Росыя отримуэ выд Ырану крупнокалыберны снаряди / фото facebook.com/ukroboronprom

У розпорядженні російських окупантів з’явились імпортовані снаряди калібру 203 міліметри, які були ймовірно отримані з Ірану, та призначались для стрільби із самохідних артустановок M110 американського виробництва, пише Defence Express з посиланням на відповідні зображення від ресурсу "Український інформатор".

Крім того, зазначалося, що у 2023 році російські артилеристи отримали таблиці стрільби на "Изделие 203", що може виступати непрямим підтвердженням того, що РФ почала отримувати 203-мм снаряди за імпортними поставками, пише видання.

Аналізуючи цю ситуацію, аналітики Defence Express зазначають, що серед усіх союзників Кремля на даний момент артилерію калібру 203-мм має лише Іран. У Північної Кореї найбільший калібр по ствольній артилерії – це 170 мм, а Китай ще тільки працює над власними артсистемами калібру 203-мм.

Відео дня

"Якщо уважніше приглядатись до фото, то одразу кидається у вічі несиметричність шаблону, за яким на снаряди наносилось маркування латиницею. З чого можна зробити припущення, що в даному випадку мова скоріше про снаряди американського стандарту до артсистем M110 та M115, виробництво яких Іран міг налагодити за схемою "реінжинірингу", - зазначають експернти.

Як зазначають аналітики, з першого погляду ситуація може виглядати загрозливо – країна-агресор отримала ще одне джерело снарядів, і на цей раз мова про особливо потужний калібр 203 міліметри.

"Але у цієї ситуації є й інша сторона – факт імпорту 203-мм снарядів ймовірно від Ірану означає, що рашисти не змогли налагодити власне виробництво боєприпасів цього калібру в необхідних обсягах. Хоча дані про початок власного виробництва 203-мм снарядів на потужностях російського ВПК стали відомі ще восени 2022 року. Крім того, це також означає, що росіянам виявився недоступним варіант викупити радянські 203-мм снаряди до САУ "Пион" серед країн-користувачів на пострадянському простору, або ж у інших експлуатантів цієї артсистеми", - зазначають аналітики.

Іран і Росія

Як відомо, Іран є одним із постачальників озброєння Росії, яка використовує його у війні проти України. Зокрема, Тегеран продає Москві ударні безпілотники типу "Шахед", які летять по українських містах.

Днями  військово-політичний оглядач Олександр Коваленко повідомив, що почав постачати Росії 130-мм боєприпаси для гармати корпусної артилерії М-46. 

Вас також можуть зацікавити новини: