями росіян та колаборантів на тимчасово окупованих територіях в Запорізькій та Херсонській областях, хочеться згадати "класика": "Це ж було вже!". Приблизно за таким самим "сценарієм" окупанти тікали з правобережжя Херсонщини у жовтні 2022 року. 

На тлі постійних новин про підготовку України до контрнаступу, не дивно, що загарбники нервують. Після того, як торік у вересні представники окупаційних адміністрацій, зрадники Україні, підписали договори "про входження до складу Росії", тобто РФ формально анексувала Запорізьку та Херсонську області, "перемоги" росіян скінчились. Адже втеча з Херсона почалась вже за кілька тижнів. 

Відео дня

Звісно, такий "жест доброї волі" ніхто не анонсував, проте військова техніка поступово переміщувалась на лівий берег Дніпра, а російські офіцери й чиновники-колаборанти перебирались ще далі – в Донецьк чи Крим. Щось схоже відбувається й зараз. Причому, значну допомогу у зменшенні "багажу" та кількості росіян-втікачів надають Сили оборони України, знищуючи то місця дислокації окупантів (разом з самими загарбниками), то склади зброї. 

Окупанти готуються до "жесту доброї волі" на Запоріжжі / facebook.com_GeneralStaff.ua

Окупанти ж діють аналогічно тому, як тікали торік восени. Зокрема, мародерять, залишаючи адмінбудівлі та інші приміщення, та знищують документи, які можуть стати доказами їхніх діянь під час окупації. 

Так, за словами голови Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, у тимчасово захопленій Голій Пристані росіяни грабують лікарню, вивозячи з неї усі меблі, обладнання та техніку. Або інший приклад з тимчасово окупованого Мелітополя: за словами мера міста Івана Федорова, звідти росіяни та колаборанти вивозять комп’ютерну техніку та палять документи. І все це відбувається вже не один день. 

Зрадник Балицький одним з перших перелякався та оголосив про евакуацію населення зі студії в Сімферополі / скриншот

Живий щит

8 травня, коли в Кремлі ніяк не могли вирішити, чи вийде російський диктатор на публіку - приймати "парад", гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький оголосив про евакуацію населення з кількох населених пунктів. При цьому цікаво, що у своєму відеозверненні він запевняв, що "паніки немає", але запис вівся зі студії в… Сімферополі. 

Традиційно, зрадник видав власні страхи за турботу про населення. Мовляв, рішення прийняте "для забезпечення безпеки людей". Також він повідомив, що в першу чергу евакуювати будуть дітей з батьками, літніх людей, людей з особливими потребами та пацієнтів лікувальних установ. Що ж відбувається насправді? 

Жителі тимчасово окупованих територій в Запорізькій області розповідають, наприклад, що пацієнтів лікарень просто відправляють в Мелітополь, особливо нічого ні в кого не питаючи. Також багато цивільного населення ворог намагається перемістити до Бердянська. При цьому добра частина "біженців" - неповнолітні. А під таким прикриттям окупанти організовують і вивіз своїх родин та документації окупаційних адміністрацій, і переміщення російських військових.

Це підтверджує й голова Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіцина. 

"З цивільними була лише третина автобусів, а решта – з російськими військовими. Мирне населення вивезли до Бердянська, а армію загарбника у бік Маріуполя. Ми поки що не розуміємо, чи це на укріплення Донецького напрямку, або їх вивозять до Росії. Тобто росіяни використали людей з тимчасово окупованих територій як "живий щит" для своїх солдатів", - розповіла вона

Багато цивільного населення ворог намагається перемістити до Бердянська, підтвердила голова ОВА Вікторія Галіцина / фото "Жовта стрічка"

За словами міського голови Мелітополя Івана Федорова, упродовж тижня загарбники намагалися вивезти цивільних з майже двох десятків населених пунктів. Проте "місія" виявилася провальною через невідповідність обіцянок реальності. По-перше, замість курортів на узбережжі Азовського моря чи Криму людей розміщують в нестерпних умовах, або взагалі везуть до Росії, жити в прямому сенсі в наметах. По-друге, пообіцявши "біженцям" по 10 тисяч рублів, ніхто не повідомляв, що давати гроші будуть лише за наявності російського паспорта. Тож ті, в кого його немає, просто повертаються додому. 

"Більшість жителів взагалі не ведуться на пропаганду росіян - залишаються вдома і чекають на ЗСУ", - зазначив мер Мелітополя.

Очікуючи на наступ ЗСУ, окупанти намагаються створити собі "живий щит" ще й у Криму. І роблять це зухвало й цинічно. Так, казахський політолог, юрист-міжнародник  Руслан Тусупбеков кілька днів тому написав на своїй сторінці в одній з соцмереж, що до "Артеку" на 24 дні поїдуть казахські школярі, які стали переможцями якогось конкурсу.

"Я просто розлючений! Як можна відправляти дітей у фактично зону бойових дій, та ще й напередодні контрнаступу [ЗСУ]? Який, до біса, Крим, який "Артек"?", - зазначив він.

Очікуючи на наступ ЗСУ, окупанти намагаються створити собі "живий щит" з людей / фото Янош Немеш, УНІАН

Заручники "мирного атома"

Натомість колаборанти з окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції свідомо шукають "відпочинку" в Криму, повідомляє НАЕК "Енергоатом".

"Нинішні так звані керманичі Запорізької АЕС виявляють бажання масово "відпочити" поближче до Керченської протоки, відпрошуючись у росіян нібито у відпустки. Щоправда, через критичний брак персоналу "керівникам" середньої ланки згоди на це не дають… Зрадники підшукують собі шляхи для евакуації, адже розуміють, що ЗСУ вже близько, отже часу на втечу залишилося зовсім небагато. Звідси й гарячка", - йдеться у повідомленні держпідприємства.

В місцевих пабліках шириться інформація, що окупанти планують "евакуювати" близько трьох тисяч працівників ЗАЕС (такі цифри наводить і "Енергоатом"). І це, мовляв, загрожуватиме функціонуванню станції. 

Керманичі Запорізької АЕС просять відпустки, щоб втекти ближче до Керченської протоки через страх  / фото УНІАН

"Навіть тих українських працівників, які, підписавши ганебні контракти, погодились співпрацювати з рашистами, найближчим часом збираються "евакуювати". І це загострить вкрай нагальне питання наявності достатньої кількості персоналу для забезпечення безпеки експлуатації АЕС навіть у поточному відключеному стані", - йдеться у відповідній заяві "Енергоатому".

Проте мешканці міста-супутника станції Енергодара, де проживає більшість співробітників, розповідають, що наразі станцію залишають кадри, від яких не залежить безпека експлуатації АЕС. 

"Поки що евакуація добровільна. З персоналу ЗАЕС виїхали ті, хто приїхав з Росії з "Росатомом" та з окупаційної адміністрації, так звані гастролери", - додає експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки, член "Українського ядерного товариства" Ольга Кошарна.

Поки що евакуація росіян з ЗАЕС добровільна, проте йдеться лише про "неважливих" для РФ працівників "Росатому" / фото ua.depositphotos.com

За інформацією МАГАТЕ, персонал, який обслуговує ЗАЕС, залишається на місці й працює, попри заяви про "евакуацію" Енергодара. Але поблизу станції збільшується військова присутність окупантів. Представники МАГАТЕ продовжують стежити за ситуацією та її потенційним впливом на ядерну безпеку, а гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що "вкрай стурбований реальними загрозами ядерної безпеки", з якими стикається ЗАЕС. 

"Загальна ситуація в районі Запорізької АЕС стає все більш непередбачуваною та потенційно небезпечною…Ми повинні діяти зараз, щоб запобігти загрозі важкої ядерної аварії", - зазначив він. 

Загальна ситуація в районі Запорізької АЕС стає все більш непередбачуваною, каже глава МАГАТЕ / REUTERS

Аналітики британського аналітичного центру RUSI, який спеціалізується на проблемах міжнародної безпеки та військової справи, в одному з останніх звітів зазначають, що ці загрози цілком реальні: "Відступаючи, російські сили можуть спробувати влаштувати інцидент на об’єкті (або погрожувати це зробити) й звинуватити в цьому українські збройні сили".

Спеціалісти вказують на дві причини, чому варто ставитись до цього серйозно. По-перше, такі дії окупантів мали б тактичний ефект – загальмувати український прорив на півдні, якщо Україні доведеться ліквідовувати наслідки радіаційного інциденту. По-друге, навіть самі по собі погрози мають такий самий ефект гальмування: адже західні союзники України, побоюючись радіаційного інциденту, будуть підштовхувати Київ до припинення вогню або взагалі до відмови від наступу на запорізькому напрямку. 

"Ризик для життя власного персоналу чи цивільного населення України навряд чи втримає Росію від таких дій", - зазначають аналітики RUSI.

Аналітики RUSI кажуть, що окупанти ігнорують цінність життя як власних працівників, так і українського персоналу на ЗАЕС / фото t.me/energoatom_ua

Тому, на їх переконання, міжнародна спільнота вже зараз має дати Росії зрозуміти: такий інцидент стане ризикованим для Кремля. 

Причому, мова не лише про ймовірне запровадження санкцій проти "Росатома" та будь-яких фізичних і юридичних осіб, які ставлять під загрозу безпеку ядерного об’єкта – ЗАЕС. Мова також про розширення підтримки військових зусиль України. 

Тетяна Урбанська

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся